Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Yurt dışında şirket kurma

06-07-2010 09:45:36 hukukçu85 #

Yurt dışında şirket kurma

Sayın meslektaşlarım,
Bir TC vatandaşı olarak KKTC'de küçük çapta bir şirket kurmak istiyorum ancak; burda şirket kurmak için bankaya 100 bin TL'nin üstünde bir ipotek vermek gerekiyor lakin benim kuracağım şirket zaten bu miktarın altında bir boyutta olacak. Şirketi bir KKTC vatandaşının üstüne kurup hisselerin büyük bir bölümünü bana devretmesinide düşündüm ancak bunun içinde hisse başına 1000$ ödemek gerekiyor. :(
Yardımcı olursanız sevinirim...
06-07-2010 12:02:25 selcukgulten #

Cevap: Yurt dışında şirket kurma

KKTC'nde şirketler limited şirket şeklinde tescil edilmektedir. Bu şirketlerle ilgili koşullar Fasıl 113 Şirketler Yasası'nda belirlenmiştir.

Yabancı sermaye iştirakiyle kurulacak bir şirket'in tescili için aşağıda dökümü verilen evrakların Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesi'ne sunulması gerekmektedir.

Limited Şirketin Ana Sözleşme ve Tüzüğü

M.ş. 1,2,3 Forumları

Damga Pulu

Direktör olacak olanlardan ve/veya ülkesinde KKTC temsilciliği bulunmayan pay

sahibi olacak kişinin iç güvenlikten sorumlu makamlardan alınmış doğruluk


(sabıkasızlık) belgesi

Onaylı pasaport veya nüfus cüzdanı fotokopisi

Direktör için KKTC Gelir ve Vergi Dairesi'nden alınacak Vergi Güvenirlik Belgesi

Yabancı uyruklu iştirakçilerin hisse paylarının karşılığını şirketin hesabına yatırdığını gösteren banka yazısı.

Yabancı ülkelerde kurulan şirketler, Ekonomiden Sorumlu Bakanlığın onayı ve Bakanlar Kurulu'ndan izin alınması koşuluyla, KKTC'nde bir işyeri (veya şube) açabilirler ve bu şirketler Yabancı (veya Denizaşırı) şirket statüsünde tescil ettirilirler.


Bu amaçla KKTC Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesi'ne, yukarıda belirtilen belgelere ek olarak, aşağıda yer alan belgelerin de sunulması gerekmektedir.


Hissedarların en son tarihe göre listesi

Yönetim kurulu üyelerinin en son tarihe göre listesi ve ülkesinde KKTC Temsilciliği bulunmayan tüzel kişilerin yönetim kurulu üyelerinin, iç güvenlikten sorumlu makamlardan almış olduğu doğruluk belgesi.

Şirketin kayıtlı bulunduğu yerin Ticaret Odası'ndan alınacak ve şirketin halen faaliyette olduğunu gösteren yeni tarihli belge.

KKTC'nde yerleşmiş olan ve tescil ettirilmek istenen şirketi KKTC'nde temsile ve

onun adına, KKTC makamlarınca yapılacak resmi tebligatı ve mahkeme ihbarlarını

kabule yetkili ve görevli kılındığı beyan edilen bir veya daha fazla gerçek veya tüzel kişinin isim ve adreslerinin verilmek suretiyle atandığına ilişkin Yönetim Kurulu Kararı.

Şirketin, özellikle hangi faaliyetleri yapmak maksadı ile KKTC'nde bir işyeri (veya şube) açmak niyetinde olduğunu gösteren Yönetim Kurulu Kararı.

Şirket adına KKTC Gelir ve Vergi Dairesi'nden alınacak Vergi Güvenirlik Belgesi

Y.Ş. 1,2 ve 3 forumları



Tüm bu formaliteler tamamlandıktan sonra Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesi'nce tescil işleri neticelendirilir ve yatırımcı bundan sonra tüzel kişi olarak KKTC'nde yatırım faaliyetlerinde bulunabilir.

KKTC'nde yatırım yapma niyetinde olan herhangi bir firma veya işletme, Devlet Planlama Örgütü'ne proje ve yatırımın mahiyeti ile ilgili detayları içeren Özel Proje Fizibilite Formu ile birlikte başvurur. Yatırım başvurusu, ilgili Bakanlığın görüşleri de dikkate alınarak, Devlet Planlama Örgütü tarafından üç ay içerisinde değerlendirilerek sonuçlandırılır.



Uluslararası İşletme Şirketi Kurulmasında İzlenen Prosedür ve Başlıca Teşvikler

KKTC'nde Uluslararası İşletme şirketi kurma izni, Ekonomiden sorumlu Bakanlıkça verilir. Bu alanda faaliyet göstermek için; yabancı gerçek kişiler, yabancı tüzel kişiler ve yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşları başvurabilir.

