Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Miras evi kullanım hakkı

19-09-2010 09:19:09 kocakaptan35 #

Miras evi kullanım hakkı

Kendi üstüme bir evim var, ben öldükten sonra eşimin ölene kadar kullanmasını istiyorum,çocuklarımın anneleri ölünceye kadar evi satmamalarını yasal olarak nasıl gerçekleştirebilirim,noterden veya tapudan yapılıyormu ?
19-09-2010 18:45:57 hak ve hukuk #

Cevap: Miras evi kullanım hakkı

çocuklarla mirastan feragat sözleşmesi yapabilirsin noterde veya vasiyatname ile kendi tasarruf özgürlüğünün yani çocuklarınn saklı paylarını zedelemek üzere evi eşine bıraktığını şerh edersin,tabi çocuklarada bişeyler bırakmak şartıyla..
19-09-2010 18:58:30 kaosteorisi #

Cevap: Miras evi kullanım hakkı

Aslında bu doğru isteğiniz için öncelikle sizi tebrik ederim.İnsanın eşini bu kadar düşünmesi öldükten sonra bile hala onun zor durumda olmasına izin vermemesi takdir edilmesi gerek bir durumdur.İşiniz çok basit.Mülkiyet hakkı size ait olan eşinize tapu sicil müdürlüğüne giderek başka kimseye devredilemeyen bir sınırlı ayni hak olarak SÜKNA hakkı tanımak istediğinizi belirtin onlar size yardımcı olurlar.Sükna hakkı lehine tesis edilen kimseye(yani eşinize) ölene kadar tesis edilen taşınmaz üzerinde oturma hakkı verir ve taşınmaz satılsa bile bu hak sona ermez.Kanımca tapu sicil kayıtlarında eğer dediğimi yaparsanız eşiniz lehine sükna hakkı tanındığını ve ölene kadar bu hakkın devam ettiğini gören 3.kişiler taşınmazı satın almak istemezler.Yani aslında istediğiniz şey için SÜKNA hakkı tanımanız daha mantıklıdır.Bu sayede eşiniz ölene kadar mülkiyet hakkı size ait gayrimenkulda oturma hakkına sahip olacak ve sınırlı ayni bir hak olduğu için taşınmaz satılsa bile 3.kimselere hak ileri sürebilir.Bu hak mirasçılara ve 3.kişilere geçmez çünkü şahıs lehine tesis edilen bir haktır.En kısa zamanda tapu sicil memuruna bu talebinizi dile getirin onlar size gerekli bilgiyi verirler.
19-09-2010 21:29:53 carsambalıfaruk #

Cevap: Miras evi kullanım hakkı

Alıntı:

kocakaptan35 rumuzlu üyeden alıntı
Kendi üstüme bir evim var, ben öldükten sonra eşimin ölene kadar kullanmasını istiyorum,çocuklarımın anneleri ölünceye kadar evi satmamalarını yasal olarak nasıl gerçekleştirebilirim,noterden veya tapudan yapılıyormu ?

İleti sanki sizin önce öleceğiniz hissi uyandırıyor. Garantimi aldınız acaba.:)
20-09-2010 08:42:34 kocakaptan35 #

Cevap: Miras evi kullanım hakkı

Beni bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim konuyla ilgilenen herkese saygılar.
21-09-2010 07:20:59 kocakaptan35 #

Cevap: Miras evi kullanım hakkı

OTURMA HAKKI (SÜKNA HAKKI)



KISA BİLGİ:

Oturma Hakkı, yasal (MK 240,255,279) ve sözleşme (MK 823) ile olmak üzere iki şekilde tesis edilebilir.

Medeni Kanunun 823. maddesine göre, "Oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi verir.

Oturma hakkı, başkasına devredilemez ve mirasçılara geçmez.

Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanır."

Yine, edinilmiş mallara katılma rejiminde, aile konutu ve eş eşyası başlığını taşıyan MK 240. Maddesi; "Sağ kalan eş, eski yaşantısını devam ettirebilmesi için, ölen eşine ait olup birlikte yaşadıkları konut üzerinde kendisine katılma alacağına mahsup edilmek, yetmez ise bedel eklemek suretiyle intifa veya oturma hakkı tanınmasını isteyebilir; Mal rejimi sözleşmesi ile kabul edilen başka düzenlemeler saklıdır. Hükmünü içermektedir. MK 255 ve 279 maddelerinde de mal rejimlerinden dolayı aynı haklar verilmiştir.

