Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

'Cin şişeden çıktı'

19-03-2010 21:03:23 çoban #

'Cin şişeden çıktı'

Enflasyon cini Asya'da şişeden çıktı

Birçok ülke ekonomisini istikrara kavuşturma konusunda endişe ederken, Asya ülkeleri, hızlı şekilde yükselme işaretleri veren enflasyon tehlikesi için önlemler arıyor.

Tüketici fiyatlarındaki artış, bölge ülkelerinde son bir yıllık süreçte, 1997-98 yıllarında yaşanan Asya krizinden bu yana görülen hızlı yükselişi gösterirken, Financial Times bu dönemde fiyatlarda yaşanan yükseliş eğilimini, 'Cin şişeden çıktı' ifadesiyle tanımladı.

FT, enflasyondaki artışın arkasındaki en büyük nedenin bölge ülkelerinde küresel kriz sonrasında yaşanan iki basamaklı büyüme performansları olduğuna işaret etti ve önümüzdeki dönemde hükümetlerin bunu engellemek için önlemlerini artıracağını belirtti.

PARASAL SIKILAŞTIRMA YOLDA
Ekonomistlerin çoğu, bölge ülkelerinin ortalama gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyümesinin bu yıl yüzde 6.5 oranında dengeleneceğini tahmin ediyor. Üreticilerin kapasitelerinin sınırlarını zorlamasıyla ortaya çıkacak bu durumun enflasyonu hızlandıracağı ve merkez bankalarının parasal sıkılaştırma politikalarına daha fazla yönelmesini beraberinde getirmesi de bekleniyor.

Bölgede Avustralya, Malezya ve Vietnam, küresel krizden sonra faiz oranlarını artırmış, Çin ve Hindistan Merkez Bankaları ise bankaların zorunlu karşılık oranlarını yükseltmelerini isteyerek para politikalarını sıkılaştırmaya başlamıştı.

HSBC'nin Asya Bölgesi Ekonomisti Frederic Neumann'ın, faizlerin bölgedeki birçok ülkede önümüzdeki dönemde 50 ile 100 baz puan arasında artırılacağı tahmininde bulundu.

Özellikle Çin'in yapacağı bir faiz artırımı küresel ekonomi için büyük önem taşıyor. Yaşanan son kriz döneminde de büyümesini devam ettiren Çin, artan ithalatı ile gelişmiş ülkelerin azalan taleplerini telafi etmişti.

Bu nedenle ülkede faiz artırımı sonrasında ortaya çıkması muhtemel daralma, yatırımcılar tarafında küresel ekonomideki toparlanmaya zarar vereceği endişesi yaratıyor.

YÜKSEK BÜYÜME ORANLARI
Asya bölgesindeki Japonya dışında kalan ülkelerin ekonomik büyüme performansı son üç çeyrekte, daha önceki zirvesi olan 2008'in üçüncü çeyreğinde gördüğü yüzde 4 ortalamanın üzerine çıkarak kriz öncesi seviyelerine döndü.

FT, bu ekonomilerin yaşadığı büyümenin ABD, Avrupa Birliği ve Japonya'ya yapılan ihracatın düştüğü bir dönemde yaşanmasının da önemli olduğuna işaret etti. Gazete, Asya'daki tüketim harcamaların bu durumda öngörülenden çok daha önemli bir rol oynadığına da işaret etti.

HIZLI ARTIŞ
Geçen yılın ortalarında fiyatların istikrarlı seyrettiği Hindistan'da Ocak ayında yüzde 8.6 olan toptan eşya fiyatlarındaki yıllık enflasyon, Şubat'ta yüzde 9.89'a yükseldi.

Aynı şekilde Çin de, tüketici fiyat endeksindeki yıllık artışın Şubat ayında son 16 ayın en yüksek düzeyi olan yüzde 2.7’ye ulaştığını açıklamıştı. Ülkede yıllık enflasyon Ocak ayında ise yüzde 1.5 olarak gerçekleşmişti.

Bölgenin iki büyük ekonomisinin dışında nispeten daha küçük olan Vietnam, Filipinler ve Güney Kore ekonomilerinde de son dönemde hızlı enflasyon artışı yaşandı.

Ekonomistler, bu ülkelerde enflasyona neden olan faktörlerin farklılıklar gösterdiğine işaret ediyor. HSBC Asya ekonomistlerinden Robert Prior-Wandesforde konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Hindistan’daki enflasyonun büyük oranda gıda ve petrol fiyatlarındaki kaynaklandığını söylerken, Avustralya'da ise bu duruma Çin'den gelen emtia talebinin yol açtığına dikkat çekti.

Hürriyet




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.