Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Bireyler arası konsinye ticareti nasıl oluyor?

07-09-2005 15:07:50 volkan4 #

Bireyler arası konsinye ticareti nasıl oluyor?

merhabalar

ticari sıfatı olmayan, bireyler arasında konsinye ticareti nasıl olmaktadır.

Yani herhangi bir vatandaş malını herhangi bir başka vatandaşa satış yapmak için bir konsinye ticareti yapan bir firma ile ilişkisi nasıl olur?

Eğer kurumsal bir şirket olsa sevk irsaliyesi kesilip firma ile satıcı arasında satış sözleşmesi yapılırdı. satıştan sonrada satıcı alıcıya direkt fatura kerserdi ve firma da satıcıya satış komisyon faturası keserdi.

peki satıcı kurumsal değilse firmaya sevk irsaliyesini nasıl kesecek ve alıcıya da nasıl fatura kesecek.

yardımcı olursanız sevinirim..
10-09-2005 13:42:36 Av.Tayfun Eyilik #
Konsinye İhracat

Konsinye ihracat talepleri ilgili ihracatçı birliklerine yapılır.

Madde ve/veya ülke politikası açısından Müsteşarlıkça getirilebilecek düzenlemeler kapsamındaki mallarla ilgili konsinye ihraç talepleri Müsteşarlığın görüşü alındıktan sonra, bunun dışında kalan mallara ilişkin talepler ise doğrudan ihracatçı birliklerince sonuçlandırılır.

Konsinye ihracata izin verilmesi halinde ihracatçı birliklerince gümrük beyannamesi üzerine konsinye ihracat meşruhatı düşülerek onaylanır.

Konsinye ihracat meşruhatı düşülerek onaylanan gümrük beyannamelerinin 90 (doksan) gün içinde gümrük idarelerine tevdii gerekmektedir.

İhracatçılar, konsinye olarak gönderilen malların kesin satışının yapılmasını müteakip 30 (otuz) gün içinde durumu, kendileri tarafından düzenlenmiş kesin satış faturası veya örneği ve gerekli diğer belgeler ile birlikte izni veren ihracatçı birliklerine ve aracı bankaya bildirirler.

Konsinye olarak gönderilen malların fiili ihraç tarihinden itibaren bir yıl içinde kesin satışının yapılması gerekir. Bu süre, bitiminden önce başvurulmak kaydıyla haklı ve zorunlu nedenlerle izni veren merci tarafından toplam bir yıla kadar uzatılabilir.

Süresi içinde satışı yapılan malların Kambiyo Mevzuatı'na göre bedellerinin, satılamaması halinde ise malların Gümrük Mevzuatı çerçevesinde yurda getirilmesi gerekir.


Gerçek usulde vergiye tabi ( Tek vergi numarası sahibi ) gerçek ve tüzel kişiler,

- Esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı olup, üretim faaliyetlerinde bulunan esnaf ve sanatkarlar

- Joint venture ve konsorsiyum niteliğine haiz olanlar, ön koşula uygun sayılır.

Bu niteliklere haiz gerçek ve tüzel kişiler hazırlıklarını tamamlayarak, ihraç edeceği ürüne göre, Türkiye'de 21 madde birliği bazında örgütlenmiş 57 İhracatçı Birliği'nden birine üye olduğunda ( Nasıl Üye Olunur ? ), ihracatçı niteliği kazanmış olur ve ihracat yapabilir.


Konsinye İhracat : Kesin satış yapılmadan malın, dış alıcılara, komisyonculara, şube ve temsilciliklere gönderilmesine imkan veren bir ihracat şeklidir. Konsinye satış, gerçekte bir satış değil, satış imkanı arama yoludur. Zira malın sevki anında fiili bir satış bulunmadığı gibi malın satış fiyatı ve alıcısı da belli değildir. Malın kısmen veya tamamen satılamaması mümkündür. Bu durumda satılamayan mallar geri getirilir.Madde ve/veya ülke politikası açısından Müsteşarlıkça getirilen düzenlemeler kapsamındaki mallarla ilgili konsinye ihraç talepleri Müsteşarlığın görüşü alındıktan sonra, bunun dışında kalan mallara ilişkin talepler ise doğrudan İhracatçı Birliklerince sonuçlandırılır.Konsinye ihracat kapsamında onaylanan gümrük beyannamelerinin 90 (doksan) gün içerisinde gümrük idarelerine tevdi edilmesi gerekmektedir. Konsinye olarak gönderilen malların fiili ihracat tarihinden itibaren 1 (bir) yıl içinde kesin satışının yapılması gerekir. Bu süre bitiminden önce başvurulmak kaydıyla haklı ve zorunlu nedenlerle izni veren merci tarafından 1 yıla kadar uzatılabilir.İhracatçılar konsinye olarak gönderilen malların kesin satışını müteakip 30 (otuz) gün içinde durumu, kendileri tarafından düzenlenmiş kesin satış faturası veya örneği ve gerekli diğer belgeler ile birlikte izni veren İhracatçı Birliklerine ve aracı bankaya gönderirler.İhracatçı Birlikleri, verdikleri konsinye izinlerine ait bilgileri malın kesin satışının kendilerine bildirilmesinden itibaren üç işgünü içinde ihracat bedellerinin getirileceği aracı bankaya gönderirler
11-09-2005 11:59:02 Av.Ragıp Atay #
Sanırım sorunuzu yanlış yerde sordunuz. Hukuken vergi mükellefi olmayan kişiler arasındastım için bırakma sözleşmesi(sizin tabirinizle ya da yaygın adıyla konsinye) yapılmasını engelleyen bir hüküm yoktur.
satım için bırakma sözleşmesi, yasal unsurları gerçekleştiğinde tamam olur, Mal için fiyat saptanması, bedeli ödemek ya da malı iade etme konusunda tecih hakının kullanılması, satma yetkisi vs. Bu unsurlar gerçekleştiğinde sözleşme tamam olur ve tarafların yükümlülükleri yasa tarafından düzenlenir.
Sizin sorunuzu muhasebeci arkadaşlar daha iyi yanıtlar sanıyorum. Zira tacir olmayanlar arasında da bu sözleşme kurulabilir. Mesela el snatları ya da zirai ürünler gibi fatura gerektirmeyen ürünle r de vardır.
14-01-2009 21:14:37 mesparlak #

Re: Bireyler arası konsinye ticareti nasıl oluyor?

Merbaha, ben silahlı kuvvetlere ait aile kantininde sözleşmeli olarak,konsinye satış yapmaktayım. Sözleşmemiz 1 yıllıktır,sözleşmemizin dolmasına 15 gün kalmasına rağmen,sözleşmenin uzatılmayacağına dair herhangi bir bildirim yapılmamıştır.
1-sözleşme bitim tarihinde,söleşme otomatik olarak uzar mı?
2-sözleşmenin uzatılmayacağını kaç gün önceden bildirmek gerekir(bildirmek zorunluluğu var mıdır)?
3-sözleşmeyi uzatmadıkları zaman kanuni haklarım nelerdir?
yardımcı olursanız sevinirim...




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.