Cevap: Kuru sıkı tabanca taşımak serbest mi?
Kuru sıkı tabanca taşınması valilik tarafınan bir çok ilde yasaktır.
Bazı valilikler bu tehlikeyi yıllar önce görmüş. 10-11 yıl önce. Hatta Iğdır, Samsun, Ankara, Antalya, Uşak valilikleri bu kararları o tarihlerde Resmi Gazete’de yayınlatarak yürürlüğe sokmuşlardır. Günümüze kadar diğer valilikler de bu yasakları zaman zaman gündeme getirmişlerdir. Bu illerde yasaklarla birlikte kurusıkı tabancalara karşı amansız bir mücadele başlamış. Tam suç oranlarında azalma görülmeye başlamış ki... Kurusıkı tabancayla suç işleyip yargılanması sonucu cezaya çarptırılan kişinin davası Yargıtay’a gitmiş... Yargıtay 2. Ceza Dairesi, 28 Mart 1995 tarihinde 3231 esas 3944 karar sayısıyla, “Hayır!” demiş. “Ceza verilemez. Kurusıkı oyuncak tabancadır. Kanunla düzenlenmiş hususlarda idari tasarrufla suç ihdasının bulunmadığı gözetilmelidir.”
Bir diğer belgede 1995/73527 hazırlık evrak numaralı ve 23 Kasım 1995 tarihli Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na ait. Savcılık, kurusıkı tabanca taşıdığı için yakalanan sanıkla ilgili “Kovuşturmaya yer olmadığına” ilişkin karar vermiş.Deniliyor ki; “Her ne kadar Ankara Valiliği bu tabancanın taşınmasının yasaklandığına dair genelge çıkarmışsa da yasanın suç saymadığı...”
Savcılık ; kararına devam ediyor. “Emanetteki oyuncak tabancanın da sanığa iadesine...”
Böylelikle kurusıkı tabancanın adli terimdeki adını da öğreniyoruz: Oyuncak tabanca..
Her ne kadar yargıtay'ın kararıda olsa; kanun aslında şöyledir;
MADDE 170. - (1) Kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda;
a) Yangın çıkaran,
b) Bina çökmesine, toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olan,
c) Silâhla ateş eden veya patlayıcı madde kullanan,
Kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Yangın, bina çökmesi, toprak kayması, çığ düşmesi, sel veya taşkın tehlikesine neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.