Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Aldığım Ceza 5 ay

23-05-2009 16:14:26 safearea #

Aldığım Ceza 5 ay

1 ay Önce Polis memurlarına Mukavemet suçundan 6 ay ceza aldım. Daha sonra 1/6 oranında indirim yaparak 5 ay ceza ile karşı karşıya kaldım.Bunuda 5 yıl içerisinde suç işlemeyecegime kanaat getirilerek ertelediler.
Peki ben şimdi adli sicil kagıdımı istesem bu olay benim sicilimde gozukurmu ?
23-05-2009 16:43:22 Av.Engin Oğuz #

Re: Aldıgım Ceza 5 ay

Sorunuz "şimdi" sözüyle zamana yönelikse yazmayabilir ama bu ceza adli sicilime işlenecek bir cezamıdır derseniz işlenir.Cezayı alalı bir ay olmuş karar size tebliğ edilip yargı yolu açıksa kullanmamanız veya kullanıp da onanıp kesinleşmesi halinde adli sicilinize işler. Şimdi alırsanızı ona göre değerlendirmek lazım şimdi yazmayabilir ama kesinleşince adli sicil bürosuna gönderilip işlenmesi süreci ne kadar olur bilemem. Geçmiş olsun.
24-05-2009 15:10:59 Jilet #

Re: Aldığım Ceza 5 ay

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları Adli Sicil Kaydına işlenmez. Ne şimdi ne de sonra. Şayet 5 senelik süre içinde kasıtlı bir suç işlerseniz o takdirde hüküm açıklanır ve hüküm açıklandıktan sonra Adli Sicil Kaydına işlenir.
25-05-2009 13:12:09 Av.Engin Oğuz #

Re: Aldığım Ceza 5 ay

Hükmün açıklanmasının geri bırakıldığını nasıl anladınız?
25-05-2009 14:11:04 nilaygocmen34 #

Re: Aldığım Ceza 5 ay

Alıntı:

Jilet rumuzlu üyeden alıntı
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları Adli Sicil Kaydına işlenmez. Ne şimdi ne de sonra. Şayet 5 senelik süre içinde kasıtlı bir suç işlerseniz o takdirde hüküm açıklanır ve hüküm açıklandıktan sonra Adli Sicil Kaydına işlenir.

Hükmün açıklanması geriye bırakılmamış, ilgili net bir şekilde "ertelendi" demiş.
25-05-2009 21:36:40 Jilet #

Re: Aldığım Ceza 5 ay

Sayın Nilay Hanım;

Acaba gerçekten safearea'nın kastettiği "erteleme", Türk Ceza Kanunu'nun 51. maddesinde düzenlenen erteleme mi? daha doğru bir ifadeyle kastedilen "hapis cezasının ertelenmesi" mi?

Doktrin de ve uygulama da hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının da geniş anlamda "erteleme" içinde değerlendiren yazarlar ve uygulayıcılar olduğunu biliyorsunuzdur.

Bununla beraber arkadaş her ne kadar "erteleme" demiş olsa da burada HAGB kararı verilmiş olduğunu düşünüyorum. Zaten vatandaşlarımız da bunlara "erteleme" olarak biliyor ve öyle zikrediyor. Ben pek fazla görmedim "yargılamamın sonucunda hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildi" diyen birisini.

Konuyu CMK 231. madde açısından değerlendirme yoluna gitmemi asıl nedeni ise arkadaşın "5 yıl içerisinde suç işlemeyecegime kanaat getirilerek ertelediler." ifadesidir. Burada asıl söylemek istediğimden önce şu hususu belirtmek isterim:
Buradaki ifade de biraz eksiktir. Çünkü hakim, yargılama esnasında önündeki beş yıla ilişkin değerlendirme yapıp sanığın suç işlemeyeceğine yönelik kanaate ulaşamaz, bu mümkün değil ki zaten hüküm kurulurken bu şekilde bir değerlendirme hükme gerekçe olamaz; hakimin ulaşabileceği kanaat, yargılama sürecinde sanığın gösterdiği pişmanlık dolayısıyla tekrar suç işlemeyeceğidir ve hükme gerekçe olacak husus budur. İkisi arasında ilk bakışta fark yok gibi gelebilir ama ikisin farklıdır.

