Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Emekliden haksız olarak alınan emlak vergisi

29-01-2010 14:31:30 fireandice #

Emekliden haksız olarak alınan emlak vergisi

Merhaba,50 senelik oturulan 15 daireli apartman 2007 kasım ayında müteahhite verilmiş ve 2008 kasım ayında yapılarak teslim edilmiştir.Eski apartmanda her dairenin yüzölçümü birbirinden farklı olduğundan yeni yapılan apartmandaki dairelerin yüzölçümleri de birbirinden farklı olmuştur.Tapuda apartmanın en büyük iki dairesi 111 m2 gözükmektedir.Apartmanın en üst katında bulunan daireler ise çatı katının da katılarak inşa edilmesiyle(apartman sakinlerinin imzasıyla) 111 m2 den daha büyük olmakta ancak tapuda 111 m2 den(küçük gösterildiğinden) küçük gözükmektedir.Apartmanda en büyük gözüken bu iki daireden birinin sahibi emekli olduğu ve kendisinin başka geliri olmadığı için emlak vergisi ödememekteydi.Bina yıkılıp yapılmadan önceki durumunda evin m2 si brüt 165 m2 idi.Yeniden yapıldıktan sonra ise evin m2 si brüt 111 m2 ye indi.Ancak belediyenin imar planına göre yapılan binada evin ortak alanları da (kapıcı dairesi,otopark) dahil edildiğinde evin m2 si 203 m2 oluyormuş.(Normalde emlak vergisi kanununa göre brüt 200 m2 yi geçmeyen konuta sahip olan emekli veya işsiz olup toplam gelir tutarı 19.800 TL yi aşmayanlar(faiz, repo, bono vb. gelir), sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanabiliyor.)Bu durum üzerine belediyeye gidilerek 2 defa dilekçe verilmiş ve durumunun incelenerek yerinde tespit edilmesi istenmiştir.Belediyedeki görevliler ise hesapta yanlışlık bulunmadığını ve yerinde tespit yapılmasına gerek olmadığı bilgisini vermişlerdir.Ev sahibine yerinde tespit yapılırsa ve evin brüt m2 si müteahhitin belirttiği değerin üzerinde bir değerde olursa ayrıca vergi cezası ödeneceği söylenmiştir.
İlk olarak belediyeye bağlı emlak dairesinde çalışan bir memurun, emlak sahibine yardımcı olmak yerine kişiyi vergi cezası ile korkutmasını hiç doğru bulmuyorum.Çünkü zaten m2 de bir yanlışlık varsa sorumlu emlak sahibi değil, inşaatı yapan şirket ve onaylayan kurum olur.Ayrıca daha önceden ödemeyen emlak vergisinin, evin yaklaşık 50 m2 küçülmesine rağmen alınmasını tamamen saçma ve haksız bir uygulama olarak görüyorum.Eğer kişi inşaat yapıldıktan sonra evi bilerek ve görerek satın alsaydı vergi kabullenilmiş olurdu.Ancak evin yıkılmadan önce emlak sahibinin değişmemiş olması ,imarın belediyenin belirlediği şekil ve şartlara göre yapılması , evin m2 si küçülürken ortak alanın büyümesiyle sınır olan 200 m2 yi geçmesi sonucu emlak vergisinin ,emekli aylığından başka geliri olmayan bir kişiye yüklenmesini hukuki anlamda yanlış buluyorum.

Sorum şu:Yukarıdaki açıklamalara istinaden kesinlikle bir şikayet dilekçesi yazılacaktır.Uygulama bakımından maliye bakanlığına mı yoksa belediyenin sorumlu olduğu daha üst bir merciye mi iadeli taahhütlü gönderilmesi uygun olur?

Teşekkürler.
30-01-2010 06:26:48 selcukgulten #

Cevap: Emekliden haksız olarak alınan emlak vergisi

İkisine de aynı anda yolayabilirsiniz. Bu bir sıkıntı yapmaz. Ama davaya vereceğiniz kurum idari işlemi gerçekleştiren belediye olacaktır.
19-02-2010 13:21:07 ramses75 #

Cevap: Emekliden haksız olarak alınan emlak vergisi

Arkadaşım Emlak Vergisi Kanunu 38 nolu tebliğ

3. İndirimli Vergi Oranının Uygulanması İle İlgili Diğer Hususlar

a) İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Bu nedenle, sahip olduğu tek meskeni kiraya verip, kirada oturanlar da diğer şartları taşımaları kaydıyla indirimli vergi oranından faydalanabileceklerdir.

b) 200m2'yi geçmeyen tek meskene hisse ile sahip olunması halinde indirimli vergi oranı, meskenin vergi değerinin hisseye isabet eden kısmına uygulanacaktır.

c) Birden fazla meskeni olanların veya birden fazla meskende hisseye sahip olanların meskenlerine indirimli vergi oranı uygulanmayacaktır.

d) Muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler için söz konusu indirimli vergi oranının uygulanması mümkün değildir.

e) Sosyal güvenlik kurumlarından emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığı alanların, bu aylıkları dışında başka gelirlerinin bulunması halinde, bunların meskenine indirimli vergi oranı uygulanmayacaktır. Mükelleflerin gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmaları, indirimli vergi oranından yararlanmalarına engel teşkil etmemektedir.

f) İndirimli vergi oranından yararlanan mükelleflerin, bu orandan yararlanma ile ilgili şartlardan herhangi birini kaybetmeleri halinde, bu durumu mükellefiyetlerinin bulunduğu belediyeye bildirmeleri gerekmektedir.

sizi ilgilendiren bölümü koyu renkle işaretledim. sanırım 1 den fazla evinizz var, be nedenle yararlanamıyorsunuz. kesindir.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.