Cevap: Vergi mahkemesine dava acmak
İstihdam tartışması sonrası beklenenden sakin geçen 65’inci Genel Kurul’da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu “Denetim elemanı mükellefe rapor yazıyor. % 90’ı yargıdan dönüyor. Kaybedilen itibar ise geri gelmiyor” dedi
23 Mayıs 2010 Pazar, 09:37:43
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TOBB-ETÜ'de gerçekleştirilen 65. Olağan Genel Kurul'un açılışında yaptığı konuşmada işsizliğin, Türkiye'nin en büyük sorunu olduğunu herkesin bildiğini, iş dünyası olarak, bu sorunun Türkiye'nin geleceğini tehdit ettiğinin farkında olduklarını söyledi. İşsizliğin sadece iktisadi değil, aynı zamanda sosyal birmesele olduğunu, toplumsal barışı ve sosyal yapıyı tehlikeye soktuğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye'nin geleceğine ortak olan bizler, sorunlara da, çözümlere de ortağız'' dedi. 2002-2008 arasında özel sektörün 3 milyon kişiye yeni istihdam sağladığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bunu istikrar, reformsüreci ve ekonomik büyüme ile başardıklarını belirtti.
‘İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNİ BAŞLATALIM’
Hisarcıklıoğlu şöyle devametti: "Devletten para-pul istemiyoruz. Rakiplerimizle eşit şartlarda mücadele edebilelim, bu bize yeter. İş ve yatırımortamı düzeldikçe, ekonomi büyüdükçe, bizimde istihdamı artırdığımız ortada. İstihdammeselesinde kesin çözüm, çarkların daha hızlı dönmesi, üretim ve rekabet gücümüzün artmasıdır. Çarkların
dönmeye devametmesi için, itici güce ihtiyaç vardır. Böyle bir rüzgârı tekrar estirirsek, bu camia bu sorunu yine çözer. "
Konuşmasının burasında salona ‘İşsizliği çözmeye hazır mıyız' sorusuna salondan zayıf bir ‘Evet' yanıtı aldı. ''O zaman biz hazırız" diyen Hisarcıklıoğlu, "O zaman hep beraber kamu ve özel sektörün elbirliğiyle istihdam seferberliğini başlatalım. 1.3 milyon değil, daha fazla istihdamı bu camia yapar. Dün yaptık. Daha da iyisini yapacağız. Herkes emin olsun, önümüzdeki dönemde istihdamın hızla arttığını göreceğiz'' diye konuştu. Anadolu'da giderek artan bir sıkıntıyı da paylaşmak istediğini belirten Hisarcıklıoğlu, bürokratlar tarafından, her işletmenin potansiyel olarak vergi kaçıran, kötü niyetli bir mükellef gibi algılanmasının iş yapmayı imkânsız hale getirdiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, bir kısım denetimelemanlarının ''Biz raporumuzu yazalım, sonra siz yargıya gidip çözün'' şeklinde, umursamaz bir tavır içinde olduklarını öne sürdü.
‘DENETİMLER İTİBAR KAYBETTİRİYOR’
Vergi cezalarının neredeyse yüzde 90'ının,mahkemeden geri döndüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, “Ancak kaybedilen itibar geri gelmiyor” dedi. Denetime karşı olmadıklarını, haksız ithamlara karşı olduklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Denetimi yapan elemana da sorumluluk yüklenmeli. Yazdığı rapor yanlış çıktığında, bunun bir hukuki sonucu olmalıdır. Yargının işleyişindeki problemler hızlı ve sağlıklı sonuç almayı neredeyse imkânsız hale getiriyor. Yeniden herkesin adaletinden emin olduğu bir yargı istemini inşa etmek zorundayız" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Haksızlığa uğradığımda çaresiz kaldığımda bütün kapılar yüzüme kapandığında, gönül rahatlığıyla başvuracağımbir yargı istiyorum. Üstünlerin hukukunu değil, hukukun üstünlüğünü gerçekleştiren bir yargı istiyorum. Yüce Allah'tan sonra, sığınacağım bir yargı istiyorum."