Cevap: Yüz Kızartıcı Suçtan İhraç
Cevabınız için teşekkürler, ancak
Güveni kötüye kullanma
MADDE 155. - (1) Başkasına ait olup da, belirli bir şekilde kullanmak üzere zilyedliği kendisine devredilmiş olan mal üzerinde, kendisinin veya başkasının yararına olarak, zilyedliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunan veya bu devir olgusunu inkar eden kişi, şikâyet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.
Yüz kızartıcı suç
Yasalarda tanımlanmamış olup uygulamaya bırakılmıştır. Bu suçlar, ahlak düzeninin şiddetle reddettiği, toplumun çok büyük ahlaki tepkiler gösterdiği suçlardır. Her ne kadar yasalarda tanımlanmamış olsada bir çok yasada "yüz kızartıcı suç" ifadesi yer almaktadır. Özellikle kamu görevlilerinin niteliklerinde en başta istenen koşullardan biri bu tür suçlardan birini işlememiş olmaktır.
Gümrük Kanunu m.227/d,2955 Sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanunu m.19/f, 2802 Sayılı Hakimler Ve Savcılar Kanunu m.8/h... Anlaşılacağı üzere "yüz kızartıcı suç" işleyenleri devlet kesinlikle bünyesinde görmek istememektedir. Peki bu suçlar hangi suçlardır:
Bu suçlara ırza tasaddi,sarkıntılık, kız, kadın ve erkek kaçırmak, fuhşa tahrik, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma,yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, hileli iflas suçları... örnek verilebilir. Bu suçlar öyle suçlardır ki (Yargıtay 11. H.D. E. 2003/3660 K. 2003/10278 T. 3.11.2003) bir kişiye yüz kızartıcı nitelikteki bir suçlamadan ötürü hakkında soruşturma yapılması halinde, o kişinin kişilik haklarının önemli ölçüde tecavüze uğrayacağı kaçınılmazdır.
Burada inancı kötüye kullanma yüz kızartıcı bir suç olarak gösterilmiş. Bahsettiğim olayda, bir askeri doktor, hemşireden telefon alıyor ancak geri vermiyor. Hemşirenin sivil yargıya şikayeti ve şahitler doğrultusunda, askeri doktorun yüz kızartıcı suç alması ve ihraç edilmesi söz konusu olabilir mi? Sivilde alınan cezayı askeri yargı tanır mı?
Teşekkürler.