Alıntı:
M.Onur Kafkas rumuzlu üyeden alıntı
Üst konuların kitaplarını okumak birşey katar mı yoksa şu an sadece normal ders kitaplarıma mı yoğunlaşayım ?
Ben de İstanbul Hukuk 2. sınıftayım. Öncelikle bahsettiğin kitabı bitirmiş olman hukuk okumaya ne kadar istekli olduğunu gösteriyor. Sana faydası ne olurdan ziyade bu nokta daha önemli benim gözümde.
Bahsettiğin anayasa kitabındaki konular geçen sene ikinci dönem
Türk Anayasa Hukuku dersinde sorumluluk alanımıza giriyordu. Bildiğim kadarıyla bu sene değişiklik olmuş, ilk dönem birinci sınıfların ellerinde hep o kitabı gördüm. Kemal Gözler üslubu gereği son derece açıklayıcı yazar. Yazdıklarını şemalarla, örneklerle, testlerle, sorularla destekler. Hemen hemen başka hiç bir hukuk kitabında rastlamadığım bir metod. Şuanda zaten vize/final sorumluluğunuzda olan bir kitap olduğu için faydasını görüp görmediğin açığa çıkıyordur.
Genel olarak üst sınıfların kitaplarını okuman konusuna gelince: Bunu tavsiye etmem. Çünkü ileriki dönemlerdeki kitaplar senin ilk sene göreceğin derslerin temeli üzerine inşa edilmiş konular. Eğer sen a-b-c yi öğrenmeden bir makale okumaya kalkarsan, takdir edersin ki hiç bir şey anlamazsın.
Tıpkı bunun gibi birinci sınıfta öğreneceğin temel kavramları bilmeden, ikinci sınıf kitaplarını okursan okuduklarından bişey anlamayacağın gibi zamanını da boşa harcamış olursun.
Peki ne yapman gerekir. Sen bu sene ki kitaplarına yoğunlaş. Medeni hukuk ve Anayasa hukuku derslerini çok sıkı tut. Medeni Hukukta öğreneceğin temel kavramlar, genel hükümler ileriki yıllarda çok işine yarayacak. Hocaların bize en çok yakındığı konu bu. Öğrenciler ilk sene öğrendiği soyut dersleri sanki işlerine yaramayacakmış gibi veya başka sebeplerle boşluyorlar ve ikinci sınıfa geldiklerinde aslında ne kadar önemli olduklarını anlıyorlar.
O nedenle sana yapabileceğin en sağlıklı tavsiye: İkinci sınıf kitaplarını okuyacağına gir kütüphaneye farklı yazarların
Medeni Hukuk Temel Kavramlar kitaplarını oku. Örneğin Rona Serozan'ın Medeni Hukuk Temel Kavramlar kitabı veya Oğuzman/Barlas'ın yine Medeni Hukuk Temel Kavramlar kitabı. Bunu yaparsan bir dahaki senenin kitaplarını okumaktan çok daha faydalı bir iş yapmış olursun. Bunun yanında yine kitap okumaya vaktim oluyor dersen ders dışı kitaplar okuyabilirsin. Ama seneye işleyeceğin derslerin ayrıntılı konularıyla kafanı karıştırma sen henüz binanın temelini atıyorsun, bırak ikinci, üçüncü kat seneye zaten atılacak. :)
Derslere girme konusuna gelince: Şuan Borçlar Hukuku dersimize giren Nami Barlas ( Borçlar Hukuku konusunda Türkiye'deki en yetkin isimlerden birisidir. ) öğrendiklerinin ve şu anki bilgilerinin yüzde doksanını okul sıralarına borçlu olduğunu söylüyor. '' Okuldan sonra vaktiniz olamayacak, ne öğrenirseniz burada öğreneceksiniz. Dersi hocalarınızdan öğrenin, ileride aynen hocanızın ağzından çıktığı şekliyle konular kafanızda kalacak. Bir problemle karşılaşınca buralarda söylediklerimizi hatırlayacaksınız. '' diyor. O nedenle dersleri takip etmende de çok büyük fayda var. Daha fazla uzamasın cevap şimdilik bu kadar söyleyebilirim. Ben İkinci sınıf tek öğrencilerdenim ( anfi 6 ) beni bulursan sana ders, hoca, kitap konusunda yardımcı olabilirim.
İyi çalışmalar..