Sn: Alisinkay,
Toplumun değer yargılarına uygun olmayan bir yol izlenerek, sosyal güvenlik kurumlarından maaş alınması, hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilebilir.
Ayrıca, bu konu o kadar yaygın bir hale geldi ki, mevcut yasalara göre ne yapılabilir arayışları da devam ediyor. Nitekim, bir sosyal güvenlik kurumundan maaş alabilmek için eşinden boşanın bir bayanın annesinin C. Savcılığına yaptığı suç duyurusu üzerine, dolandırıcılık suçlamasıyla kamu davası açıldığını ve yargılama sonucunda da, mahkumiyet kararı verildiğini duydum. Henüz kesinleşmemiş olan bu kararı inceleme imkanım da olmadı. Temyiz aşamasında ne karar çıkar belli olmaz.
Karar kesinleşecek olursa, bu karar bağlanan maaşın kesilmesini gerektiri mi? Orası da ayrı bir konu.
Öte yandan, buna benzer bir durum daha var ki, o da sosyal güvenlik kurumundan maaş alan bir bayanın, toplum önünde evli gibi yaşadığı halde, maaşı kesilmesin diye resmen evlenmemesidir. Bu davranış biçimi de, en az yukarıda verilen örnek kadar hakkın kötüye kullanılması değil midir? Peki bu durumda ne yapılabilir?
Sanırım iyi niyetle çıkarılmış olan her yasanın buna benzer açık bir yönü bulunuyor. Birleri de çıkıp, bu yasanın açıklarından faydalanıyor.