Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

İdare Mahkemesinde "duruşmasız" davada avukat vekalet ücreti ödenir mi?

27-09-2010 13:46:24 MiC_CheCK #

İdare Mahkemesinde "duruşmasız" davada avukat vekalet ücreti ödenir mi?

Not itirazı için üniversiteme karşı -duruşmasız olarak- dava açmıştım ancak bilirkişi ücreti için 350TL gibi bir para istenince(ve davalı olduğum dersin hocasıda emekli olunca) davadan vazgeçmeye karar verdim. Ancak idare mahkemesine dava iptali için dilekçe vs. vermedim ücreti yatırmayınca nasılsa dava düşer diye.

Neyse, dava hakimi tarafından üniversiteden savunma ve sınav kağıtları vs. istenmiş. Bunun yanında yine hakim tarafından "son tebliğ" olarak bilirkişi ücretini bu ay sonunda yatırmam konusunda tebliğ gelmiş.


-Bu noktada 350TL bilirkişi ücretini yatırmadığım takdirde dava düşecektir diye tahmin ediyorum ama bunun sonrasında benden herhangi bir ücret vs. istenir mi?

-Üniversite vekil avukatlarının ücretlerini bana yükler mi?(savunma dilekçesinde davanın düşmesi ve masrafların davacıya yükletilmesi diye yazmışlar)

- DURUŞMASIZ DAVADA vekil avukat ücreti istenir mi? İstenirse ne kadarlık bir masraf olur acaba?(İdare mahkemelerinde avukat ücretlerinin 1000TL den başladığını duymuştum)

Eğer vekil avukat ücreti benden istenecekse, bilirkişi ücreti harcını yatırıp davaya devam etmek istiyorum. Battı balık yan gider hesabı belki dava sonucunda ben haklı bulunurum ve masrafları davalıya yükletebilirim.


Ya da bu işin bir çıkar yolunu bulabilir miyim acaba? Mesela Üniversitenin ilgili birimiyle görüşsem durum böyle böyle diye karşılıklı anlaşma yoluna gidebilir miyim?(Yine duyduğum kadarıyla avukat ücretleri mahkeme tarafından isteniyormuş ve avukatla anlaşılsa bile o ücretin yatırılması gerekiyormuş)

Birde son olarak şuan davanın açılıp açılmadığını bile bilmiyorum. danistay.gov.tr adresinden "esas no" ile sorgulama yapıyorum ancak "kayıt bulunamadı" diyor(sorgulamayı doğru yaptığıma eminim).

30 Eylül son tarih yardımlarınızı bekliyorum. Bir avukatla ve hukuk okuyan arkadaşımla "rica minnet" görüştüm ancak net cevaplar alamadım. Zaten rica minnet olduğu için fazla soruda soramadım. Son umudum sizler kaldınız yine cevap bulamazsam artık sağdan soldan 350TL bulup harcı yatırmaya gideceğim ve dava hakimine danışacağım. Oda kovmazsa ne ala.

Ya da şimdiden part-time iş ilanlarına bakmaya başlayacağım.

Teşekkürler...
27-09-2010 15:53:33 o_fenerci #

Cevap: İdare Mahkemesinde "duruşmasız" davada avukat vekalet ücreti ödenir mi?

Cevaplar:

1) Bilirkişi ücreti dava sonucuna göre ya size ya da karşı tarafa yükletilecektir.

2) Eğer davayı kaybederseniz hem vekalet ücreti ( Duruşmasız : 500 TL, Duruşmalı:1000 TL) hem de bilirkişi ücreti sizin üzerinize kalacaktır. Ayrıca dava açmak için yaptığınız masraflar (harç + posta ücretlerini de ) siz ödemek zorunda kalacaksınız.

3) Eğer hakim tarafından sınav kağıtları istenmişse dava açılmıştır. Davayı açtığınız mahkemenin kalemini arayarak davanız hakkında bilgi alınız.
29-09-2010 21:22:28 MiC_CheCK #

Cevap: İdare Mahkemesinde "duruşmasız" davada avukat vekalet ücreti ödenir mi?

Sayın o_fenerci;

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Duruşmasız davalarda avukat ücreti (minimum) 500TL olması içime biraz su serpti diyebilirim.

Birde davadan çekilmem durumunda davayı kaybetmiş sayılacağım için karşı tarafın avukat vekalet ücretini kesin ödemek durumunda değil miyim? Mahkeme hakimi mi karar verir buna acaba?
30-09-2010 20:09:52 o_fenerci #

Cevap: İdare Mahkemesinde "duruşmasız" davada avukat vekalet ücreti ödenir mi?

Eğer davayı açmışsanız haklı olduğunuzu düşünüyorsunuz. Eğer şu anda davadan çekilirseniz vekalet ücreti (500 TL) size yüklenecektir. Fakat bilirkişi ücretini öder ve dava devam ederse kazanma ihtimaliniz olabilir. Sonuçta davayı kaybederseniz 500 TL yerine 850 TL ödersiniz. Fakat davayı kazanırsanız karşı taraf bilirkişi ücretini ve mahkeme masraflarını öder. Cebinizden 1 kuruş çıkmaz. Daha önemlisi parayla ölçülemiyecek olan manevi tatmininizdir.
30-09-2010 22:26:33 MiC_CheCK #

Cevap: İdare Mahkemesinde "duruşmasız" davada avukat vekalet ücreti ödenir mi?

Sayın o_fenerci;

Cevabınız için tekrar teşekkür ederim. Evet haklı olduğumu düşündüğüm için davayı açmıştım ancak davayı açtıktan sonra dersin hocasıyla -davadan haberi olmadığı sırada- aramızda geçen konuşmada "ben kimsenin hakkını yemem" nasihatleri çektikten sonra(hocayla 2 yıl öncesinden dekanlık nezninde sürtüşmemiz olmuştu ve tüm bu gelişmeler o yüzden gerçekleşti) içimde bir "acaba?" sorusu kaldı. Bu yüzdende davanın üstüne pek gitmek istemedim. Son olarakta bugün bilirkişi ücretini yatırmak için son günümdü ve tüm çabalarıma rağmen parayı denkleştiremediğim için ve "acaba?" duygusu yüzünden yatırmadım ücreti direk 500TL yi ödemeyi kabul ettim.

Pişman mıyım? Değilim. En azından -sonunu getiremesemde- hakkımı savunduğum ve etrafımdaki insanlara "koyun değiliz abi" mantığını gösterdiğim için mutluyum :)

Ee birde son olarak mahkeme tarafından vekalet ücreti yaklaşık ne zamana istenir acaba? Birde ödeme konusunda bir taksit vs. kolaylığı olur mu? Zaten şimdiden part time günlük işlerde çalışmaya başlayıp parayı biriktirmeye başladım ne yapayım :)




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.