Konsinye İhracat
Konsinye ihracat talepleri ilgili ihracatçı birliklerine yapılır.
Madde ve/veya ülke politikası açısından Müsteşarlıkça getirilebilecek düzenlemeler kapsamındaki mallarla ilgili konsinye ihraç talepleri Müsteşarlığın görüşü alındıktan sonra, bunun dışında kalan mallara ilişkin talepler ise doğrudan ihracatçı birliklerince sonuçlandırılır.
Konsinye ihracata izin verilmesi halinde ihracatçı birliklerince gümrük beyannamesi üzerine konsinye ihracat meşruhatı düşülerek onaylanır.
Konsinye ihracat meşruhatı düşülerek onaylanan gümrük beyannamelerinin 90 (doksan) gün içinde gümrük idarelerine tevdii gerekmektedir.
İhracatçılar, konsinye olarak gönderilen malların kesin satışının yapılmasını müteakip 30 (otuz) gün içinde durumu, kendileri tarafından düzenlenmiş kesin satış faturası veya örneği ve gerekli diğer belgeler ile birlikte izni veren ihracatçı birliklerine ve aracı bankaya bildirirler.
Konsinye olarak gönderilen malların fiili ihraç tarihinden itibaren bir yıl içinde kesin satışının yapılması gerekir. Bu süre, bitiminden önce başvurulmak kaydıyla haklı ve zorunlu nedenlerle izni veren merci tarafından toplam bir yıla kadar uzatılabilir.
Süresi içinde satışı yapılan malların Kambiyo Mevzuatı'na göre bedellerinin, satılamaması halinde ise malların Gümrük Mevzuatı çerçevesinde yurda getirilmesi gerekir.
Gerçek usulde vergiye tabi ( Tek vergi numarası sahibi ) gerçek ve tüzel kişiler,
- Esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı olup, üretim faaliyetlerinde bulunan esnaf ve sanatkarlar
- Joint venture ve konsorsiyum niteliğine haiz olanlar, ön koşula uygun sayılır.
Bu niteliklere haiz gerçek ve tüzel kişiler hazırlıklarını tamamlayarak, ihraç edeceği ürüne göre, Türkiye'de 21 madde birliği bazında örgütlenmiş 57 İhracatçı Birliği'nden birine üye olduğunda ( Nasıl Üye Olunur ? ), ihracatçı niteliği kazanmış olur ve ihracat yapabilir.
Konsinye İhracat : Kesin satış yapılmadan malın, dış alıcılara, komisyonculara, şube ve temsilciliklere gönderilmesine imkan veren bir ihracat şeklidir. Konsinye satış, gerçekte bir satış değil, satış imkanı arama yoludur. Zira malın sevki anında fiili bir satış bulunmadığı gibi malın satış fiyatı ve alıcısı da belli değildir. Malın kısmen veya tamamen satılamaması mümkündür. Bu durumda satılamayan mallar geri getirilir.Madde ve/veya ülke politikası açısından Müsteşarlıkça getirilen düzenlemeler kapsamındaki mallarla ilgili konsinye ihraç talepleri Müsteşarlığın görüşü alındıktan sonra, bunun dışında kalan mallara ilişkin talepler ise doğrudan İhracatçı Birliklerince sonuçlandırılır.Konsinye ihracat kapsamında onaylanan gümrük beyannamelerinin 90 (doksan) gün içerisinde gümrük idarelerine tevdi edilmesi gerekmektedir. Konsinye olarak gönderilen malların fiili ihracat tarihinden itibaren 1 (bir) yıl içinde kesin satışının yapılması gerekir. Bu süre bitiminden önce başvurulmak kaydıyla haklı ve zorunlu nedenlerle izni veren merci tarafından 1 yıla kadar uzatılabilir.İhracatçılar konsinye olarak gönderilen malların kesin satışını müteakip 30 (otuz) gün içinde durumu, kendileri tarafından düzenlenmiş kesin satış faturası veya örneği ve gerekli diğer belgeler ile birlikte izni veren İhracatçı Birliklerine ve aracı bankaya gönderirler.İhracatçı Birlikleri, verdikleri konsinye izinlerine ait bilgileri malın kesin satışının kendilerine bildirilmesinden itibaren üç işgünü içinde ihracat bedellerinin getirileceği aracı bankaya gönderirler