Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

İzale-i şüyu davası hakkında

21-04-2009 15:51:04 mincekas #

İzale-i şüyu davası hakkında

Sorunumuz şu cevabınız için şimdiden tşk ederim.

Baba vefat ettikten sonra kardeşlerden birisinin borcundan ötürü alacaklı şahıs taşınmazlar için izale-i şüyu davası açmış ve her kardeşi bu davaya müdahil etmiştir.
Dava tarihi : 07/05/2009


1 ) Anne ve 3 kardeşin borçla bir ilgisi olmadığı halde 4.kardeşin başka bir çahsa olan borcundan dolayı nasıl dava edilebiliyor ?

2 ) Bu davaya karşı 3 kardeşin ve annenin nasıl bir dava veya bir yol izlemesi gerekir ?

3) Davacı taraf mahkeme ve vekalet ücretlerini ve bütün masrafların tahsilini tüm varislerden dava dilekçesinde talep etmiştir mahkeme neticelendiğinde bu ücret diğer kardeşlerden de tahsil edilir mi ?

4 )Bir de karşı tarafın ne kadar alacağının olduğu dava dilekçesinde yazmıyor bize de bilgi vermedi bunu nasıl öğrenebiliriz ( borçlu olan varisle konuşulmuyor )
İzale-i şüyudan alınacak olan para alacaklının miktarını karşılamazsa diğer kardeşlerden de kalan borç alınırmı ?

İyi çalışmalar diler başarılar dilerim.
21-04-2009 16:27:48 Av.Mehmet Aydın #

Re: izal-i şüyu davası hk

Bu dava ve takip ile sizin haklarınıza hiçbir zarar gelmez. Kardeşin miras payı alınır. Eğer borcun tamamını karşılamazsa borçlunun payı, sizin payınıza düşene dokunamazlar. Yanlız ortaklığın giderilmesi davasında paylaştırma masrafları ortaklardan eşit olarak alınır.:)
21-04-2009 16:28:43 Av.Gökhan Dirican #

Re: izal-i şüyu davası hk

Sn. mincekas,

1 ) anne ve 3 kardeşin borçla bir ilgisi olmadığı halde 4.kardeşin başka bir şahsa olan borcundan dolayı nasıl dava edilebiliyor ?

yasalarımız buna müsaade ediyor. bu nedenle (olayı tüm açıdan bilmem mümkün olmadığından) açılan davanın yerinde olduğunu sanıyorum.

2 ) bu davaya karşı 3 kardeşin ve annenin nasıl bir dava veya bir yol izlemesi gerekir ?

taşınmazın aynen paylaşılması mümkün ise (yani 4 dönüm bir tarla var ve her mirasçıya 1'er dönüm kalabilecek nitelikte ise) taşınmazın satılmasını değil de bölünmesini talep edebilirsiniz. aksi halde satılmasına engel olamazsınız.

satım aşamasında sizlerde ihaleye katılabilir ve bu taşınmazı bu defa siz satın alabilirsiniz. zaten sizin hisselerinize ilişkin para ödemeyeceğinizden sadece kardeşinizin payını satın almış olacaksınız. bu halde çokça bir paraya ihtiyacınız da olmayacaktır.

3) davacı taraf mahkeme ve vekalet ücretlerini ve bütün masrafların tahsilini tüm varislerden dava dilekçesinde talep etmiştir mahkeme neticelendiğinde bu ücret diğer kardeşlerden de tahsil edilir mi ?

emin olmamakla birlikte bu masrafların sizden alınmayacağı kanısındayım. bu masraflar öncelikle borçlu kardeşe düşen hissenin satım bedelinden öncelikle alınmalıdır.

4 )birde karşı tarafın ne kadar alacağının olduğu dava dilekçesinde yazmıyor bizede bilgi vermedi bunu nasıl öğrenebiliriz ( borçlu olan varisle konuşulmuyor )
izale-i şüyudan alınacak olan para alacaklının miktarını karşılamazsa diğer kardeşlerden de kalan borç alınırmı ?

kardeşinizin borcu için size başvurulması olanaklı değildir. alacaklı sadece kardeşinizin hissesine düşen kısımdan parasını alabilir. yetmediği takdirde size başvuramaz.


uzunca ama güzel bir kararı ekte sunuyorum.

esen kalın.

....

Bu tür davalarda, davayı ortak ya da paydaşlardan biri ya da bir kaçı diğer ortak ya da paydaşlara karşı açar. Davada bütün paydaş veya ortakların yer alması zorunludur. Yukarıda açıklandığı üzere dava hakkı kural olarak malik olan paydaş ya da elbirliği ortağına aittir.

Bu kuralın istisnası alacaklı durumunda olan gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerinin dava açabilmele-ridir. Mirasçılardan birinden alacağı olan gerçek veya özel hukuk tüzel kişisi bu alacağın tahsili amacıyla, terekeye dâhil bulunan taşınır veya taşınmaz malların, paylaşma ya da satış suretiyle ortaklığın gide-rilmesi için dava açabilir. Böyle bir durumda davanın açılabilmesi için; borçlu mirasçının hakkının elbirliği mülkiyetine konu olması, borçlu mirasçı aleyhine bir icra takibi yapılmış olması ve takibin sonuçsuz kalması gereklidir.