Burada asıl bahsetmek istediğim husus neden 231. maddeye yönelik değerlendirme yaptığım idi:
Türk Ceza Kanunu'nun 51. maddesinde düzenlenen hapis cezasının ertelenmesi müessesesinde;
Sanık belli şartları sağlıyorsa hapis cezası ertelenir. Cezası ertelenen hükümlü hakkında bir yıldan az olmamak ve üç yıldan fazla olmamak üzere ve ayrıca mahkumiyet süresinden de az olmamak kaydıyla denetim süresi belirlenir. Somut olayda ise şayet TCK m. 51 uygulandıysa denetim süresi en fazla 3 yıl olabilirdi. Bunun dışında 51. maddede beş yıllık bir süre yer almamaktadır.
Oysa, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231. maddesinin 5. ve devamı fıkralarını inceleyecek olursak( bu fıkralar HAGB'ye ilişkindir):
HAGB kararına ilişkin hususlardan iki tanesi gözümüze çarpmaktadır. Bunlardan birisi 231/6-b bendinde yer alan "yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması" ibaresi safearea adlı arkadaşın "...suç işlemeyecegime kanaat getirilerek..." ifadesiyle örtüşmektedir. Bunlardan diğeri de 231/8 fıkrasında yer alan "HAGB kararı verilmesi halinde sanık, beş yıl süreyle denetim süresine tabi tutulur" ibaresi dikkatimizi çekmektedir ki bu da safearea adlı arkadaşın "5 yıl içerisinde" ifadesiyle örtüşmektedir.


Son olarak da; sanık için, CMK 231. madde de düzenlenen HAGB müessesesi, TCK 51. madde de düzenlenmiş olan hapis cezasının ertelenmesi müessesinden daha lehedir. Hakim, hükmünü kurarken öncelikle HAGB değerlendirmesi yapacaktır, HAGB kararı verilmeyecekse, TCK. 51. maddeye öyle yönelecektir.

Netice itibariyle, her ne kadar ilgili "erteleme" demişse de diğer ifadelerini de göz önünde bulundurduğumuzda bunun hapis cezasının ertelenmesi müessesesinden ziyade hükmün açıklanmasının geriye bırakılması müessesesi olduğunu düşünmekteyim.




Avukat Bey,
Yukarıda izah etmeye çalıştığım gerekçelerle düşüncem bu yöndedir.
25-05-2009 21:46:02 Av.Engin Oğuz #

Re: Aldığım Ceza 5 ay

Tebrik ediyorum sizi. Kimin dediğinin doğru çıkması değil önemli olan mantıklı bir izaha dayanmasıdır. Esenkalın
25-05-2009 21:57:32 Jilet #

Re: Aldığım Ceza 5 ay

Elbette, haklısınız. Önemli olan mantık çercevesinde düşüncelerin paylaşılmasıdır.

Yanlız ben de -nacizane- sizin hangi argümanlara dayanarak "erteleme" üzerine görüş belirttiğinizi bilmek isterim. Gerçi açıkça yazmamışsınız da ilk cevabınız da adli sicil kaydına işlenir dediğiniz için buradan çıkarıyorum. Benim düşüncelerim açıkladığım gibidir. Ama yanlış veya eksik olabilir elbette. Bu nedenle siz hangi nedenlerle, safearea adlı arkadaşın ifadelerinden "hapis cezasının ertelenmesi"nin söz konusu olduğunu ve dolayısıyla adli sicile işleneceğini düşündünüz bilmek isterim ki düşüncelerimizi paylaşmış olalım.


Bu arada umarım Nilay Hanım'ıda üstteki izahım tatmin etmiştir.

Saygılarımla.
25-05-2009 22:06:03 nilaygocmen34 #

Re: Aldığım Ceza 5 ay

Evet. Yerinde ve güzel bir açıklama. Ben kişinin ifadesini esas alarak yorum yapmıştım. Dediğiniz gibi pek çok kişi "hakkımda hükmün açıklanması geriye bırakıldı" yerine kısaca "ertelendi" demektedir.İkisinin arasındaki farkı bilmeden.,.

E tabii biz de yorumlarken kişinin söylediklerine bakıyoruz, bizim bildiğimizi karşımızdakinin de bildiği şeklinde algılıyoruz. Sanırım hatamız burada:)
25-05-2009 22:12:01 Jilet #

Re: Aldığım Ceza 5 ay

Alıntı:

nilaygocmen34 rumuzlu üyeden alıntı
Evet. Yerinde ve güzel bir açıklama. Ben kişinin ifadesini esas alarak yorum yapmıştım. Dediğiniz gibi pek çok kişi "hakkımda hükmün açıklanması geriye bırakıldı" yerine kısaca "ertelendi" demektedir.İkisinin arasındaki farkı bilmeden.,.

E tabii biz de yorumlarken kişinin söylediklerine bakıyoruz, bizim bildiğimizi karşımızdakinin de bildiği şeklinde algılıyoruz. Sanırım hatamız burada:)

Haklısınız:)

Teşekkür ederim.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.