Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Bilgisayarlara zararlı yazılım nasıl bulaşır? Nasıl anlaşılır? Nasıl temizlenir?

29-06-2009 13:24:36 Şenol Eker #

Bilgisayarlara zararlı yazılım nasıl bulaşır? Nasıl anlaşılır? Nasıl temizlenir?

Eğer bir otomobiliniz varsa ve "usta bir sürücü" iseniz, aracınızda bir arıza olduğunu hissedebilirsiniz. Ancak kötü bir sürücü iseniz, ancak araba artık gitmeyi reddettiğinde arızalı olduğunu anlarsınız.
Bilgisayarda da durum farklı değil. Eğer bilgisayarınız sizin için önemli ise, onu çok kullanıyorsanız bir şeylerin ters gittiğiniz hissedersiniz. Üstelik zaten şüphelendiğiniz bir şey de muhtemelen vardır.
Arabada arızayı genelde "bir ses" ile anlarsınız. Sadece sürücüsü hisseder bu ses değişikliğini de. Bilgisayarda da aynı. Bunun hard diski fazla çalışmaya başladı, Yavaş tepki vermeye başladı, Bir network trafiği var gibi. Bunu da ancak ve ancak kullanıcısı anlar.

Bir kere zararlı yazılımlar bilgisayarınıza bulaşabilmek için size genellikle bir şeyler "teklif" ederler. Ağ üzerinden (139.porttan) kendiliğinden gelen virüsler gibi olanlar hariç. HTML'deki "hidden frame" ler ile gelen yani siz sadece www.bişey.com yazıp enter'a bastığınızda bilgisayarınıza bulaşıverenler. Bunda bile en azından bir siteye girmiştiniz. "şu siteye girdim ondan sonra oldu sanki" diye fikir yürüterek kaynağı bulmak mümkün olabilir.
Ama çoğu MSN'den, ya da mail ile gelir. Ya bir arkadaşınız "çıplak fotolarını" size yollamak ister, ya bedava 100 kontör yüklenecektir, ya da güzel bir kız ya da yakışıklı bir delikanlı sizle tanışmak istiyordur.
Öncelikle internette hiç bir şeye inanmamak lazım geldiğini tecrübe kazıkları yiye yiye hepimiz öğrendik. artık "yemiyoruz" ama yine dikkatli olalım. Çok lezzetli yiyecekler gelebilir karşımıza. Aman dikkat.

Tamam; Antivirüsler, güvenlik duvarları, koruyucu kalkanlar falan var; ama hiçbir şey sizi kendi dikkatiniz kadar koruyamaz. Hiçbir yazılımın sizi koruyacağına inanmayın. Çünkü bir virüs yeni çıktığında onu hiçbir koruma kalkanı tanımaz. Bunu unutmayın, maillerinize bakarken ve intrernette iken azami dikkati elden bırakmayın. Paranoya yapın hatta.

Peki, bir de baktık ki bilgisayarımız sanki ağır gibi geldi. Bir de sürekli bir ağ trafiği var sanki. Az önce de bilmemne üniversitesinin sitesine girmiştim.

O zaman hakikaten ağır mı bilgisayarımız. Ona bakalım. Bilmediğimiz servisler var mı? Sonra dinlenen port var mı bilgisayarınızda ona bakalım. Bunlar için microsoft'un olmayan ama refere ettiği yazılımları kullanabilirsiniz. (Nedir onlar derseniz, Google'da tcpview aratın; Gelen ilk seçenek olan technet.microsoft sitesinde)

Evet, Gerçekten bir "gariplik" olduğuna kanaat getirdik. O zaman yapmamız gereken derhal "sistem geri yükleme noktası oluşturma" özelliğini iptal ettikten sonra bilgisayarı kapatmak. Bu özelliği sonradan açmayı ihmal etmeyin.
Ak akçe karagün içindir denir ya, boot edebilen bir USB bellek, bir SD kart ya da hiç değilse bir CD de virüs karagünü içindir. Bilgisayarımızı böyle bir ortamdan boot edelim.
Sonra hard diskimzde dosya arayalım. Arayacağımız dosya şu:
ismi ne olursa olsun (*.*) ve CREATE DATE (oluşturma tarihi) bugün olan dosyalar. Tüm sabit disklerde.
Uzunca bir süre sonra uzunca bir liste gelecek önümüze. Şimdi eğer başlıklarda oluşturma tarihi yoksa ekleyip, oluşturma tarihine göre sıralayın.
Kuşkulandığınız dakikada hangi dosyalar oluşmuşsa onları silin. "Korkmayın; bir şey olmaz" diye garanti veremem ama siz zaten hangi dosyanın silinirse ne olacağını bilirsiniz ya da öğrenebilirsiniz. Ama bu zaman aralığında oluşturulmuş tüm dosyalar risk unsuru taşır.
Bu dosyaları tamemen sildikten sonra bilgisayarımızı normal yoldan açalım. Açılış sırasında eğer virüs varsa sildiğimiz o "garip" dosyalardan bazılarını refere eden hata mesajları verecektir. Bunları da artık hata mesajlarına bakarak giderebilirsiniz eminim ki.
01-02-2010 13:58:22 Stj.Av.Bülent Demir #

Cevap: Bilgisayarlara zararlı yazılım nasıl bulaşır? Nasıl anlaşılır? Nasıl temizlenir?

http://onecare.live.com/site/tr-tr/tryscanner.htm sitesindeki tarayıcıyı yükleyerek sistemi taratmak çok faydalı bence.microsoftun kendi geliştirdiği ücretsiz br uygulama ve sürekli güncel olduğu için en yeni güvenlik tehditleri karşısında bile etkili bir savunma sağlıyor.tarama biraz uzun sürse de sonunda güvenlik açıkları ve sistem hataları düzeltiliyor ve bilgisayarınız ilk günkü kadar temiz oluyor diyebilirim...
15-03-2010 05:25:16 monica #

Cevap: Bilgisayarlara zararlı yazılım nasıl bulaşır? Nasıl anlaşılır? Nasıl temizlenir?

Bu dosya bilgisayarınızda varsa dikkat edin

Selim Öztürk / hurriyet.com.tr 14 Mart 2010
Merkezi Finlandiya'da bulunan F-Secure isimli güvenlik yazılımı şirketi, yaptığı son açıklamada hacker'ların özellikle PDF dosyalarındaki açıklardan faydalanarak bilgisayarlara sızdığını duyurdu.

F-Secure'e göre, 2010'un ilk iki ayında gerçekleşen hacker saldırılarının a'i Adobe Reader yazılımına yönelik olarak gerçekleşti. PDF dosyalarının görüntülenmesini sağlayan Adobe Reader'da bulunan açığı keşfeden ve bu açığa yönelik olarak saldırı düzenleyen hacker'lar, hemen her bilgisayarda bulunan PDF dosyalarını kullanarak kullanıcıların bilgisayarına sızıyor.

Adobe Reader'da bulunan bu açıktan kurtulmak için ise Adobe Reader'ın en son sürümünün bilgisayarlara kurulması gerekiyor.
http://www.hurriyet.com.tr/_np/1943/10121943.jpg




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.