Cevap: Annem ve babam turk ama vatandas olamiyorum
TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLIĞINA MÜRACAAT İŞLEMLERİNDE GENEL HUSUSLAR
403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun uygulanmasına dair yönetmeliğe göre vatandaşlık işlemleriyle ilgili müracaat makamlarının yurtdışında Türk Konsoloslukları, yurt içinde ilgili Valilikler olduğu, vatandaşlıkla ilgili her türlü başvuruda yapılması gerekli iş ve işlemlerin de illerde İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükleri tarafından yürütüleceği belirtilmiştir.
Vatandaşlığa alınma başvurusunda bulunan kişi hakkında, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte tespit edilmiş esaslara göre soruşturma yapılarak Türk Vatandaşlığına kabul için gerekli şartların bulunup bulunmadığı araştırılır.
Yabancı Uyruklu Şahısların Vatandaşlık Tahkikatının daha hızlı yapılabilmesi ve bürokrasinin azaltılması için Bakanlık Makamınca Valiliklerimize yetki devri gerçekleştirilmiştir.
Buna göre; 01.05.2002 tarihinden önceki uygulamada;
Yurt İçinden Vatandaşlığımıza alınmasını isteyen yabancı uyruklu şahısların vatandaşlık başvuru dosyaları İl Nüfus ve vatandaşlık Müdürlüklerince hazırlandıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne intikal ettirilmekte, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce de bu dosyalar gerekli tahkikat yapılmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilmekteydi.
Genel Müdürlüğümüzce de söz konusu yabancılar hakkında İl Emniyet Müdürlüklerimiz aracılığıyla yaptırılan tahkikat sonucu elde edilen bilgilerden faydalanılarak sonuçları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne bildirilmekteydi.
Bu haliyle,vatandaşlık tahkikatları yaklaşık 2 yıllık süre sonunda tamamlanmaktaydı. Tahkikatların bu kadar uzun sürmesi vatandaşlığımıza alınmasını isteyen yabancıların mağduriyetine sebep olmaktaydı.
Bakanlık Makamınca gerçekleştirilen yetki devri ile; Yabancıların vatandaşlık talepleri için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerince doğrudan vatandaşlık başvurusunun yapıldığı İl Emniyet Müdürlüğünden tahkikat yaptırılarak, sonuçlarının yine başvurunun yapıldığı İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerince doğrudan Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğüne gönderilmesi sağlanmıştır.
Gerçekleştirilen bu yenilik ile; Kurumlar arası yapılan yazışmalardan kaynaklanan zaman kaybı önlenerek,tahkikatların daha kısa sürede tamamlanması sağlanmış ve yabancıların mağduriyeti önlenmiştir.
Müracaatta İstenilen Belgeler :
1) Vatandaşlık İstemini belirten dilekçe,
2) Türkçe tercümeli ve noter tasdikli pasaport örneği,
3) Noter tasdikli ikamet tezkeresi örneği,
4) Türk vatandaşı ile evli ise noterden tasdikli evlenme belgesi ve ilgili diğer belgeler
YABANCILARIN VATANDAŞLIK İŞLEMLERİ
Göçmen ve Vatandaşlık Büro Amirliğince Türk vatandaşlığına alınmak isteyen yabancı uyruklu şahıslar ile ilgili Emniyet Müdürlüğümüzü ilgilendiren işlemler yapılmaktadır.
Türk vatandaşlığına alınmak için ilk müracaat yurt dışında konsolosluklara, yurt içinde ise valilik havalesi ile İl Nüfus Vatandaşlık Müdürlüğü’ne yapılır.
403 Sayılı Türk Vatandaşlığı kanuna göre yabancı uyruklu şahısların Türk Vatandaşlığına alınmaları için Türk soylu olanlara en az 2 yıl, Türk Soylu olmayanlara ise 5 yıl Türkiye'de kesintisiz ve kanuni ikamet etmiş olma şartı aranmaktadır. Türk vatandaşı ile evlenme nedeniyle Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılardan (erkek veya kadın) en az üç yıldan beri evli olma şartı aranmaktadır. K.K.T.C vatandaşları yurt dışında ilgili Türk temsilciliklerine, yurt içinde ise valiliklere Türk vatandaşı olmak istediklerini bildirdikleri takdirde Türk vatandaşlığını kendiliğinden kazanabileceklerdir.
Yurt içinde vatandaşlığımıza müracaat eden yabancı uyruklu şahısların evrakları İl Nüfus Vatandaşlık Müdürlüğü tarafından kabul edildikten sonra şubemize gönderilir.
Evrakların şubemize ulaşması ile Vatandaşlık masası tarafından;
Şahısları adreslerinden davet ederek önce Kimlik Tespiti ve Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğüne parmak izlerinin aldırılması için yazı ile beraber gönderilir.
Parmak izinden gelen şahıslar şubemiz Fiş Tahdit Arşiv Büro Amirliğine ilişik kaydı için gönderilir.
Yabancı şahıs ile Türkiye’ye ilk olarak ne sebeple, hangi tarihte, hangi hudut kapısından giriş yaparak geldiği, ülkemizde ne amaçlı ikamet izni aldığı, ne kadar ikamet ettiği hususlarında yazılı mülakat yapılır.
Yabancının suç kaydının bulunup bulunmadığı tespit edilir.
Tekemmül eden evrak İl Nüfus Vatandaşlık Müdürlüğü’ne gönderilir.