Cevap: Tapusu annemin üstüne olan eve babamın borcundan ötürü haciz gidermi?
Merve hanım merhaba,
Eve hiç birşey olmaz merak etmeyin. Fakat ev eşyalarına haciz yapılabilir.
Anneniz çalışıyor mu veya bir yerden emekli mi? Eğer kişisel kazancı varsa, eşyalarında faturaları veya tanık beyanları ile istihkak
davası açarak eşyaları haciz olması durumunda geri alabilirsiniz. Eğer sizde çalışıyorsanız, aldığınız faturalı bir ürün varsa sizde
hak idda edebilirsiniz. Aynı şey benim aileminde başına geldiği için yardımcı olmak istedim. Burada önemli olan bir hususta evinize
icra memuruyla beraber alacaklı veya vekili geldiğinde ödeme taahüdünde sakın bulunmayın. Eğer bulunursanız borcun altına siz
girersiniz. Bunu sakın yapmayın. Aşağıda size gönderdiğim yargıtay kararınıda saklayın. İşinize yarayabilir.
Fakat ileride problem olmaması için size bir tavsiyem de şudur; ilerde Allah korusun anneniz babanızdan önce vefat ederse, evin 1/4 babanıza kalacak. Babanızın alacaklıları ilerde bu durum olursa, hak idda edebilirler. Yerinizde olsam anneme noterden vasiyet hazırlatırdım. İlerde problem olmaması için önemli olur.
T.C.
YARGITAY
21. HUKUK DAİRESİ
E. 2005/721
K. 2005/2403
T. 14.3.2005
#8226; HACZEDİLEN EV EŞYALARININ FATURALARI ( İstihkak Davası - Mahkemece Faturaların Hacizli Mallara Uygunluğunun Saptanması ve Faturaların Gerçekliğinin Araştırılması Zorunluluğu )
#8226; İSTİHKAK DAVASI ( Davacının Fatura Sunması - Davacı Eşin Gelir Sahibi Olup Olmadığının Faturaların Hacizli Malları Kapsayıp Kapsamadığının Saptanması ve Şiketten Araştırılması Gereği )
2004/m. 96, 97/a
ÖZET : Davacı haczedilen ev eşyaları yönünden fatura sunmuştur. Ne var ki mahkeme faturaların hacizli mallara uygunluğu saptanmadığı gibi faturaların gerçekliği de araştırılmamıştır. Öncelikle davacı eşin gelir ve kazanç sahibi olup olmadığı tesbit edilmeli davacının gelir sahibi olduğunun tesbiti halinde ise sunulan faturaların hacizli malları kapsayıp kapsamadığı saptanmalı, fatura dip koçanlarının faturayı düzenleyen şirketten getirtilerek incelenmesi, faturayı düzenleyen şirket yetkilisinin dinlenmesi giderek faturanın şirketin ticari defterlerinde hacizli malında şirket envanterlerinde kayıtlı olup olmadığı bilirkişi aracılığıyla saptanmalıdır.
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı kararın temyizen tetkiki davacı ( 3. kişi ) vekili tarafından istenmiş, mahkemece ilamında belirtildiği şekilde isteğin reddine karar vermiştir. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Havva Aydınlı tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü:
KARAR : Uyuşmazlık 3. kişinin İİK.'nun 96 ve onu izleyen maddelerine dayalı istihkak davasına ilişkindir.
Dava konusu ev eşyaları davacı koca ile borçlu kadının birlikte oturdukları evde haczedilmiştir. İİK.'nun 97/a maddesinde öngörülen mülkiyet karinesi borcu dolayısıyla alacaklı yararınadır. Ancak bu yasal karinenin aksinin güçlü delillerle kanıtlanması olanaklıdır.
Davacı 26.4.2004 tarihinde haczedilen ev eşyaları yönünden fatura sunmuştur. Ne var ki mahkeme faturaların hacizli mallara uygunluğu saptanmadığı gibi faturaların gerçekliği de araştırılmamıştır. Öncelikle davacı eşin gelir ve kazanç sahibi olup olmadığı tesbit edilmeli davacının gelir sahibi olduğunun tesbiti halinde ise sunulan faturaların hacizli malları kapsayıp kapsamadığı saptanmalı, fatura dip koçanlarının faturayı düzenleyen şirketten getirtilerek incelenmesi, faturayı düzenleyen şirket yetkilisinin dinlenmesi giderek faturanın şirketin ticari defterlerinde hacizli malında şirket envanterlerinde kayıtlı olup olmadığı bilirkişi aracılığıyla saptanmalıdır. Bu hususlar araştırılmadan eksik inceleme ile karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
O halde, davacı 3. kişinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 14.3.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.