İşini çok iyi, hatta mükemmel yapan;
İlişkileri olumlu olan ve çevresindekilerce sevilen;
Çalışma ilkeleri ve değerleri sağlam, bunlardan ödün vermeyen;
Dürüst ve güvenilir, kuruluşa sadık;
Bağımsız ve yaratıcı;...bir insansınız.
Fakat her sabah işe gitmek için yola çıktığınızda adımlarınız geri geri gidiyor.İşyeri sizin için bir kabus olmaya başladı ,huzurunuz kalmadı.
Mobbing, yani işyerinde maruz kalınan duygusal taciz,sizi de kıskacına almış olabilir.
Düşmanca tutumlardan arınmış, huzurlu bir iş yerinde çalışmak, huzurlu ortamlarda yaşamak herkesin ideali ve hakkı. Hepimiz çalıştığımız yerlerin güvenli ve huzurlu olmasını istiyoruz. Orada bir ya da birden fazla kişi tarafından alay konusu yapılmamak, hakir görülmemek, dışlanmamak istiyoruz.
Bir olayın mobbing olarak adlandırılabilmesi için, işyerinde geçmesi, sistematik ve kasıtlı olarak yapılması ve en önemlisi kişiyi işyerinden uzaklaştırmayı amaç edinmesi gerekir. Yani patron ya da iş arkadaşınızla yaşadığınız anlık öfkeler, çatışmalar, geçici darılmalar mobbing değil , mobbingin sınırları var. Nedir bu sınırlar:
Mobbingi Basit Bir Tacizden Ayıran Unsurlar
1-Kasıt unsuru: Mobbing uygulanan kişinin uygulanacak taciz sonucu yıldırılması, bezdirilmesi ve istifa etmesi ya da işverenin gözünden düşürülerek işten atılması amaçlanmaktadır.
2-Tacizin sistemli oluşu: Kurbanın istenen sonuca sürüklenmesi için taciz planlı bir sistem içinde yapılır. Örneğin, kişiye yetkinlik ve beceri sınırları dışında görevler yüklenir, sonra da bu işleri kaytardığı, isteksiz yaptığı veya beceremediği gerekçesiyle başarısız sayılır.
3-Tacizin sürekliliği: Kurban önceden belirlenen sistem içinde ve sürekli olarak taciz edilerek sonuca varılır.
Mobbing konusundan pek çoğumuz bihaber olsakta,yargıya intikal eden örnekler emsal alınarak yeni davalar açılmakta.
Son zamanlarda
psikoloji,
sosyoloji ve
hukuk gibi çeşitli alanlarda disiplinlerararası çalışılan bir konu haline gelen
“Mobbing” ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlıyor. Prof. Dr. Pınar Tınaz’a göre ; "...Mobbing’e uğrayan pek çok kişiden telefon ve mektup geliyor. Avukata gidip bu davanın açılamayacağı cevabını alanlar veya psikolojik yardım alıp hiçbir faydasını görmediğini söyleyenler var. Çünkü muhtemelen başvurduğu avukat veya psikolog bu kavramı bilmiyor. Kavram çok yeni. Yargıçlar da bu konuda bilgilendirilmeli ve eğitime tabi tutulmalı."
İzninizle ,konuya bir de "işyerinde duygusal taciz veya terör" diye adlandırılan "mobbingin " penceresinden bakmak istedim.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Mobbing