Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

İşçinin sürekli rapor alarak işe gelmemesi

04-01-2006 16:13:15 mertise #

İşçinin sürekli rapor alarak işe gelmemesi

Sürekli sağlık nedeni ile izin alan ve işbaşı kağıtları ile izin kağıtları mevcut olan bir personeli tazminatsız ve bildirimsiz işten çıkardığımız taktirde bizi zor durumda bırakacak bir gelişme olur mu? Ayrıca bu eleman amirlerinden izin isteyip te işlerin yoğunluğundan dolayı izin verilmediği halde işe devamsızlığı bulunmakta. Kısacası tüm firmanın huzurunu kaçırmakta. Sağlık bakanlığına şikayet etme gibi bir durmumuz olusa ne gibi sonuçlar alabiliriz. Elimizdeki raporlar ve işbaşı kağıtları delil olarak bize yeterli olur mu?
04-01-2006 17:24:33 Nilgül Saraç #
işçinin izinsiz işe gelememesi veya işbaşı kağıdı verilmesine rağmen işe gelmemesi durumunda İş kanundaki şartları varlığı halinde işveren bu iş şözleşmesini bildirimsiz ve tazminatsız feshedebilir.

İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı
MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

g.İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.

Bu fesih hakkı kanundaki sürelere uygun olarak kullanılmalıdır.Buna göre,

Derhal fesih hakkını kullanma süresi
MADDE 26. - 24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz.

04-01-2006 19:05:38 Av.Abbas Bilgili #
Konuyu değişik alternatiflere göre yanıtlamakta yara var;
1) Sayın Saraç'ın vermiş olduğu yanıttan da anlaşılacağı üzere; iki gün üst üste veya bir ay içinde toplam 3 gün işe maazeretsiz gelmeyen işçinin iş akdi bildirimsiz (tazminatsız) feshedilebilir (İş Yasası, md. 25/II-g). Bu hak 6 işgünü içinde kullanılmalıdır (İş Yasası, md.26).
2) Sürekli rapor alan işçinin raporlu günleri aralıksız ve toplam olarak 17. maddedeki ihbar süreleri + 6 haftayı aşıyorsa kıdem tazminatı ödenerek, ihbar tazminatsız olarak feshedilebilir (İş Yasası, md. 25/I)
3) Yukarıda 1 ve 2 nolu yanıtlarımızdaki boyutlarda olmamakla birlikte, devamsızlığı ve rapor almayı alışkanlık haline getiren işçinin işine ihbar ve kıdem tazminatlarını ödyerek sön vermek gerekir. Ancak savunmasını da mutlaka almak gerekir (İş Yasası, 18 ve 19). Bu husus işe iade davası açısından önemlidir. Savunması alınarak yapılan fesihlerde bu sebepler fesih geçerli sebep sayılmaktadır. Selamlar.
05-01-2006 11:32:54 mertise #
İşyerimiz 30 kişiden az personel çalıştırdığı için işe iade gibi bir durumumuz ortaya çıkmasa gerek. Ayrıca bu kişi daha önce ağır işte çalışılabilirlik raporu almış olmasına karşın, şuanda belinin ağrıdığını söyleyerek ağır işte çalışamaz raporu alacağını söylüyor. Eğer böyle bir rapor alıp işyerine getirirse kanunda yeralan;
Madde 25 - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I- Sağlık sebepleri:

b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.

maddeyi uygulayıp ihbar ve kıdem tazminatı ödemeden işten çıkarırsak, ilerde bizi zor durumda bırakacak bir durum ortaya çıkar mı?
05-01-2006 13:22:15 Av.Abbas Bilgili #
İş Yasası'nın 25/I. maddesine göre (sağlık sebepleri) yapılacak fesihlerde ihbar tazminatı ödenmez, kıdem tazminatının ödenmesi gerekir. Selamlar.
29-03-2011 17:26:05 burak0101 #

Cevap: İşçinin sürekli rapor alarak işe gelmemesi

Merhaba öncelikle. Benim bir sorum olacaktı. şuan benim çalıştıgım iş yerinde ağır kaldırmak zorundayım. fakat belimde fıtık cıktı 4 tane. hastaneden ağır kaldıramaz raporu alacagım ve cıkısımı isteyecegim. 3 yıl 1 ay olacak işe gireli. kıdem tazminatı alırmıyım? ihbar tazminatı ne oluıyor bilmiyorum. acıklayabilir misiniz?
29-03-2011 19:15:24 Erdoğan Kırcalı #

Cevap: İşçinin sürekli rapor alarak işe gelmemesi

Alıntı:

burak0101 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba öncelikle. Benim bir sorum olacaktı. şuan benim çalıştıgım iş yerinde ağır kaldırmak zorundayım. fakat belimde fıtık cıktı 4 tane. hastaneden ağır kaldıramaz raporu alacagım ve cıkısımı isteyecegim. 3 yıl 1 ay olacak işe gireli. kıdem tazminatı alırmıyım? ihbar tazminatı ne oluıyor bilmiyorum. acıklayabilir misiniz?

Ağır kaldıramaz raporunuzla çıkışınızı isterseniz tazminat alamazsınız.
İzlemeniz gereken yol, aldığınız raporla birlikte işverenden , durumunuza uygun bir görev vermesini talep etmek olmalıdır.
İşveren rapor ve talebinize uygun bir görev veremezse , sözleşmenizi feshetmek zorundadır.Bu şekilde feshettiğinde feshi size ihbar süreniz kadar önceden bildirmesi gerekir. İhbar süresine uymadan sözleşmenizi feshederse, ihbar süresine karşılık ücreti ödemesi gerekir. Bu ücrete ihbar tazminatı denir.
İşveren sözleşmenizi feshetmez ve yeni görev de vermezse, siz belirtilen sebeple sözleşmenizi feshedip, kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz.
01-04-2011 09:58:31 burak0101 #

Cevap: İşçinin sürekli rapor alarak işe gelmemesi

Ben agır kaldıramaz agır iş yapamaz raporu aldıktan sonra bunu iş verene bildirdikten sonra iş veren bana yazılı olarak yeni iş sunmak zorundamıdır ? yada bölge sorumlularım bana örneğin kafasına göre tamam bundan sonra kasada çalış ( markette çalısıyorum) o zaman derse bu yeterli olurmu ? yoksa bana yeni bir sözleşme vb. bişe ile gelmek zorundamı. cünkü çalıştıgım yerdeki sözleşmemde kasiyer diye bişe yok ve herkez her işi yapıyor.? bide son sorum 3 yıllık çalışanın rapor süresi ne kadardır. rapor süresini aşınca içeride kalan yıllık izin hakları ve 3 yıllık kıdem tazminatımı alabilirmiyim? şimdiden tesekkürler..
15-09-2014 08:41:22 st0638 #

Cevap: İşçinin sürekli rapor alarak işe gelmemesi

merhaba.Personeliniz amirlerinden izin alarak işe gelmiyorsa amirin şirkette sizi temsil ve sizin takdir yetkinizi kullanabilir özelliğinden dolayı fesih bu sebebe bağlanamaz.Bağlansa dahi kıdem ve ihbar tazminatı sizin ödeme yükümlülüğünüze girecektir.
Ayrıca personeliniz sağlık sorunlarından dolayı rapor alarak işe sık sık gelmiyor ise bunun için yapılacak fesih yolu açık olmakla birlikte şirketiniz sadece ihbar tazminatı ödemeksizin iş akdini feshedebilir.Kıdem tazminatı ödenmesi önünde bir çıkar yol yoktur ödenir.
Saygılarımla




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.