Alıntı:
paradise_33dt573@hotmail. rumuzlu üyeden alıntı
saygılar efendim
kolay gelsin
benim de sizlerin takdirine sunmak istediğim bi miras mevzum var
eşimi ailesi red etti ve evletlıktan men etmişler yani kütüklerinden men eetmişler
eşim mirastan saklı payı alabilirmi yani bu kanunu kullanabilirmi veya hangi davaları açabilir
nasıl bir yol izleyebiliriz
bilgilendirirseniz sevinirim
saygılarımla
ii günler kolay gelsin.....
Evlatlıktan men şeklinde bir uygulama hukukumuzda yoktur.Ancak mirastan men edilebilir ki bunun için de özel şartların oluşması gerekir.
Türk Medeni Kanunu:
"
B. Mirasçılıktan çıkarma
I. Sebepleri
Madde 510.- Aşağıdaki durumlarda mirasbırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir:
1. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,
2. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.
II. Hükümleri
Madde 511.- Mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamayacağı gibi; tenkis davası da açamaz.
Mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalır.
Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi saklı payını isteyebilir.
III. İspat yükü Madde 512.- Mirasçılıktan çıkarma, mirasbırakan ancak buna ilişkin tasarrufunda çıkarma sebebini belirtmişse geçerlidir.
Mirasçılıktan çıkarılan kimse itiraz ederse, belirtilen sebebin varlığını ispat, çıkarmadan yararlanan mirasçıya veya vasiyet alacaklısına düşer.
Sebebin varlığı ispat edilememiş veya çıkarma sebebi tasarrufta belirtilmemişse tasarruf, mirasçının saklı payı dışında yerine getirilir; ancak, mirasbırakan bu tasarrufu çıkarma sebebi hakkında düştüğü açık bir yanılma yüzünden yapmışsa, çıkarma geçersiz olur."