Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

İpotek - İntifa hakkı

16-11-2005 12:46:46 philips35 #

İpotek - İntifa hakkı

Banka kredisi ile ( 12 sene boyunca ) almış olduğum dairede Annem'in ve Babam'ın oturması açısından intifa hakkı kurduracağım.

Bankanın tapu üzerine koymuş olduğu ipotek, bu işlemin yapılmasını
engellermi. Daha doğrusu Bankanın izleyeceği hukuki prosedür nedir.

Bu konuda bilgi almak ümidiyle, Saygılarımı sunarım...
16-11-2005 12:53:50 Av.Dilek Kuzulu Yüksel #
Sayın pihilips35,

Daha önceki iletimde, bankanın koymuş olduğu ipotek, taşınmaz üzerinde intifa hakkı tesisini engeller demiştim ancak bunun yanlış olduğunu fark ettim ve cevabımı düzeltiyorum. İpotek, intifa hakkı tesesine engel teşkil etmemektedir. Konu ile ilgili kanun maddesini de ekliyorum. Saygılar...

Türk Medeni Kanunu

Kanun No : 4721
Kabul Tarihi : 22.11.2001
R.G. Tarihi : 08.12.2001
R.G. No : 24607
**************

V. Rehinden sonra kurulan ayni haklar

Madde 869 - Malikin rehinli taşınmaz üzerinde yeni sınırlı ayni haklar kurmayacağını taahhüt etmesi geçerli değildir.

Tarihi daha eski olan rehin hakkı, aynı taşınmaz üzerinde alacaklının izni olmadan daha sonra kurulan irtifak haklarından veya taşınmaz yüklerinden önce gelir. Sonradan kurulan ve rehnin paraya çevrilmesi sırasında daha eski tarihli rehinli alacaklılara zarar veren irtifaklar ve taşınmaz yükleri terkin edilir.

Önceki rehinli alacaklının istemiyle irtifak hakları veya taşınmaz yükleri terkin edilen kimselerin, rehinli taşınmazın paraya çevrilmesinde, hakları sonradan tescil edilenlere karşı, satış bedelinden haklarının değerini karşılayan miktarı almak hususunda öncelikleri vardır.
16-11-2005 13:17:16 philips35 #
Noter kanalıyla yapılan intifa hakkının, hukuk açısından
bir değeri varmıdır...
16-11-2005 13:52:50 Av.Dilek Kuzulu Yüksel #
Yoktur, intifa hakkının sonuç doğurabilmesi için tapuya şerhi gerekmektedir.
16-11-2005 20:48:48 Av.Başak Şahin #
Taşınmaz üzerinde birden fazla ipotek(rehin hakkı) kurulabileceği gibi ipotekle birlikte başka irtifak hakları(intifa da irtifak hakkıdır) da kurulabilir.İpotekle birlikte intifa,ipotekle birlikte sükna gibi.
Ancak borcun ödenmemesinden dolayı,banka,cebr-i icraya başvurup taşınmazın paraya çevrilerek alacağını tahsil etmek isterse,bu intifa hakkının sona ermesini gerektirebilir.Bu hakların ne zaman kurulduğuyla(tarih) ilgilidir.Sizin durumunuzda ipotek daha önce kurulmuş,eğer cebr-i icraya başvurulursa intifa hakkı sona erecektir.Yani bir taşınmaz üzerinde hem ipotek hem intifa olması ancak birbirlerini sona erdirmeyle ilgilidir.Kurulma açısından bir engel yoktur.
İntifa hakkı noterle değil,tapuya şerh ettirilerek kurulabilir.
17-11-2005 09:19:04 Av.Ahmet Kezer #
Bankanın evinize kredi karşılığı ipotek ettiği yeri bir başkasına intifa/yararlanma hakkı verebilirsiniz...Banka ipoteğe bakar,ipotek edilen yerde kimin oturduğu bankayı/ipotek sahibini ilgilindirmez... Boşuna masraf etmeyin...İntifa şerhi tapuda yapılır...İpotek ettirdiğiniz yeri kiralayabilir,satabilir,oturabilir,bedelsiz olarak birine tahsis edebilir,borcunuzdan dolayı haczedilebilir,bir başka borcunuzdan dolayı ipotek ettirebilirsiniz...vs.vs.vs... Fakat ilk ipotek koyan 1. derece ipotek sahibi önceliklidir...Banka şartlar oluştuğu anda ipoteği çözer/icra takibi yapar, ipotek edilen yeri satar,içinde kim oturuyorsa otursun,15 gün içinde cebri icra yoluyla çıkmak zorunda kalır...
Saygılar...:)
17-11-2005 13:13:15 philips35 #
Forumlarda....
İki kişinin bu konuyla ilgili farklı düşünüşleri var...
Hangisi doğru..
Bilgi verirseniz sevinirim... Saygılarımla...
17-11-2005 13:36:01 philips35 #
Diğer bir forum sahibi...
Sizin düşüncelerinizin aksini söylüyor.
Bankayı ikna edebileceğim bir kanun maddesi varmı..
Bilgi verirseniz sevinirim...
18-11-2005 23:46:32 Av.Başak Şahin #
Bankayla konuşmaya yada onları iknaya gerek yok,intifanın rehin üzerinde bir etkisi yoktur;rehin yine devam edecektir,sizin tapuya vereceğiniz intifa şerhiyle intifa kurulmuş olacaktır.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.