Alıntı:
lanceamstrong rumuzlu üyeden alıntı
sunduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim fakat benim durumum sizinkinden biraz farklı icra yoluyla konulmuş bir bloke değil direkt benimle banka arasında yapılan kefalet sözleşmesine dayanılarak yapılmış bir bloke işlemidir. dava açtım sulh hukuka fakat mahkeme her seferinde anlaşılmaz gerekçeler sunarak davayı erteliyor. banka sözleşmede rehin tutma takas hapis vs haklarının olduğunu bunu benim hür iradem ile kabul ettiğimi öne sürerek haklı olduğunu ispat etmeye çalışıyor..eninde sonunda çözülecek bu bloke bunu biliyorum fakat birileri 8 ay boyunca senin yaşam hakkını gasp ediyor seni aileni sefil ediyor ve hiçbir şekilde tazminat veya cezai bir yaptırımla karşılaşmıyor beni çatlatan bu bununla ilgili herhangi bir cezai yaptırım uygulatan veya tazminat alan varsa lütfen yazsın
Mahkemeye aşağıdaki yargıtayın vermiş olduğu karar numarası ve kararın özetini belirten bir dilekçeyle ek yapın görün bakalım nasıl karar veriliyor.
Aşağıda yargıtayın vermiş olduğu kararı ekliyorum:......
T.C.
YARGITAY
11. HUKUK DAİRESİ
E. 2001/10143
K. 2002/2566
T. 21.3.2002
• EMEKLİ MAAŞINA UYGULANAN BLOKE İŞLEMİNİN KALDIRILMASI ( Sosyal Sigortalar Kanununa Göre Bağlanan Gelir ve Aylıkların Haczedilememesi )
• KISMEN HACZİ CAİZ OLAN ŞEYLER ( Sosyal Sigortalar Kanununa Göre Bağlanan Gelir ve Aylıkların Haczedilememesi )
• MAAŞA UYGULANAN BLOKE İŞLEMİNİN KALDIRILMASI VE TAHSİLİ ( Sosyal Sigortalar Kanununa Göre Bağlanan Gelir ve Aylıkların Haczedilememesi )
• TEMLİK SENEDİ ( Maaşta Tasarrufu Engelleyici Nitelikte sözleşme Olması Nedeniyle Geçersizliği )
506/m.121
2004/m.83
818/m.19,20
.........................
sonuçta::...........
dava, davacının imzaladığı temlik belgesi dolayısıyla davalı banka şubesi tarafından SSK. Genel Müdürlüğünden aldığı emekli maaşına uygulanan bloke işleminin kaldırılması ve tahsili istemine ilişkindir. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu 121. maddesi uyarınca, bu kanuna göre bağlanan gelir ve aylıklar ile sağlanan yardımlar haciz edilemez. İcra İflas Kanunu 83. maddesi uyarınca borçlunun, hacizden önceki bir dönemde haczi caiz olmayan bir malın haczedilebileceği hakkında, alacaklı ile yapmış olduğu anlaşma geçerli değildir. Dairemiz uygulaması, Emekli Sandığından alınan maaşların dahi aynı madde gereğince 1/4 ünün haczedilebileceği yönündedir. Bu durum karşısında mahkemece, davacının imzaladığı temlik belgesinin maaşta tasarrufu engelleyici nitelikte bir sözleşme olduğu ve Borçlar Kanunu 19 ve 20 maddeleri uyarınca geçersiz sayılacağı gözönüne anılmaksızın, alacağın temliki mahiyetinde bulunduğu gerekçesiyle davanın REDDİNE karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.