Cevap: İdarenin keyfi soruşturma açması
matv'nin dediği gibi "Klasik idari davalar" kazanılır.İdare; bir yıl önce takdirname verdiği beni, niye sürmek istesin ki?
Sebep gayet basit:Böyle kamu görevlileri olursa, işleri bildikleri gibi idare etmeleri zorlaşıyor da, ondan!...
Nasıl mı? Memurları beş gün süreyle ilçe merkezinde seminere çağır.Adamlar kilometrelerce yoldan gelsinler, gitsinler.Harcırah?Ne gerek var canım!
Memura de ki; "Hem görev yerinde, hem de haftada iki gün komşu kasaba okulunda göreve git." Aylarca git-gel.Harcırah?Yine; ne gerek var canım!
Ver bunları mahkemeye; kazan.Gayet kolay.Üstelik; bir memuru "Yasadışı işlem yapmaya" zorla, beyin kanaması geçirerek ölmesine sebep ol.Hakkında şikayet dilekçesi yazılsın.Eeeee, memurun bu kadarı da fazlalık, üstelik; kötü örnek!
Sonrası: "Başı vurula!"
Neyse, konu bu değil.Yurdum hukukundan başka bir örnek vereyim.
Bazılarına göre; eşi menendi görülmemiş devlet adamı Özal zamanında bir uygulama başlar:"Aile Yardımı" Adı böyle olsa da; maksat "aileye" değil, memurun çalışmayan eşinden dolayı, memura verilen ek ödemedir.Bence, eşini kafes arkasında tutmaya çalışan memurlara ek mali destek.Her ne ise...
Aradan yıllar geçer, bu tuhaflık kafama takılır ve dava açayım derim.İyi de; uygulama başlayalı yıllar geçmiş.Ne yapmalı?Bu konuda idarenin hakkımda yeni bir işlem yapmasını sağlamalı.Yaptım: İdareye yazdım ve dedim ki;"Ben bir aileyim ve devlet bana şu kadar süreden beri hakkım olan, bu kadar lirayı ödememiştir."
Cevap: "657 s.Kanunun falan ve filan maddeleri gereğince....ödeme yapılması mümkün olmadığından...."
Hemen bu cevap işlemine karşı dava.Dava dilekçemde diyorum ki; 657 nin ilgili maddeleri, Anayasanın falan maddesindeki "Eşitlik, imtiyaz tanınamaz ilkesine", filan maddesindeki "Ailenin korunması" ilkesine, feşmekan maddesindeki "Devlet çalışanı korur,çalışmayı teşvik edici tedbirleri alır" anlayışına, ayrıca eşit işe eşit ücret ilkesine de aykırıdır.Bu sebepten, idarenin ret cevabının iptaline...
Mahkeme ne dedi biliyor musunuz; "657 s.K.nun falan ve filan maddeleri gereğince, idarenin işleminde hukuka aykırılık olmadığından..."
Ne mi yaptım?Bu muhteşem cevap üzerine; kararı temyiz bile edemedim...
Mahkeme bunun sayılan ilkelere aykırı olduğunu bilmiyor mu? Elbette biliyor.Öyleyse niye böyle cevap verdi? Bana hak verseydi, benim gibi onbinlerce eşi çalışan kişi geçmişe yönelik dava açıp kazanacaklardı.Devlet dünya para ödemek zorunda kalacaktı.Bu durumda "kamu yararı" gözetilerek karar verildi demek durumundayız."Hukuk" mu?...
Bugün bile; aynı gün doğan, aynı cinsiyette,aynı eğitimi almış, aynı branşta,aynı gün işe başlayan, aynı yerde çalışan, çocuk sayıları bile aynı olan evli iki kişiden, eşi çalışmayan, eşi çalışandan fazla maaş alır.
Yurdum insanlarına, iyi günler...