Alıntı:
denizderin rumuzlu üyeden alıntı
internet üzerinden şahsıma ağır hakaret eden 16 yaşındaki kişi ile ilgili suç duyurusunda bulundum. İlk dava görüldü ve hakaret ettiğini kabul etti ancak benim de kendisine öncesinde hakaret ettiğimi söyledi. Şahit gösterdi ve dava ileriki bir tarihe ertelendi. Gösterdiği şahit benim lehime ifade verecek, Ortada tarafımdan edilmiş herhangi bir hakaret kesinlikle yok. Durum bu. Bu durumda onu suça ben mi sürüklemiş oluyorum? Eğer öyleyse aksi şahit beyanıyla ispatlandığında ne olur?
Siz 18 yaşınan küçük ergin olmayan birinden davacı olduğunuz için Suça Sürüklenen Çocuk şeklinde çıkıyor olmalı. Dava sonucu hakaretten dolayı bir ceza çıkarsa buna göre tedbirler alınacak sanırım.
----------------------------------
SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLARIN DENETİM ALTINA ALINMASI
Türk Ceza İnfaz Hukukunda 2005 yılında yapılan değişiklikler ile suça sürüklenen çocuklar hakkında özgürlüğü kısıtlayıcı tedbirler ile hapis cezasına en son çare olarak başvurulması gerektiği ilkesi benimsenmiştir. Bu kapsamda Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun ile Çocuk Koruma Kanununda suça sürüklenen çocukların ceza infaz kurumlarına alınmaları yerine toplum içinde denetim altına alınarak cezalarını tamamlamalarını sağlayıcı hükümler getirilmiştir. Denetim çalışmaları ile çocukların suç işleme nedenlerinin denetim görevlilerince yürütülen çalışmalarla ortadan kaldırılmasına çalışılmakta, ayrıca çocuklar mahkemeler tarafından belirlenen yükümlülüklerini aileleri ve sosyal çevrelerinden ayrılmadan yerine getirmektedirler.
Bu çerçevede;
Ø Kamu davasının açılmasının ertelenmesi,
Ø Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kararı verilerek denetim altına alınan çocuğa; bir eğitim kurumuna devam etme, belirli yerlere gitmekten yasaklanma, belirli yerlere devam etme gibi yükümlülükler yüklenmektedir. Ayrıca denetim altına alınan çocukla ilgili olarak Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü tarafından bir denetim görevlisi görevlendirilmektedir.
Denetim Görevlisinin Görevleri Şunlardır:
Kararla ulaşılmak istenen amacın gerçekleşmesi için çocuğun eğitim, aile, kurum, iş ve sosyal çevreye uyumunu sağlamak üzere onu desteklemek, yardımcı olmak, gerektiğinde önerilerde bulunmak b) Çocuğa eğitim, iş, destek alabileceği kurumlar, hakları ve haklarını kullanma konularında rehberlik etmek.
c) İhtiyaç duyacağı hizmetlerden yararlanmasında çocuğa yardımcı olmak.
d) Kaldığı yerleri ve ilişki kurduğu kişileri ziyaret ederek çocuğun içinde yaşadığı şartları, ailesi ve çevresiyle ilişkilerini, eğitim ve iş durumunu, boş zamanlarını değerlendirme faaliyetlerini yerinde incelemek.
e) Alınan kararın uygulanmasını, bu uygulamanın sonuçlarını ve çocuk üzerindeki etkilerini izlemek, tâbi tutulduğu yükümlülüklerin yerine getirilmesini denetlemek.
f) Çocuğun gelişimi hakkında, birer aylık sürelerle Cumhuriyet Savcısı veya Mahkemeye rapor vermek.
Denetim görevlisi, görevini yerine getirirken gerektiğinde çocuğun ana ve babası, vasisi, bakım ve gözetiminden sorumlu kimse ve öğretmenleriyle işbirliği yapar. Bu kişiler Denetim Görevlisine istediği bilgileri vermekle ve yardımcı olmakla mükelleftir.
İLGİLİ MEVZUAT
- Çocuk Koruma Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usül ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğinin 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 inci maddeleri
- 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun 23, 36, 37, 38, 39, 40, 41 inci maddeleri
- 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 51 ve 191 inci maddeleri
- 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 107 nci maddesi