Cevap: Haksız şikayette bulunma
Bu tür durumlarda haksız isnat ve iftira ile suç duyurusunda bulunan vatandaş veya vatandaşlara karşı iftira davası ve tazminat davası açılabilir.
657 sayılı DMK’nın 25. maddesi “Devlet memurları hakkındaki ihbar ve şikayetler, garaz veya mücerret hakaret için, uydurma bir suç isnadı suretiyle yapıldığı ve soruşturma veya yargılamanın tabi olduğu kanuni işlem sonucunda bu isnat sabit olmadığı takdirde, merkezde bu memurun en büyük amiri, illerde valiler, isnatta bulunanlar hakkında kamu davası açılmasını Cumhuriyet Savcılığından isterler.” hükmünü taşımaktadır. Bu durumda ilinizdeki Valinin Cumhuriyet Savcılığından haksız isnat ve iftira ile suç duyurusunda bulunan vatandaş veya vatandaşlara karşı kamu davası açılmasını talep etmesi gerekmektedir.
Yine 4483 sayılı Kanunun 15. maddesi “Memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkındaki ihbar ve şikayetlerin ihbar veya şikayet edileni mağdur etmek amacıyla ve (...)(1) uydurma bir suç isnadı suretiyle yapıldığı hazırlık soruşturması sonucunda anlaşılır veya yargılama sonucunda sabit olursa haksız isnatta bulunanlar hakkında yetkili ve görevli Cumhuriyet başsavcılığınca re'sen soruşturmaya geçilir.
Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yukarıdaki fıkrada belirtilen durumlarda kamu davası açılması için Cumhuriyet başsavcılığına başvurma ve haksız isnatta bulunanlar hakkında genel hükümlere göre tazminat davası açma hakları saklıdır.” hükmünü taşımaktadır. Bu durumda da haksız isnatta bulunan vatandaş veya vatandaşlara karşı yetkili ve görevli Cumhuriyet Başsavcılığınca re'sen soruşturma başlatılması gerekmektedir. Eğer kamu davası açılmamışsa, yetkili ve görevli Cumhuriyet Başsavcılığına kendinizde başvurarak kamu davası açtırabilirsiniz.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 267. maddesi “(1) Yetkili makamlara ihbar veya şikayette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği halde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idari bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması halinde, ceza yarı oranında artırılır.
(3) Yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş mağdurun aleyhine olarak bu fiil nedeniyle gözaltına alma ve tutuklama dışında başka bir koruma tedbiri uygulanmışsa, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(4) Yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olan mağdurun bu fiil nedeniyle gözaltına alınması veya tutuklanması halinde; iftira eden, ayrıca kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna ilişkin hükümlere göre dolaylı fail olarak sorumlu tutulur.
(5) Mağdurun ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet hapis cezasına mahkûmiyeti halinde, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezasına; süreli hapis cezasına mahkûmiyeti halinde, mahkûm olunan cezanın üçte ikisi kadar hapis cezasına hükmolunur.
(6) Mağdurun mahkûm olduğu hapis cezasının infazına başlanmış ise, beşinci fıkraya göre verilecek ceza yarısı kadar artırılır.
(7) İftira sonucunda mağdur hakkında hapis cezası dışında adlî veya idari bir yaptırım uygulanmışsa; iftira eden kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(8) İftira suçundan dolayı dava zamanaşımı, mağdurun fiili işlemediğinin sabit olduğu tarihten başlar.
(9) Basın ve yayın yoluyla işlenen iftira suçundan dolayı verilen mahkûmiyet kararı, aynı veya eşdeğerde basın ve yayın organıyla ilan olunur. İlan masrafı, hükümlüden tahsil edilir.” hükmünü taşımaktadır. Yani iftira suçunun cezası oldukça ağırdır.
Eğer iftira suçu işleyen ilkokulda öğretmen ise 4357 sayılı Kanunun 7/d maddesi hükmüne göre ayrıca 6 aydan 2 yıla kadar öğretmenlik görevinden uzaklaştırılabilir.
Yine 1702 sayılı Kanunun 31. maddesi “Arkadaşlarına, iftirada bulunan müdür, muallim, başmuallimlerle ilk tedrisat müfettişleri,iftiraları hangi nevi cezayı icap ettirecek suç ise o suçun cezasından bir derece ağırı ile cezalandırırlar.” hükmünü taşımaktadır.
Bunlara ek olarak haksız isnatta bulunan vatandaş veya vatandaşlara karşı genel hükümlere göre tazminat davası açma hakkınız da bulunmaktadır. Buradan da anlaşıldığı gibi iftira oldukça ağır bir suçtuR.