Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Yabancı müşterinin art niyetli olarak ödemeyi yapmaması ve satışın durdurulması

15-09-2009 00:47:22 khrmn81 #

Yabancı müşterinin art niyetli olarak ödemeyi yapmaması ve satışın durdurulması

Merhabalar;

Bu konuyu aslında avukatımız ile gorustuk ancak sizlere de acmak istedik.

Ihracat şirketimiz var ve ikinci el makine ihracatı yapıyoruz. Nijeryalı bir müşteri bize yüksek tutarda (takribi 1000 000 dolar) sipariş geçti ve bizde ona göre çok düşük kar majı ile fiyatlandırma yaptık. İlk parti sevkiyat için de malzemeleri yurtiçinden tedarik edip gerekli düzenleme, modifiye ve yenileme bakım işlemlerini gerçekleştirdik. Ancak müşteri ödemeyi kendilerinden 2 ay boyunca talep etmemize ragmen yapmadı. Neticede de yurtiçindeki tedarikçi de kendisine ödeme yapılmadığı için elindeki malları bir başkasına sattı.

Sonra bu yurtdışındaki müsterimiz çıktı geldi ve siparişlerinin hepsini istedi. Biz ise kendilerini defalarca uyarmamıza, ödemeye yapamayacaklarsa bile bunu bildirmelerini ya da yapacaklarsa ne zaman yapacaklarına dair bir tarih vermelerini defalarca istedik ancak bir netice alamadik. Üstüne de kendilerine gebe olduğumuzu, kendilerinin siparişleri için yurtiçine borclandiğimizi bildiklerinden "bizim elimizdeki para bu kadar kabul ederseniz boyle etmezseniz almayacagiz" gibisinden bir tavır ile karşımıza ciktilar.

1-Müşterinin tüm siparisleri iptalmiş. Sadece ilk sevkiyatlarını (ilk proformalarını)alcaklarını soylediler.

2-Kendilerinden ilk sevkiyata istinaden 20.000 dolar alındı. Sevkiyatın toplam tutarı ise 208000dolardır. İlk sevkiyata konu olan malların yarısının sahibi tarafından geri alındığını bilmekteler. Depozitolarının yarısınında yandığını idda etmekteyiz zira kendilerinin yüzünden söz konusu tedarik edilen malzemelere masraf yapılmış, malzemenin tedarikçisine bir miktar kapora verilmiştir.

3-Kendileri ile proforma faturada belirtilen, ödemenin %100'ü yapılmadan sevkiyatin gercekleşmeyecegidir. Ancak müşteri bunu kabul etmemekte, mallar limana gidip, ihrac edildikten sonra gemiye yüklenmeden kalan ödemeyi yapacaklarını idda etmekteler. Müşteri, var olan siparişinin yarısını (208000/2=104000dolar) almak için bir miktar (70.000dolar) daha ödeme yaptı. Kalan tutarı ise bahsettigim gibi mallar fiili ihrac edildikten sonra ödeyecegini idda etti. Zira dış ticarette fiili ihrac edilen bir mal gemiye binse ne binmese ne. O dakikadan sonra zaten o mal gitmek zorunda. Gümrükten geri çekmek, bir yerde ithal etmek gibi olacaktır. Kendileri de bunu kullanıp kalan ödemeyi yapmayacaklarını düsünmekteyiz.

4-Müşteri sürekli kendisi ile anlaştığımız proforma faturayı kafasına göre değiştirmekte, kendince birşeyler ekleyip birşeyler cikarmakta, fiyatlarla oynamakda ve bize bunu dayatmaya calismaktaydı. Halbuki anlaşmamız belli, malın fiyatı belli. Kafasına göre birşeyler ekliyor birşeyler cıkarıyor.

5-Müşteri tüm bu zaman icerisinde sürekli yurtiçindeki rakiplerimizi arayarak bize gectigi siparisleri nasil daha ucuza mal edebileceginin derdine düserek rakiplerimizle bizi karsi karsiya getirmiş, sürekli turkce konusan kimi bulsa bizim tedarikcilerimizi ve iş yaptığımız kisileri arattırmıstır.

Söz konusu bu ortamda haziran ayından bu yana (eylül) biz artık kendileri ile bu şekilde bu işi yürütemeyecegimizi, borclarını ödeyip mallarını almalarını istedik. Müşteri bu seferde kendisinin yanan depozitosunu öne sürdü ve bunu kabul etmeyeceklerini soyledi.

Biz bunun da olamayacagini, kendilerinin hatası ve art niyetli hareketlerinden ötürü siparislerinin yarısının geri çekilip buna bağlı depozitolarının da yarısının gittigini soyledik. kabul etmediler. bizde o zaman bize olan masrafları neyse onu düsüp kalan paralarını gönderecegimizi söyledik. haliyle adamlar bunu da kabul etmediler:)

arkadaslar sizce daha biz artık ne yapalim? en azından haksızsak haksız olduğumuzu bilmek isteriz. bize yaptıkları zarar öyle böyle degil ve simdi tedarikci kalan mallarını da geri cekecek.
15-09-2009 16:04:52 fanidünya #

Cevap: Yabancı müşterinin art niyetli olarak ödemeyi yapmaması ve satışın durdurulması

Aranızdaki sözleşme asıldır.

Sözleşmede hangi tarihte ne ödeneceği sizin bu ödemeden sonra malı ne zaman teslim edeceğiniz yada gemiye bindireceğiniz hep bunlar sözleşmede olacak unsurlardır.

