Şu adrese bir göz atalım…
www.tib.gov.tr
Kurumun adı; Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı.
Wikipedia internet sitesinde kurumun açıklaması şu şekilde geçmekte:
"Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Türkiye’de bugüne kadar Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet ve Jandarma istihbaratının ayrı ayrı birimler ve savcılıklardan aldıkları izinlerle gerçekleştirdikleri telefon dinlemelerini tek merkezden yapmak ile ilgilenen Telekomünikasyon Kurumu bünyesinde faaliyet gösteren başkanlıktır. 2007 yılı itibariyle başkanlığını Fethi Şimşek yürütmektedir."
Sitenin içerisinde kurumun, daha doğrusu internet sitesinin varoluş nedeni şu şekilde açıklanmakta:
Web Sitesinin yayında bulunma amacı, bilgilendirmeyi sağlamaktır. Web sitesi içerisinde, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının kuruluş ve işleyişine dair içerikler ile Başkanlığımıza sıkça yöneltilen soruların cevapları yer almaktadır. Ayrıca, kurumu doğrudan ilgilendiren duyurular ile birlikte kuruma ait erişim bilgilerine de yer verilmiştir.
İnternet sitesine göz attıysanız eğer, sitede “İnternet Bilgi İhbar Merkezi” isimli bir link bulunmakta. Linke tıkladığımızda ise, “ülke insanına zararı olacağı düşünülen” kategoriler, e-posta adresi ve telefon numaraları bulunmakta. Kategorilere tıkladığımızda, karşımıza detaylıca bir form çıkıyor. Doldurarak gönderiyoruz. Muhtemelen üstünkörü bir inceleme sonucunda işlemler başlatılıyor ve kapatma gerçekleşiyor.
Çok yakın tarihlerde, Çin’in internete sansür koyma kararlarını tartışan Türkiye Cumhuriyeti, bugün, koruma adı altında (ki Çin’in yaptığından tek farkı, uygulamadaki özensizlik ve bilgi yoksunuluğu kanımca) Çin’in yaptığı sansürün benzerini uyguluyor.
Site kapatmaları ile ilgili pek çok hurafe dolanıyor ortalıkta ancak hiçbirisinden bahsetmeyeceğim ben. Zira, doğruluk payları hakkında hiçbir fikrim yok. Doğru olduklarına kişisel olarak inanıyor olsam da, savunacak bir dalım yok bunları. Dolayısıyla, şu an tartışılması gereken noktalar şunlardır bana göre:
1.Bu internet sitelerinin kapatılma nedenleri sahibi dahil, kullanıcılarının kolayca bulabileceği ve anlayabileceği bir açıklık ile ulaşılabilir bir yerde görüntülenmelidir. Aksi takdirde, kullanıcıların maduriyeti ve özgürlüklerinin engellenmesi söz konusudur. Her birey devletinden veya başka herhangi bir merciden, kişiden korunma istemyebilir. Bu da bir özgürlüktür.
2.İnternet site sahiplerinin böyle bir kapatma kararı durumunda savunma hakları varmıdır? Varsa ne kadar etkilidir? Başvurular nereye yapılabilir? Ve en önemlisi, bir davada karşı tarafın savunması dinlenilmeden bir dava nasıl sonuçlanabilir?
3.Bu şekilde yukarıdaki kurumun kriterlerine göre kapatılan internet sitelerinin kullanıcılarının maduriyetleri kim tarafından ve nasıl telafi edilecektir? Maddi kayıpların yanında, manevi kayıplar ve hepsinden önemlisi, kısıtlanmış özgürlükleri bu bireylere nasıl geri verilebilecektir?
Türkiye Cumhuriyeti, kadına seçme seçilme hakkını ilk verme cesaretini gösteren ülkedir. Bunun gibi pek çoğunu daha yapmış, özgürlük için, demokrasi için ve laiklik için yıllarca gerçek anlamda meydanlarda savaşmış ve tüm emperyal güçlere karşın galip gelerek özgür ve bağımsız bir ülke olarak tarihe geçmiştir. Ancak kuruluşundan geçen 85 yıl ardından, aynı ülke bugün insanlarının özgürlüklerini kısıtlamaya, tek başına egemenlik kurma çabalarına ve yönetim elitleri kurma çabası içerisinde buluyor kendisini.
Nerede özgür Türkiye Cumhuriyeti?