Cevap: ecrimisil itirazı nasıl yapılır ?
Dairesi Karar Yılı Karar No Esas Yılı Esas No Karar Tarihi
İDARİ DAVA DAİRELERİ 1998 633 1997 169 11/12/1998
KARAR METNİ
ECRİMİSİLİN TARİHİNDE BORÇLAR YASASINDA YER ALAN GENEL ZAMANAŞIMI SÜ-
RESİNİN GÖZÖNÜNDE BULUNDURULMASI VE İDARE TARAFINDAN FUZULİ İŞGALİN
TESBİT EDİLDİĞİ TARİHTEN GERİYE DOĞRU 10 YILLIK SÜREYİ GEÇEN BÖLÜMÜN
ZAMANAŞIMINA UĞRAMASI NEDENİYLE BU KISIM İÇİN ECRİMİSİL İSTENEMEYECEĞİ
HUSUSU DİKKATE ALINMAK SURETİYLE UYUŞMAZLIĞIN ÇÖZÜMLENMESİ GEREKTİĞİ
HK.<
-------------------------------
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E:2008/3–45
K:2008/103
T:06.02.2008
--------
Yukarıdaki karardan:
Dava, ecrimisil istemine ilişkindir.
Davacı vekili; mülkiyeti müvekkiline ait bulunan 1251 ada 137 parsel sayılı taşınmazın davalı idarece üçüncü şahsa kiraya verilerek kullandırıldığını ileri sürerek, 30.08.1994-30.07.2004 tarihleri arasındaki dönem için, 5.371.20 YTL ecrimisilin faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili; dava tarihinden geriye dönük olarak ancak beş yıllık ecrimisil talep edilebileceğini, ancak davacı tarafça 30.08.1994–30.07.2004 tarihleri arasında on yıllık süre için ecrimisil talep edildiğini, bu itibarla davanın zamanaşımı ve esasa ilişkin nedenlerle reddi gerektiğini cevaben bildirmiştir.
Mahkemenin, davalının zamanaşımına ilişkin savunmasını gözönünde bulundurmak suretiyle ve "dava tarihinden geriye dönük ilk beş yıllık ecrimisile hükmedilmesi gerektiği" gerekçesiyle "davanın kısmen kabulüne, 2.896,33 YTL ecrimisilin yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsiline" dair verdiği karar, Özel Daire'ce yukarıda yazılı gerekçeyle bozulmuş; yerel mahkeme "zaman*aşımına ilişkin savunmanın cevap süresi geçirildikten sonra yapılmasına karşın, davacı tarafça bu savunmaya karşı konulmadığı ve savunmanın genişletildiği yönünde bir beyanı bulunmadığı anlaşıldığından, zamanaşımı defi dikkate alınarak dava tarihinden geriye doğru beş yıldan sonraki istemin reddi ge*rektiği"gerekçesiyle önceki kararında direnmiştir.
Davalı vekili, davaya karşı cevap süresi içinde zamanaşımı definde bulunmamıştır. Dava dilekçesi ve duruşma gününü bildirir davetiyenin 17.05.2005 tarihinde davalıya tebliğinden itibaren 10 günlük cevap süresi geçirildikten sonra ve 06.06.2005 havale tarihli dilekçe ile zamanaşımı definde bulunulmuştur. Ne var ki, davacı vekilinin bu savunmaya karşı verdiği 22.06.2005 havale tarihli dilekçesinde, zamanaşımı definin süresinde yapıl*madığı, süresi geçtikten sonra zamanaşımı definde bulunulmasının mümkün olmadığı ve genişletilen savunmaya karşı çıktıklarına dair açık bir beyanı yer almamaktadır.
25.05.1938 tarih ve 29/10 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı ve Yargıtay'ın aynı yoldaki yerleşmiş içtihatları uyarınca ecrimisil davaları beş yıllık zamanaşımına tabi olup;
---------
Gördünüz:Danıştaya göre 10 yıllık, Yargıtaya göre de beş yıllık ecrimisil talebi olabilir.Ne diyeyim, yurdum hukuku!
Şimdi öteki konuya geleyim.Yaptığım hesaplara göre; sizin yerin ortalama yıllık bedeli 600 lira.Bu 221 m.kare için.Bu yerin dönümü yıllık 2700 liraya gelmekte.
Halbuki Hazine taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik;
Madde 85: (2) Ecrimisilin tespit ve takdirinde, İdarenin zarara uğrayıp uğramadığına, işgalcinin kusurlu olup olmadığına ve taşınmazın işgalci tarafından kullanım şekline bakılmaksızın İdarenin bu taşınmazdan işgalden önceki hâliyle elde edebileceği muhtemel gelir esas alınır. Ecrimisilin tespitinde; aynı yer ve mahalde bulunan emsal nitelikteki taşınmazlar için oluşmuş kira bedelleri veya ecrimisiller, varsa bunlara ilişkin kesinleşmiş yargı kararları, gerektiğinde ilgisine göre belediye, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, borsa gibi kuruluşlardan veya bilirkişilerden soruşturulmak suretiyle edinilecek bilgiler ile taşınmazın değerini etkileyecek tüm unsurlar göz önünde bulundurulur.
Demektedir.
Buradaki:"...taşınmazın işgalci tarafından kullanım şekline bakılmaksızın İdarenin bu taşınmazdan işgalden önceki hâliyle elde edebileceği muhtemel gelir esas alınır." ifadesine dikkat ediniz.Yani burada ev var diye, eve göre ecrimisil değil, bu yer ilk haliyle hazineye ne getirirdi, hesabına göre hesaplama yapılmalı.Buralarda, hazineye ait tarlaların işlenmesinde ecrimisil bedeli, dönüme 30 lira bile değil.Egede,denize 1000-1500m uzaklıktaki yerler.
Eskiden; hazine arazisi üzerine adam meselâ 200 yataklı otel yapmış, geliri bu kadar olur deyip ona göre ecrimisil tahakkuk ettiriliyordu.Şimdi aynı otel için, yönetmelikteki bu değişiklik (iki-üç yıl önce oldu) sebebiyle, sadece düz tarlaymış gibi ecrimisil istenebiliyor.
Bu konuda bildiklerim bunlardır.
Hukukçu değilim.
İyi günler...