Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Kadastro Kanunu'nun değişik 12. maddesi; 2/B şerhinin terkini

07-05-2009 17:46:54 av.korkut #

Kadastro Kanunu'nun değişik 12. maddesi; 2/B şerhinin terkini

Öncelikle herkesi selamlarım...
Forumda açtığım ilk konu olduğundan eğer konuyu yanlış yere açtıysam özür diler, forum yöneticilerinden gereğinin yapılmasını dilerim...

Kısaca olayı anlatayım;


İhtilaf konusu taşınmaz 1997 yılında 3573 sayılı yasa kapsamında 20.000 m2 lik zeytinlik olarak müvekkil adına tapuya tescil edilmiştir.

Söz konusu taşınmaz hakkında 1944 yılında yapılıp kesinleşen Orman Kadastrosu bulunmaktadır. Daha sonra bu yer 3573 sayılı yasa kapsamında 20.000 m2 lik zeytinlik olarak ifraz edilerek tüm şerhlerden ari şekilde müvekkil adına tapuya tescil edilmiştir.


Söz konusu taşınmaz 1952 tarihinde 57000 m2 olarak başka bir şahıs adına zeytinlik olarak tescil edilmiş, 1957 yılında 37000 m2 ve 20000 m2 lik kısımlara ifraz edilmiştir.

Daha sonra 1999 yılında yapılan aplikasyon ve 2/B çalışmaları ile söz konusu taşınmazların kısmen orman tahdidine kısmen 2/B uygulamasına girdiği tespit edilmiş, taşınmazlara parsel numarası verilerek, 3402 sy.lı yasanın 22/son fıkrası uyarınca aktarama amacıyla tutanak düzenlenmeden, sınırlandırılarak sadece ada ve parsel numaralarının verilmesi işlemi yapılmıştır.

Müvekkil 2/B şerhi nedeniyle satamadığı taşınmazı üzerinden bu şerhin terkinini istemektedir.


Şimdi;

2009 yılbaşı itibariyle 3402 sayılı Kadastro Kanununda yapılan değişiklik kapsamında kanunun 12. maddesine eklenen hüküm bağlamında bu olayı değerlendirme imkanı var mıdır?
Değişiklik ile maddeye eklenen cümle maddede belirtilen hak düşürücü sürelerin devlet için de geçerli olduğunu düzenlemektedir. Değişikliğin gerekçesinde ise '12.maddenin üçüncü fıkrasına eklenen hükümle; tapu kütüğündeki tesçile iyiniyetle dayanarak mülkiyet veya başka bir ayni hak kazanan üçüncü kişinin bu kazanımının korunması; dava açma hakkına getirilen 10 yıllık hak düşürücü süre sınırlamasının hakka yönelik olmadığı da dikkate alınarak Anayasa'da öngörülen eşitlik ilkesi gereğince özel mülkiyet ve kamu mülkiyeti ayrımı yapılmaksızın, gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri yanında kamu tüzel kişiliğinin de bu sürece tabi olması, Türk Medeni Kanununda öngörülen tapuya güven ilkesini uygulanamaz hale getiren ve Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin Ek 1 numaralı protokolünün 1.maddesine aykırılık oluşturan uygulamanın ortadan kaldırılması ve farklı yorumlar yapılmasının önüne geçilmesi amaçlanmıştır.' denilmektedir.

Anlatmaya çalıştığım olayda Tapu Sicilinden 2/B şerhinin terkinini sağlamak amacıyla söz konusu değişik maddeye dayanıp dayanamayacağımızın değerlendirilmesi, var sa başkaca mevzuat kapsamında da ortaya atılacak fikirlerin öğrenilmesini arzu etmekteyim...



Değerli görüşleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim...




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.