Alıntı:
swan rumuzlu üyeden alıntı
Sn. Üye,
Eşinizle anlaşmalı boşanmışsınız zaten üzerinden de 1 yıl geçtiğine göre eşinizin size saydığınız nedenle maddi-manevi tazminat davası açması imkansız. Ama velayet için açabilir. Boşanmakla açılabilecek davaların üzerinden 1 yıl geçmekle eşinizin yada sizin karşılıklı açabileceği davalar sonlanır. Eskiden bu süre 10 yıl idi. Boşanma kararınızın kesinleşme tarihini kontrol edin.
İyi akşamlar.
Alıntı:
lalendam rumuzlu üyeden alıntı
Kesin boşanma tarihimiz 22 Aralık 2009, dava tarihi daha önce. Boşanmadan önce beni bu konuyla ilgili sürekli taciz ediyordu. Ama şimdi boşanma öncesinde de böyle bir ilişki olduğunu ve bundan kendisinin haberdar olmadığını iddia ediyor. Telefon trafiğini dava sürecinde isteyeceklermiş.
Sayın swan ında belirttiği gibi "Boşanmakla açılabilecek davaların üzerinden 1 yıl geçmekle eşinizin yada sizin karşılıklı açabileceği davalar sonlanır." ancak sizde henüz bir yıl dolmadan eşiniz dava açmış. Telefon trafiği bilgileriniz istenecektir. Davanın açıldığı tarihe kadar olan trafik bilgilerini isteyebilirler. Halen görüşmelerde devam ediyorsa, ve görüşmeler gece yarılarına kayıyorsa, uzun saatler sürüyorsa hakimde sizinle arkadaşınız arasında bir beraberlik olduğu kanaatı oluşabilecektir.
Ancak burada açılan davaya ait dilekçedeki ifadeler önemli. Velayet davası ise eğer açılan dava. Beraberliğinizin olması sizi haysiyetsiz hayat yaşadığınızı göstermez. Velayet konusunda çok şanslı olduğunu sanmıyorum eski eşinizin.
Boşanmakla açılabilecek davaların üzerinden 1 yıl geçmekle eşinizin yada sizin karşılıklı açabileceği davalar sonlanır.
III. Velâyetin kaldırılması
1. Genel olarak
MADDE 348.- Çocuğun korunmasına ilişkin diğer önlemlerden sonuç alınamaz ya da bu önlemlerin yetersiz olacağı önceden anlaşılırsa, hâkim aşağıdaki hâllerde velâyetin kaldırılmasına karar verir:
1. Ana ve babanın deneyimsizliği, hastalığı, özürlü olması, başka bir yerde bulunması veya benzeri sebeplerden biriyle velâyet görevini gereği gibi yerine getirememesi.
2. Ana ve babanın çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi veya ona karşı yükümlülüklerini ağır biçimde savsaklaması.
Velâyet ana ve babanın her ikisinden kaldırılırsa çocuğa bir vasi atanır.
Kararda aksi belirtilmedikçe, velâyetin kaldırılması mevcut ve doğacak bütün çocukları kapsar.
2. Ana veya babanın yeniden evlenmesi hâlinde
MADDE 349.- Velâyete sahip ana veya babanın yeniden evlenmesi, velâyetin kaldırılmasını gerektirmez. Ancak, çocuğun menfaati gerektirdiğinde velâyet sahibi değiştirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre velâyet kaldırılarak çocuğa vasi de atanabilir.
3. Velâyetin kaldırılması hâlinde ana ve babanın yükümlülükleri
MADDE 350.- Velâyetin kaldırılması hâlinde ana ve babanın çocuklarının bakım ve eğitim giderlerini karşılama yükümlülükleri devam eder.
Ana ve baba ile çocuğun ödeme gücü yoksa bu giderler Devletçe karşılanır.
Nafakaya ilişkin hükümler saklıdır.
IV. Durumun değişmesi
MADDE 351.- Durumun değişmesi hâlinde, çocuğun korunmasına ilişkin önlemlerin yeni koşullara uydurulması gerekir.
Velâyetin kaldırılmasını gerektiren sebep ortadan kalkmışsa hâkim, re'sen ya da ana veya babanın istemi üzerine velâyeti geri verir.