Buna göre; edinilmiş mal rejiminde sağ kalan eş, ölen eşine ait olup da birlikte yaşadıkları konut üzerinde kendisine mahkemece intifa veya oturma hakkı tanınması durumunda, sağ kalan eşin bu yolda verilmiş mahkeme kararını ibraz ve talep etmesi halinde re'sen tapu sicil müdürlülüğünce söz konusu hakların tapu sicilinin "irtifak hakları" sütununda tesis edilmesi gerekir.

MK 823. Maddesinde belirtildiği üzere oturma hakkı şahsa sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğu için, başkalarına devredilemez. Oturma hakkı sahibinin rızası olmadıkça bu hakkını kira yolu ile de olsa başkalarına devredemez.

Sözleşmeden doğan oturma hakkı tesisi için tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenmesi gerekir, kanundan doğan oturma hakkı içinse, mahkeme kararının ibrazı ile tecil işlem belgesi düzenlenmesi gerekir.

Oturma hakkı intifa hakkı gibi tapu kütüğünün irtifak hakları sütununa tescil edilir. Bu tescil Tüzüğün 30. maddesinde, gösterilen şekilde yapılır.

Kat mülkiyetine geçmiş mesken nitelikli bağımsız bölümler üzerinde oturma hakkı kurulabilir. Ancak iskan izni alınmadıkça kat irtifaklı taşınmazlar üzerinde oturma hakkı tesisi mümkün değildir.

Hissedarların hissesi üzerinde bu hak kurulamaz. Ancak; tüm hissedarların birlikte tesis etmeleri mümkündür.

Oturma hakkı bir evde oturmak olduğuna göre burada oturmaktan kasıt ikamet etmektir. Evin başka bir amaçla kullanımı için (örneğin iş yeri olarak) kurulamaz. Ayrıca bu hakkın tesisi için taşınmazın tapudaki cinsinin ev (mesken, daire, konut) olması gerekir. İşyerleri (dükkan, mağaza, depo gibi) üzerinde kurulamaz. Üzerinde bina bulunmayan (bina olsa da cinsi tapuda ev olarak değiştirilmemiş olan) arsa, tarla gibi taşınmazlar üzerinde kurulamaz.



İSTENECEK BELGELER:



- Oturma hakkı tesis edilecek taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikinin sözlü beyanı,

- Oturma hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları ile temsilciliğe ilişkin belgeler,

- Tarafların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde birer vesikalık fotoğrafları,

- Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.

- Oturma hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.

- Oturma hakkı evin tümünde değil de bir kısmında kuruluyorsa hangi kısım üzerinde kurulduğu inşaat projesinde belirlenmeli, proje yoksa bir krokiye bağlanmalıdır.

- Deprem Sigortası aranır.



MALİ YÖNÜ:



Oturma hakkı tesisinde;

- Genel beyan döneminde belirlenen emlak vergisi değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden) az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden, lehine Oturma hakkı tanınandan 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin (20/e) pozisyonu uyarınca Binde 15 oranında tapu harcı tahsil edilir.

- Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

- Deprem Sigortası aranır.

Oturma hakkı bedelsiz olarak tanınıyor ise,

- Yine lehine Oturma hakkı tesis edilenden 492 sayılı harçlar yasasının 4 sayılı tarifesinin (4) nolu pozisyonu uyarınca Binde 54 oranında tapu harcı tahsil edilir. Medeni Kanunun 748 inci maddesi gereği intifa hakkına ilişkin hükümler Oturma hakkında da uygulanacağından Oturma hakkının harca konu değeri taşınmaz malın emlak beyan değerinin 2/3' ü sayılır. Taşınmaz malın tümü değil de bir kısmı üzerinde Oturma hakkı kuruluyorsa harç matrahının hesaplanması için Oturma hakkına konu metrekare ile evin metrekaresinin oranlanması gerekir

- Ayrıca veraset ve intikal vergisi için vergi dairesine bildirim yapılır

- Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

- Deprem Sigortası aranır.

Terkininde:

Sürenin dolması halinde malikin talebi ile ;

- 492 sayılı harçlar yasasının 4 sayılı tarifesinin 14 nolu pozisyonu gereğince her yıl belirlenen oranda maktu terkin harcı tahsil edilir.

- Deprem Sigortası aranır.



Oturma hakkı sahibinin ölümü ve tüzel kişiliğin sona ermesi halinde,

- 492 sayılı harçlar yasasının 4 sayılı tarifesinin 14 nolu pozisyonu gereğince her yıl belirlenen oranda maktu terkin harcı tahsil edilir ve vergi dairesine veraset ve intikal vergisi için bildirim yapılır.

- Deprem Sigortası aranır.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.