Uluslararası İşletme şirketlerinin ödenmiş sermayesi 20,000 ''nun altında olamaz.

Uluslararası İşletme şirketlerinin başvurularında, 500 '' başvuru harcı alınır. Bu harç hiçbir koşulda geriye iade edilmez. Bu miktar Bakanlar Kurulu tarafından %50 oranında artırılabilir ve veya azaltılabilir.

Bakanlık, başvuruları inceler ve en geç 15 gün içerisinde değerlendirir. Uygun gördüklerine izin verir.

Gerekli ön izin alınmasını müteakip, aday birimler iki ay içerisinde Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesi'nde tescil işlemleri için müracaat edip istenen evrakları tamamlamak zorundadırlar. Aksi takdirde aday birimlerin ön izinleri geçersiz olur.

Uluslararası işletme şirketleri, faaliyet izinlerini almak için tescillerini müteakip Bakanlığa en geç bir ay içerisinde birer adet ana sözleşme, tüzük, açılış bilançosu ve bir set onay belgesi sunarlar. Bu başvuru en geç on beş gün içerisinde sonuçlandırılır.

Uluslararası İşletme şirketleri, Bakanlıktan faaliyet izni aldıktan sonra en geç iki ay içerisinde faaliyet yerini belirleyip ana sözleşmede belirtilen hizmetlere başlamak zorundadır. Aksi halde, faaliyet izinleri iptal edilir ve faaliyette bulunamazlar.

Uluslararası İşletme şirketleri, ana sözleşmelerinde öngörülen her türlü faaliyetlerini tamamen yurt dışına (Off-Shore) yönelik olarak yürütürler ve gelirlerini yurt dışından sağlarlar.

Uluslararası Işletme şirketleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dahilinde hiçbir banka, kredi şirketi ve gerçek veya tüzel kişiden finansal kaynak sağlayamazlar.

Bu tür şirketler, faaliyetlerini, Gelir Vergisi Yasası, Para ve Kambiyo Yasası, Kurumlar Vergisi Yasası kurallarına bağlı olmaksızın yürütürler.

Uluslararası Işletme şirketleri, Kurumlar Vergisi Yasası ve Gelir Vergisi Yasası kurallarına göre saptanacak matrah üzerinden, Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi Yasasında belirtilen vergi oranlarına bakılmaksızın %2.5 oranında vergiye tabi tutulur. Bu vergi her hesap dönemini izleyen en geç 5 ay içerisinde Gelir ve Vergi Dairesi veznelerine ödenir.

Uluslararası İşletme şirketleri, faaliyetlerini ve muhasebe kayıtlarını, KKTC'nde tedavülde bulunan Yeni Türk Lirası ve/veya Merkez Bankası tarafından alım ve satım kurları belirlenen konvertible para birimleri ile sürdürmek zorundadır.

Uluslararası İşletme şirketleri, yurt dışından sağladıkları ve transfer ettikleri para ve

karlarını yurtdışına transfer edebilirler.

Ofis açmak suretiyle faaliyet gösterecek Uluslararası İşletme şirketleri, en az biri KKTC yurttaşı olmak kaydı ile personel istihdam etmek zorundadırlar. Ancak, birden fazla personel istihdamı durumunda, istihdam edilen yabancı uyruklu personel sayısı, KKTC yurttaşı olarak istihdam edilen personel sayısının üç katını aşamaz.

Ofis açmak suretiyle faaliyet gösterecek Uluslararası Işletme şirketleri, her yıl 2000', ofis açmaksızın faaliyet gösterecek şirketlerin ise, her yıl 5000', işletme harcını devlete ödemeleri zorunludur. Bu harçlar tescil tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde, daha sonraki yıllarda ise her takvim yılının en geç Ocak ayı sonuna kadar Gelir ve Vergi Dairesi veznesine ödenir.
Bu kapsamdaki şirketler, şirket tescilinde, sermaye artırımında ve hisse devirlerinde, sermaye harcının yarısını devlete harç olarak öderler.
06-07-2010 12:14:08 hukukçu85 #

Cevap: Yurt dışında şirket kurma

Sayın Gulten,
bu tüzüğü okudum ancak bana yardımcı olacak olan konuda bir çıkışa rastlayamadım. Cevabınız için teşekkürler.
06-07-2010 17:13:31 selcukgulten #

Cevap: Yurt dışında şirket kurma

Uluslararası İşletme şirketlerinin ödenmiş sermayesi 20,000 Euro'nun altında olamaz. Diye yukarıda yazıyor. Yani gereken para bu..




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.