Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Miras yoluyla Tarım arazisinin bölünemesi

22-11-2009 10:20:10 tevhit06 #

Miras yoluyla Tarım arazisinin bölünemesi

Babamdan kalma (10 dönüm) 1 hektar, önceden üzüm bağı olan ve 20 senedir bakımsızlıktan tarlaya dönüşen bir yerimiz var. Ben burayı ağaçlandırdım ceviz ağacı, meyve ağaçları ve üzüm omcaları dikip, bahçeye sulama suyu getirip etrafını dikenli telle çevirip bahçeye döüştürdüm.

Kardeşlerim burayı bölelim diyorlar. Bende 5403 sayılı Toprak koruma ve Arazi kullanımı Kanununda yapılan değişikliğe güvenerek ve Tarım bakanının 21Ekim 2009 da ki açıklamasını aşağıya yazdım.

“Hazırlanan tasarıya göre, miras babadan oğula geçerken toprak bölünmeyecek. Hissedarlar kendi aralarında anlaştıkları takdirde toprağı birine devredecekler. Hisseleri satın alan kişi hisseleri oranında mirasçılara paralarını ödeyecek. Bunu desteklemek için bir ‘Tarımsal Arazi Edindirme Ofisi’ kurup, kredi temin edeceğiz. Hisselerini satmak istemeyenlerin ise biraraya gelerek
şirket kurmaları sağlanacak.''

Araziyi bölemiyeceğimize göre ve bana vermek istemiyeceklerine göre ve de şirket kurmaya yanaşmıyacaklar bunu biliyorum, Bu araziyi satın alma önceliği Devlet tarafından bana verilirmi. Teşekkürler.
22-11-2009 10:46:14 sakar #

Cevap: Miras yoluyla Tarım arazisinin bölünemesi

Belirlenen parsel büyüklüğü; mutlak tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektar ve marjinal tarım arazilerinde 2 hektardan küçük olamaz. Tarım arazileri bu büyüklüklerin altında ifraz edilemez, bölünemez veya küçük parsellere ayrılamaz. Ancak çay, fındık, zeytin gibi özel iklim ve toprak istekleri olan bitkilerin yetiştiği yerler ile seraların bulunduğu alanlarda, yörenin arazi özellikleri daha küçük parsellerin oluşmasını gerekli kıldığı takdirde, Bakanlığın uygun görüşü ile daha küçük parseller oluşturulabilir.
----------
Yukarıdaki bölüm 5403 s.K.nun 8. maddesinde değişiklik yapan 5578 s.K.nun 2. maddesinden aktarılmıştır.Arazi dikili tarım arazisi niteliğinde olduğu için sadece 5 er dönüm (0,5ha) olarak ikiye bölünebilir.Dediğiniz (Büyük evlada 'evlad-ı ekber' aktarma) daha kanunlaşmadı.
İkiye bölmek uymuyorsa; hisseleri parayı veren alır.
Böyle biliyorum.
İyi günler...
01-02-2016 00:57:58 Av.Kazım Üstün #

Cevap: Miras yoluyla Tarım arazisinin bölünemesi

5403 sayılı kanun ile yeni hükümler getirildi. Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinde son hukuki duruma ilişkin makaleyi okuyabilirsiniz.
Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinde son durum




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.