Eğerki edimler karşı tarafça ifa edilmemişse sözleşmeyi fesh etme hakkınız vardır.Karşı taraf kusurluysa doğan zararı da tazmin etmek durumundadır.

Yaptığınız bağlantılar nedeniyle ,sözleşmeyi haksız olarak bozan taraftan bundan dolayı doğan zararınızı da talep edebilirsiniz.

Esas olan sözleşmedir.

Tersiyse aynı zararlarını onlar talep eder.
15-09-2009 16:41:08 alptis #

Cevap: Yabancı müşterinin art niyetli olarak ödemeyi yapmaması ve satışın durdurulması

Merhaba,

Nacizen 11 yıllık deneyimlerime dayanarak yazıyorum bunları,
Uluslararası anlaşmalarda, hele ki Nijerya gibi bir ülke ile olan çalışmanızda, mutlaka ya banka teyidli akreditif veya proforma sonrası peşin çalışmanızı öneririm. Avrupalı bir ülkede bile bu tarz sorunları çözmek çok zor iken Nijerya gibi bir ülke ile bu sorunları asla çözemeyeceğinizi düşünüyorum.

Firmaya göndermiş olduğunuz proforma kopyasını görmek gerekli. Orada proforma şu tarihe kadar geçerlidir diye bir ibareniz var mı? Ödeme şartları, teslim şartları, her iki firmanında imzası? bunlar gerçekten önemli ayrıntılardır.

yerinizde olsam parayı almadan kalan mallarını göndermem, neticede yazdığınız üzere size verilen taahhütünü yerine getirmemiş karşı firma.

Proforma kopyasını gönderebilirseniz daha net cevap verilebilir.(satış yaptığınız firma detaylarını kapatarak)

iyi çalışmalar.
15-09-2009 17:54:25 khrmn81 #

Cevap: Yabancı müşterinin art niyetli olarak ödemeyi yapmaması ve satışın durdurulması

kalan para bir tarafa yanan depozitosunu yanmis olarak saymiyor karsi taraf. bir defa bu siparis kendileri tarafindan suistimal edildi. bizim yapacak birseyimiz kalmadi artik. kendilerine yaptigimiz bildirimlerin hepsi e-mail olarak kayitlidir.

sorum su ki mallari paranin %100'unu almadan cikarmayacagiz. paranin kalani yollamadiklari icin mallari gondermedigimiz zaman odenmis paralarini mi iade etmemiz gerekir yoksa hic birsey yapmayip onlarin dava acmasini mi. cunku bizim de bu mallari bir yere kadar bekletme sansimiz var. daha sonra bir sekilde elden cikarip disari olan borclarin odenmesi gerekli.
16-09-2009 10:18:19 alptis #

Cevap: Yabancı müşterinin art niyetli olarak ödemeyi yapmaması ve satışın durdurulması

Proformanızda yazan ödeme şekli nedir? %100 nakit ödeme mi, %20 ön ödeme kalan sevkiyat yada evrak teslim öncesi mi? Belirlenen süre zarfında ürünleri almazsa depozitolarının yanacağına dair bir ibare? Proformanın geçerlilik süresi?
16-09-2009 17:14:08 khrmn81 #

Cevap: Yabancı müşterinin art niyetli olarak ödemeyi yapmaması ve satışın durdurulması

Alıntı:

alptis rumuzlu üyeden alıntı
Proformanızda yazan ödeme şekli nedir? %100 nakit ödeme mi, %20 ön ödeme kalan sevkiyat yada evrak teslim öncesi mi? Belirlenen süre zarfında ürünleri almazsa depozitolarının yanacağına dair bir ibare? Proformanın geçerlilik süresi?

Proformada ödeme; depozito+kalanı %100 sevkiyat öncesidir. Belirtilen süre zarfinda mallari almazsa depozitonun yanacagina dair bir ibare yoktur. Proformanın gecerlilik süresi iki haftadır. Ancak kendilerine son 2 ay boyunca malları almazsanız depozitonuz yanar diyerek uyarı gonderilmistir. kendileri ise ne ödemenin yapilacagi bir tarih vermis ne de bir baska sey.
16-09-2009 17:44:18 alptis #

Cevap: Yabancı müşterinin art niyetli olarak ödemeyi yapmaması ve satışın durdurulması

Proforma geçerlilik süresinde parayı ödemedi gördüğüm kadarıyla.
Bu durumda ürünleri göndermemek, başkasına satmak veya iade etmek en doğal hakkınız ama depozito'nun iade edilmeyeceği yer almadığı için bu konudada siz haksızsınız. Tamam yapmış olduğunuz masraflar mutlaka vardır ama keşke bu şartı da yazsaydınız.
Uluslar arası ticaret yapmanın en büyük sıkıntısı detaylara dikkat etmek zaten.
Ayrıca Nijerya gibi bir ülkeye böyle bir meblağlı ürün satarken keşke akreditif isteseydiniz masrafını siz kaşılayarak. bu kadar başınız ağrımazdı.

size olacak önerim Nijeryadaki Türkiye Baş konsolosluğunda bulunan Ticaret ateşesi ile ve Türkiyedeki Nijerya konsololuğu Ticaret ateşelerine durumu içeren mektuplar yazıp telefon açmanız. Çünkü arada banka olmadan yapılan sözleşmelerde hakkınızı takip etmek, çok zor ve çok masraflı bir iş.

iyi akşamlar




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.