Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Ücrete Tabi Olacak Primlerin Kıdem Tazminatındaki Konumu ve Kıdem Tazminatı Alacak Süresi

20-11-2009 03:21:58 mjo #

Ücrete Tabi Olacak Primlerin Kıdem Tazminatındaki Konumu ve Kıdem Tazminatı Alacak Süresi

Merhaba,

3 yıldan fazladır çalıştığım kurumumdan askerlik nedeniyle 15 Ekim 2009 tarihinde ayrılmış bulunuyorum. Ayrılma sebebini askerlik gerekçesi olarak gösterip, askerlik şubesinden belgeyi alıp ibraz etmiştim.

Öğrenmek istediğim iki önemli konu var;
Birincisi; Askerlik nedeniyle ayrıldığım için kıdem tazminatı hakkım doğuyor. Ancak hesaplanırken yaşadığım ciddi sıkıntılarım var. Çalışmış olduğum kurum içerisinde maaş + prim usulu ile faaliyet gösterdim. Maaşım 1000 TL brüt olarak ödeniyordu. Ancak asıl kazancım prime dayalıydı. Yani primlerim maaşımın iki veya üç katı değerindeydi. Ayrıca 12 ayın en az 9-10 ayında bu primleri düzenli olarak ödendi. Bu ödenen prim + maaş ücretleri SSK'da ve alınan maaş bordrolarında net olarak gözükmektedir. Normalde araştırmalarımda düzenli olarak ve ücret sayılabilen her ödemenin kıdem tazminatında yer alması söz konusudur. Sonuçta bir yıl içerisinde değişken aldığım bu primleri 10 ay'da almış isem düzenli olarak almış sayılırım diye düşünüyorum. Bu konuda mali müşavir arkadaşımın araştırmalarında yargıtay kararlarında bu konuda sonuç bulduğunu söylemişti. Ancak net bir bilgiye ulaşmak istiyorum.
Ben işten ayrıldıktan sonra iş yeri sadece brüt maaşı esas alarak tazminatı hesapladı. Haliyle alacağım kıdem tazminatı tutarı 3/2 si silinmiş oldu neznimde. Özellikle bu konuda siz hukukçular olarak fikir ayrılığına girdiğinizi saptadım.
Bazen iş verenin avukatları doğal olarak işveren tarafında görüş beyan edebiliyorlar. yine tam tersi işçi tarafındaki avukatlarda yine işçi tarafında savunma yapabiliyorlar. Acaba bu konuda kesin bir bilgi veya örnek yargıtayın verdiği kararlar bulunuyor mu? Sonuçta benim burada ciddi bir şekilde alacak haklarım kesiliyor. :alala Benim için çok önemli, yardımcı olursanız çok sevinirim.


İkinci sorum ise, yaklaşık 1 aydan fazla oldu ancak kıdem tazminatım ödenmedi.20 gün sonra askere gideceğim ancak bu alacaklarımı tahsil edemedim. Çok az bir kısmını ödediler ama tamamını alamadım. Bunun için yasal süre nedir veya bu durumda ne yapmalıyım? :k

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Herkese Saygılar, Selamlar...
20-11-2009 07:19:38 Erdoğan Kırcalı #

Cevap: Ücrete Tabi Olacak Primlerin Kıdem Tazminatındaki Konumu ve Kıdem Tazminatı Alacak Süresi

https://www.hukuki.net/archive/index.php?t-48889.html
Genel olarak, işveren tarafından zaman zaman verilen primlerin süreklilik arzetmemesi nedeniyle kıdem tazminatına dahil edilemeyeceği kararları mevcuttur.Ancak, örneğin bir satış temsilcisinin kotayı aşması durumunda her ay sürekli olarak ödenen primlerin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gerektiği, hesaplamanın son bordroda belirtilen miktar üzerinden değil, yıllık ortalama üzerinden yapılması gerektiği yönünde yargıtay kararları da mevcuttur.
Yapabileceğiniz, iş mahkemesinde dava açıp, primlerin süreklilik arzettiği ve ücrete dahil olduğunu ıspatlayarak hesaplamanın yeniden yapılmasını sağlamak ( belki sonrasında temyiz yoluyla yargıtay tarafından) olacaktır.
23-11-2009 14:08:56 mjo #

Cevap: Ücrete Tabi Olacak Primlerin Kıdem Tazminatındaki Konumu ve Kıdem Tazminatı Alacak Süresi

Erdoğan Bey Merhaba,

Öncelikle vermiş olduğunuz cevap ve bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.
Buradan çıkardığım sonuç, iş mahkemesinde şansımın yüksek olduğu ve örnek davaların kazanıldığı yönündedir. Bir pilot dava açıp bunun üzerine gitmem doğru olacak sanırım.

İkinci sorumun cevabını da belirtirseniz çok memnun olacağım.

Saygılar,
23-11-2009 14:35:21 Erdoğan Kırcalı #

Cevap: Ücrete Tabi Olacak Primlerin Kıdem Tazminatındaki Konumu ve Kıdem Tazminatı Alacak Süresi

Kıdem tazminatı için zamanaşımı 10 yıl, diğer ücretler için 5 yıldır.
İşverene noter kanalıyla ihtar gönderip, örneğin 7 gün içinde ödenmesini talep etmek, ödenmezse dava açmanız gerekecektir.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.