Alıntı:
integral34 rumuzlu üyeden alıntı
Bundan 1 aydan fazla oluyor kirasını ödemeyen kiracımız hakkında icra dairesine başvuruda bulunarak haciz ve tahliye talebinde bulunduk. Bu konularda çok bilgimiz olmadığı için ne yapmamız gerektiğini de bilmiyoruz. Dün haciz işlemi için kiracının evine gidildi. Tutanak tutulmuş haciz tutanağı. Tutanakta yazılanlar beni şüpheye düşürdü. Biz en başında haciz ve tahliye için dosya açtırmıştık. Ama dün gelip sadece korku vermişler . Bu gelen görevlinin kendi dediği. Eğer tahliye etmek istiyorsak ayrı bir dosya açmamız gerekiyormuş yani sil baştan dava açıcaz. Dün gelen görevlilerin aslında haciz işlemi yapmaları gerek miyormuydu? Kendi kendine uzlaşın deyip gitmiş. Biz bu kiracıyı nasıl evden atıcaz. Yanlış yoldamıyız? Çünkü biz tahliye talebini en başında söylemiştik zaten bir daha neden dava açıyoruz? Kandırıldığımızı ya da baştan savıldığımızı düşünüyorum görevliler tarafından?
Sn üyenin mesajında icra takibini avukatı aracılığıyla yürüttüğünü belirten bir bilgi olmadığı ve görevli derken de sanırım icra müdürünü-memurunu kasdettiği için bu ifadeden hareketle cevab yazıyorum. Kiracı hakkında ilamsız icra takibinde bulunurken tahliye talebi de belirtilir.
İlâmsız tahliye tâkibi, haciz ve tahliye istemlerinin bir dosyada birleştirilmişolduğu ve usûl ekonomisine de uygun düşen bir yasal takip türüdür. Burada dikkat edilmesi gereken ilk nokta, sözleşmenizde belirtilmiş olan vade tarihine göre hareket etmenizdir.Kontratta, örneğin, her aya ait kira bedelinin en geç ayın 5.'inde ödeneceği hüküm altına alınmış ise, vade tarihinde ödenmeyen kira bedeli için ( vade tarihinden sonraki bir tarihte) ve temerrüt konusu ayı açıkça bildirmek sureti ile tâkip yapmalısınız. ayrıca; icrâ tetkik merciine müracaat edebilmeniz için yazılı kira kontratının bulunması ve en geç 6 ay içinde İTM'ye baş vurmanız gerekir.
Borç, tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ödenmemiş ise, doğrudan haciz tâlebinde bulunarak hacize gidilebilir.
Bu tâkip türünde, hem haciz ve hem de tahliye dâvâsı açabilmek için 30 günlük sürenin bitimini beklemeniz gerekmektedir. 30 gün içinde icrâ dosyasına ödeme yapılmadığı takdirde; yine gayrimenkûlün bulunduğu yerde, icrâ tetkik merciine tahliye dâvâsı açmanız gerekir. İlgili icrâ dosyası da, davanın açılmış olduğu icra tetkik mercii hakimliğine celb edilir ve belirtilen süre içinde kira bedelinin ödenmediğinin tespiti ile tahliye kararı verilmektedir. Tahliye kararını da doğrudan icraya koyarak mecurun tahliyesini icra marifeti ile sağlamanız mümkün olur.
Menkul malların her haciz işlemi sırasında muhafaza altına alınması alacaklı/vekilinin talebine bağlıdır. Alacaklı/vekili menkullerin muhafazasını talep
ettiği takdirde icra memuru bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.