Cevap: Kredi Kartı Ödemesi Hk.
Hocam geçmiş olsun, size yegane dost tavsiyem, tüm bankalarla görüşün, birisine diğeri ile olan protokolünüzden bahsetmeyin. Yani filan banka şu kadar zaman verdi falan gibi konuşmalar yapmayın. Her biri kendi alacağını öne çekip diğer borçları ötelemeniz için size baskı yapabilir. Tek kartınız varmış gibi -yalanda konuşmayın sakın, tek kartım var demeyin merkez bilgilerini paylaşıyorlar- tek tek pazarlık edip alabildiğiniz en uzun vadeyi alın. Anladığım kadarı ile iş sahibisiniz, ve düzenli bir maaş geliriniz var. Bu büyük bir şans. Sizin de farkettiğiniz gibi forumda sıfırı tüketmiş durumda insanlarımız var.
Tek tek görüşmeleriniz sonucunda en ufak bakiyelisinden başlayarak kartlarınızı zamana yayarak birer birer eksiltin, kendinizi çok kastırmayın bu sırada psikolojiyi ve işte çalışma motivasyonunuzu düşürmeyin ki gelirinizde bir aksama olmasın.
Her zaman felsefeniz şu olsun. Mutlaka ki birikmiş ekstre oldugundan dolayı yine kart kullanacaksınız, ancak sürekli azalan miktarda kullanın. Örneğin bu ayki ekstrelere toplamda 1.000 TL ödememi yaptınız? ne olursa olsun -gerekirse ekmek su ile yaşayın- ay içinde 750 TL'den fazla kart kullanmayın. Bu şekilde giderek kart sayınızı en fazla 2 olacak şekilde azaltın ve bitirdikçe de iptal ettirin.
Kart kullanma ve borç azaltma stratejiniz bu şekilde olsun. Çok şanslısınız bu ortamda bir iş sahibisiniz. Ayrıca verdiğiniz rakamlardan anlaşılıyor ki, batık bir durumda değilsiniz sadece bir tıkanıklık söz konusu.
İkinci olarak hayat stratejinizi bir daha gözden geçirin. Bazı standartlar olmadan yaşamanız size kişisel kalitenizden hiçbirşey kaybettirmez, kartlar ile ne harcamalar yaptığınızı gözden geçirin. Vazgeçilebilir -daha doğrusu ihtiyaç olmayıpta daha keyfe, hobiye, alışkanlıklara bağlı olan- harcamaları kesmeye başlayın. Harcama yönetimi en az borç ödeme yönetimi kadar önemli.
Örnek veriyorum; ayda 4 kere dışarda yemek yiyorsanız bunu 2ye düşürün. Yada bir süre için 1'e düşürün. Bir lükse yönelik üyelik ödüyorsanız bunu iptal ettirin (digital bir tv yayın üyeliği olabilir, evinizde internet bağlantısı olabilir, şu olabilir bu olabilir) Sosyal harcamalarınızı biraz kısın, bu konuda arkadaşlarınıza güvendiklerinize nedenini açıkça anlatırsınız, paylaşmak istemediklerinize de bir takım bahaneler uydurursunuz. Herkese finansal yapınızı ve planlarınızı anlatmak zorunda değilsiniz. (Kuyruğu dik tutarak en uygun bahane şudur: Bir yatırıma girdim, masraflarımı kısmam lazım yoksa yatırımı gerçekleştiremeyeceğim.)
Gerekiyorsa daha radikal kararlar da verebilirsiniz, örneğin bir aracınız varsa, satabilirsiniz, kredi kartlarını kapatır ve sizde omuzlarınızdan attığınız tonlarca borç psikolojisi ağırlığından kurtulursunuz. (araç bir örnektir) UNutmayın, kaygısız bir yaşamın rahatlığı, otomobil ile gezmenin rahatlığından çok daha büyüktür. Otomobili para biriktirip yine alırsınız, ama borçla bozulan ruh sağlığınızı, toplumsal ilişkilerinizi, kısacası sosyal mutluluğunuzu geri kazanmak düşündüğünüzden çok daha zor olabilir.
Naçizane son tavsiyem, her zaman her dostuma söylediğim gibi, kartlarınız ASLA 2 den fazla olmasın. Bu kartların limitleri ASLA 2 aylık gelirinizden daha yüksek olmasın. Ve bu kartlarda kullandığınız kredi tutarı da mümkünse her zaman 1 maaşınızın içinde kalsın. Bunun dışına taşan tüm gider ve masrafları yaşamınızdan kesin atın.
Mutlu olmak için ne yapmak lazım diye sormuşlar bilgeye, Cevabı şu olmuş: Sizi kendisine bağımlı yapan her eşya ve lüksten kurtulun. Yaşamınızı sadeleştirdikçe daha mutlu olacaksınız.
Borçsuz bir yaşam dilerim, saygılarımla.