Alıntı:
Charmed rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar forumda gerekli aramayı yaptım fakat bu aramalarda bulduğum yanıtlar beni tam anlamıyla tatmin etmedi.
Elimde 7.000 TL'lik Hamiline, tek imzalı, 15 Kasım 09 tarihli bir senet bulunmakta.
kişi yabancı olmadığı için tc kimlik no ve adres kısmını boş bırakmıştık, ve başkasına olan borcum yada acil kullanım amacıyla hamiline şeklinde doldurduk.
kişinin bende tüm bilgileri de bulunmakta. şu anda ise acil paraya ihtiyacım olduğundan bu seneti kullanmak istiyorum. tarih bitmeden kullanabilir miyim? en önemlisi Tek imzalı ve hamiline yazılmış senetin geçerliliği nedir?
çünkü kafam çok karıştı kimileri geçerli kimileri geçersiz demekte.
umarım yanıtsız kalmaz sorum. teşekkür ediyorum şimdiden.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 2001/3934
K. 2001/4834
T. 22.3.2001
• BONO VASFI TAŞIMAYAN BELGE ( Senette Lehdar İsminin Yerine Hamiline Yazılmış Olması)
• HAMİLİNE DÜZENLENEN BONO ( Kambiyo Senedi Niteliği Bulunmaması)
• KAMBİYO SENEDİ NİTELİĞİ TAŞIMAYAN BELGE ( Hamiline Tanzim Edilen Bono)
• LEHDAR İSMİNİ TAŞIMAYAN BELGE ( Bono Niteliği Bulunmaması)
ÖZET :
Bono kime veya kimin emrine ödenecek ise onun ad ve soyadının, tedavüle çıkarılmadan önce lehdar kısmında açıkça belirtilmesi gerekir. Senet tedavüle çıkarıldıktan sonra, zorunlu yasal unsura ilişkin noksanlığın giderilmesi, bu senede ticari senet niteliğini kazandırmaz.
DAVA : Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 28.2.2001 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : 1. İşin niteliği bakımından temyiz tetkikatının duruşmalı olarak yapılmasına HUMK. nun 438. ve İİK.nun 366. maddeleri hükümleri müsait bulunmadığından bu yoldaki isteğin reddi oybirliğiyle kararlaştırıldıktan sonra işin esası incelendi.
2.
TTK.nun 690. maddesi yollaması ile bonolar hakkında da uygulanması gerekli aynı Yasanın 688/5 ve 689/1 maddeleri uyarınca kime ve kimin emrine ödenecek ise onun ad ve soyadının tedavüle çıkarılmadan önce lehtar kısmında açıkça belirtilmesi gerekir. Senet tedavüle çıkarıldıktan sonra, zorunlu yasal unsura ilişkin noksanlığın giderilmesi bu senede ticari senet niteliğini kazandırmaz. Somut olayda, takibe dayanak senetlerin lehtar kısmında "hamiline" kelimesinin yazılı olduğu sonradan farklı bir kalemle "hamiline" kelimesinin yanına "Salih" isminin yazılı olduğu görülmektedir. Bu durumda, senetlerin tedavüle çıkarıldığı sırada, Lehtar isminin bulunmaması sebebiyle kambiyo senedi niteliği bulunmadığı anlaşılmakla, mercice İİK. 170/a maddesi hükmü uyarınca takibin iptaline karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile bu yöne ilişkin itirazın reddine karar verilrnesı isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366. ve HUMK. 428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA), 22.3.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.
"Hamiline" olarak bono düzenlenemez. Geçersizdir.
İmza konusunda ise tek imza geçerlidir. Vadesinden önce bono ödenmez.