Dava açıldıktan sonra mahkeme, öncelikle aynen bölüştürülmenin mümkün olup olmadığını araştırır. Aynen bölünme mümkün ise, o şekilde bölünme yapar, olanak yoksa satışa karar verir ve satış bedelini payları oranında paydaşlara dağıtır. Bu haliyle dava iki safhadan oluşur. İlki paydaşlar arasındaki hu-kuksal ilişkinin aynen bölme ve satım kararı ile son verilmesi yolu ile paylaşma safhasıdır. Aynen Bö-lünmesi mümkün ise, bölünen parçaların paydaşlara tahsisi yapılır. Bu durumda dava konusu olan taşınmaza, yapılan ifraza göre yeni tapu oluşturulur. Borçlu mirasçıya düşen kısım onun adına tapuya tescil ettirilir; alacaklı onu sattırarak alacağına kavuşur.

Aynen bölünme mümkün olmadığı takdirde satış kararı verilir. Hükmün kesinleşmesi ile satış memurun-dan infazı istenir. Mahkeme satış kararı verirken satışın ne şekilde yapılacağını hüküm fıkrasında göster-mek zorundadır. Aksi bozma nedenidir. Dolayısıyla satışın ne şekilde yapılacağı konusunda kararda bir belirsizlik olmayacaktır. Satış sonunda elde edilen bedelden alacaklının alacağının tahsili yoluna gidilir.

Bu genel açıklamadan sonra borçlu mirasçıya düşen taşınmazdaki payın cebri icra yolu ile satışının müm-kün olup olmadığının da çözümlenmesi gerekir. İİK.nun 94 ve 121. maddelerinde Medeni Kanunu'nun kabul ettiği kurallara uygun hükümler kabul edilmiştir. 94 maddeye göre "ortaklardan birinin alacaklısı, yalnız borçlu ortaklığın katılma hakkını, yani tasfiye sonucunu haczettirebilir." Bunun için de borçlu orta-ğın alacaklısı, ortaklığın sona erip tasfiye edilerek borçlu ortağa düşecek tasfiye payının haczini isteyebi-lir. 121 maddeye göre de "tasfiye edilmemiş bir miras hissesinin haczi üzerine icra memuru satışın ne şekilde yapılacağını Tetkik Merciinden sorar". Maddedeki (açık arttırma ile satışa karar verebilir) şeklin-deki hükmün MK ile kabul edilmiş olan "pay satışının mümkün olmadığı" kuralını ortadan kaldıran bir hüküm niteliğinde değildir. Maddede mahcuzlar üzerindeki iştirak halindeki mülkiyet münasebetine son verilmesini sağlamak için takip alacaklısına şuyuu'nun giderilmesi davası açması yetkisini verir. Açılacak davanın sonuna kadar icra müdürü bir işlem yapamayacak, bu dava sonucunda borçluya belirli bir mal isabet etmiş ise bu mal satılarak alacaklının hakkı verilecektir. (14.4.1943 gün E:1940/48 K:1943/15 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı)

Böylece elbirliği mülkiyetine tabi bir malda payı bulunan borçludan alacaklı olan kişi, anlatıldığı şekilde İcra Tetkik Merciinden alacağı yetkiye dayanarak borçlunun da içinde bulunacağı tüm elbirliği ortaklarına karşı dava açıp bu davayı sonuçlandıracaktır. Buradaki dava açmak hakkı hâkime ya da başka bir kişiye tanınmamış, yalnızca mirasçıya ya da Tetkik Merciinden ortaklığın giderilmesi davasını açma yetkisini alan alacaklıya tanınmıştır.
21-04-2009 16:44:10 cesim1968 #

Re: izal-i şüyu davası hk

1) İzale-i şuyu davası borçlu kardeşin babadan kendisine kalan miras payına konan hacizden dolayı açılmıştır. Miras kalan taşınmzadan mirasçılar iştirak halinde malik olduklarından ve açılan davada zorunlu dava arkadaşı olduklarından alacaklı olan şahıs icra hakimliğinden aldığı yetki belgesiyle borçlu olan mirasçının halefi gibi hareket ederek davayı açmak ve diğer mirasçıları da davada taraf olarak göstermek zorundadır.
2) Diğer mirasçılar da kendilerine tebligat ulaştığında davaya katılırlar veya kendilerini bir avukatla temsil ettirirlerse taşınmazın bedelinin tesbitinde itiraz ve savunmalarını bildirebilirler. Böylece taşınmazın değerinden daha az fiyatla satılmasının önüne geçebilirler.
3) Alacaklı halef olarak davayı açtığı için tıpkı borçlu mirasçı dava açmış gibi kabul edilecektir. Mahkeme masrafları taşınmaz izaleyi şuyu yoluyla satıldığında her mirasçı miras hissesi oranında mahkeme masrafını ödeyecektir.
4) Alacaklı muhtemelen izaleyi şuyu davasından önce bir icra takibi yapmıştır. Dava dosyası içinde bu icra dosyası vardır. Eğer yoksa tapu kaydındaki hacizde bu icra dosya numarası bulunacaktır. Bu numarayı tesbit edip ilgili icra dairesinden borcun miktarını öğrenebilirler. Eğer borçlu mirasçının hissesinin satılmasından sonra alacak karşılanmazsa diğer mirasçıların kalan borcu ödeme yükümlülükleri olmayacaktır.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.