Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Bilgi Edinme Hakkı

05-05-2010 20:28:12 tekincik #

Bilgi Edinme Hakkı

Bundan yaklaşık 4 ay önce Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) kanalıyla bir kuruma 12 sorudan oluşan bir bilgi edinme başvurusunda bulundum. Kurum başvuruma 80 gün sonra sadece bir soruma yanıt vererek karşılık verdi.Bu esnada tarafıma cevap ulaşmadığı için Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna başvurdum. Kurumun cevabı elime geçince aynı kurula ek dilekçe cevabın yetersiz olduğunu belirttim. Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu başvurumu kısmen kabul etti ve bilgi edinme başvurumdaki 6 sorunun yanıtlanması gerektiğini vurguladı. Kararıın birer nüshası kurul tarafından hem bana hem de başvurumu yaptığım kuruma gönderildi. Kurulun kararı elime geçtikten sonra kurulun kabul ettiği sorularımın yanıtlanması için ilgili kuruma bu sefer yazılı olarak iadeli taahhütlü postayla başvurdum. Şu anda 15 iş günü olan başvuruya cevap süresinin bitmesine çok az bir süre kaldı, ancak henüz elime bir cevap ulaşmadı. İade taahhüt belgesi ise elimdedir.

Bu durumda ne yapabilirim. Cevap verme süresi dolduktan sonra idari yargıya başvurmayı düşünüyorum. Aynı zamanda ayrı bir dava açıp kurulun verdiği kararı uygulamadıkları ve cevap vermedikleri için kurum yetkililerini mahkemeye verebilir miyim? Haklarında kamu ve ceza davası açabilir miyim? Haklarında idari soruşturma açılması talebinde bulunabilir miyim? Önerileriniz nelerdir?
05-05-2010 21:56:56 jitem_13 #

Cevap: Bilgi Edinme Hakkı

Öncelikle Bilgi edinme kanunu'nu okudun mu? ve sen nasıl bir bilgi istedin ki vermediler. Burda üstün körü yazmışsın? Çok mu önemli bir bilgiydi neydi??
05-05-2010 22:56:24 cenker #

Cevap: Bilgi Edinme Hakkı

idari soruşturma da dahil görevi savasaklama,yerine getirmemeden de suç duyurusunda buluna bilirsiniz..

''

Ceza hükümleri

MADDE 29. — Bu Kanunun uygulanmasında ihmâli, kusuru veya kastı bulunan memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında, işledikleri fiillerin genel hükümler çerçevesinde ceza kovuşturması gerektirmesi hususu saklı kalmak kaydıyla, tâbi oldukları mevzuatta yer alan disiplin cezaları uygulanır''..
05-05-2010 23:01:29 cenker #

Cevap: Bilgi Edinme Hakkı

Kurumun 80 gün boyunca hareketsiz kalması zaten bir suç oluşturuyor kanuna göre kaldı ki başvurunuza karşılık olumlu ve olumsuz cevap verilmek zorunda,olumsuz ise gerekçesi gösterilmek zorunda,doğru şekilde nereye ve nasıl başvuru yapmanız gerektiği de size iletilmeliydi..

Hem idari olarak şikayetinizi bir üst kuruma ilgli yönetmeliği de yazarak yapın, Bilgi edinme kuruluna yeniden bir dilekçe göndererek durumu da anlatın,isterseniz savcılığa da suç duyurusunda bulunabilirsiniz..
06-05-2010 17:10:58 tekincik #

Cevap: Bilgi Edinme Hakkı

Alıntı:

jitem_13 rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle Bilgi edinme kanunu'nu okudun mu? ve sen nasıl bir bilgi istedin ki vermediler. Burda üstün körü yazmışsın? Çok mu önemli bir bilgiydi neydi??

Sayın jitem_13,

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nu okudum, Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun'u da iyi bilirim. Ancak Bilgi Edinme Hakkı Kanun'unun da biraz muğlak ifadeler kullanıldığı için buradaki hukukçu arkadaşlardan detaylı bilgi almak istedim.

Gelelim bilginin önem derecesine, bence çok önemli bilgiler istedim. Kurum vermiyor; ama Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu vermek durumundasınız diyor.
12-05-2010 12:53:48 Kantaroncu #

Cevap: Bilgi Edinme Hakkı

Yasada geçen süre, takvim günü değil, iş günüdür... Hesaplamayı buna göre yapmanız uygun olur...
18-05-2010 18:13:10 tekincik #

Cevap: Bilgi Edinme Hakkı

...ve süre doldu; ama ortada bir cevap yok. Üstelik süre bir hafta önce dolmasına rağmen postada geçebilecek gecikme süresini dikkate alarak bir hafta fazla bekledim. Konuyla ilgili tekrar Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna başvurup oradan çıkacak kararı bir sonraki aşamada yapacağım işlemlere dayanak göstermeyi düşünüyorum.
09-06-2010 13:28:25 tekincik #

Cevap: Bilgi Edinme Hakkı

Nihayet sonunda istediğim bilgileri kurumdan temin ettim. Başvuruma cevap verilmemesi veya eksik cevap verilmesi durumunda kişisel ceza davaları dahil tüm yasal haklarımı kullanacağım konusunda kurum yetkililerine yazılı olarak ihtarda bulununca cevap süresi geçmesine rağmen sonunda istediğim bütün bilgileri verdiler. Demekki hukuk kuralları çerçevesinde yazılı olarak ihtarda bulunmak son derece etkili bir çözüm.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.