Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Sözle yapılan vasiyeti ispatlayabilir miyiz?

06-04-2010 21:48:30 serdarca #

Sözle yapılan vasiyeti ispatlayabilir miyiz?

Merhaba,

Öncelikle başlık doğru oldu mu emin olamıyorum. Sorum şu şekilde:

Dedem 03.01.2002 tarihinde vefat etti. Alınan veraset ilamına göre Dedemin eşi 4/16 hisse, annem dahil altı çocuğu da 2/16 oranında hissedar olarak belirlenmiş. Dedemin eşi de 19.01.2007 tarihinde vefat etti ve tüm mirası 1/6 hisse oranında altı çocuğuna kaldı. Özetle Büyük baba ve annemden kalan miras, ilgili veraset ilamlarına göre 1/6 oranında 6 çocuğuna kaldı.

Dedemin İstanbulda satın aldığı ve kendi adına kayıtlı bir arsası var. Bu arsayı sözlü olarak 1 oğlu ve üç kızına vasiyet etmiş. İki oğluna daha önceden birer daire verdiği için bu oğullarına bu arsayı vasiyet etmemiş.

Şimdi bu arsayı kat karşılığı müteahhite vererek değerlendirmek istiyoruz. Fakat dedemin o arsayı vasityet etmediği (bırakmadığı) iki oğlundan birisi, "madem veraset ilamında adım yazıyor, benim de hakkım var" diyor ve babasının (dedemin) vasiyetinden haberdar olmadığını, o arsada hak sahibi olduğunu idda ediyor. Kendisiyle aynı durumda olan (önceden dedemin daire verip o arsayı vasiyet etmediği diğer oğlu) diğer mirasçı "benim o arsada hakkım yok, dilediğiniz gibi davranın, babam bana o arsayı vasiyet etmedi" şeklinde beyanda bulunuyor.

Şimdi sorum şu şekilde:
Yukarıda geçen arsayı, dedemin sözlü vasiyetine dayanarak, mahkeme yoluyla yalnızca 4 çocuğuna miras olduğunu, diğer iki oğlunun hak sahibi olmadığını tespit ve tescil edebilir miyiz? Bunun için nasıl hareket etmeliyiz?

Teşekkürler
07-04-2010 11:03:18 norveclibalikci #

Cevap: Sözle yapılan vasiyeti ispatlayabilir miyiz?

8 sene önce vefat etmiş birisinin sadece sözlü vasiyeti bir işe yaramaz. Çünkü bunu ispat edemezsiniz. Yasal olarak varisi olan herkes hakettiği payı alır.
07-04-2010 11:08:28 serdarca #

Cevap: Sözle yapılan vasiyeti ispatlayabilir miyiz?

Peki hak istemeyen ve vasiyetin olduğnuna şahitlik etse diğer dayım? ya da başka şahitler vasiyetin doğruluğunu ifade etse? Bunlar bir işe yaramaz mı?
07-04-2010 11:12:15 sonuncuyaka #

Cevap: Sözle yapılan vasiyeti ispatlayabilir miyiz?

4. Sözlü vasiyet

a. Son arzuları anlatma

MADDE 539.- Mirasbırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmî veya el yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet yoluna başvurabilir.

Bunun için mirasbırakan, son arzularını iki tanığa anlatır ve onlara bu beyanına uygun bir vasiyetname yazmaları veya yazdırmaları görevini yükler.

Resmî vasiyetname düzenlenmesinde okur yazar olma koşulu dışında, tanıklara ilişkin yasaklar, sözlü vasiyetteki tanıklar için de geçerlidir.

b. Belgeleme

MADDE 540.- Mirasbırakan tarafından görevlendirilen tanıklardan biri, kendilerine beyan edilen son arzuları, yer, yıl, ay ve günü de belirterek hemen yazar, bu belgeyi imzalar ve diğer tanığa imzalatır. Yazılan belgeyi ikisi birlikte vakit geçirmeksizin bir sulh veya asliye mahkemesine verirler ve mirasbırakanı vasiyetname yapmaya ehil gördüklerini, onun son arzularını olağanüstü durum içinde kendilerine anlattığını hâkime beyan ederler.

Tanıklar, daha önce bir belge düzenlemek yerine, vakit geçirmeksizin mahkemeye başvurup yukarıdaki hususları beyan ederek mirasbırakanın son arzularını bir tutanağa geçirtebilirler.

Sözlü vasiyet yoluna başvuran kimse askerlik hizmetinde bulunuyorsa, teğmen veya daha yüksek rütbeli bir subay; Ülke sınırları dışında seyreden bir ulaşım aracında bulunuyorsa, o aracın sorumlu yöneticisi; sağlık kurumlarında tedavi edilmekteyse, sağlık kurumunun en yetkili yöneticisi hâkim yerine geçer.

c. Hükümden düşme

MADDE 541.- Mirasbırakan için sonradan diğer şekillerde vasiyetname yapma olanağı doğarsa, bu tarihin üzerinden bir ay geçince sözlü vasiyet hükümden düşer.
07-04-2010 11:23:31 serdarca #

Cevap: Sözle yapılan vasiyeti ispatlayabilir miyiz?

Bu maddeler mahkemede şahitliğin geçersiz olduğu anlamına mı geliyor?
07-04-2010 13:15:02 norveclibalikci #

Cevap: Sözle yapılan vasiyeti ispatlayabilir miyiz?

önceki arkadaşın verdiği kanun maddelerinde de açıkça yazıyor ki, sözlü vasiyeti kayıt altına almanız gerekirdi.

aradan 8 yıl geçmiş, ispat edemezsiniz. işiniz zor.
07-04-2010 13:56:33 serdarca #

Cevap: Sözle yapılan vasiyeti ispatlayabilir miyiz?

Anladım :(

Cevaplarınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.