Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Kira müddetindeki "opsiyon" ifadesi

18-04-2009 16:09:47 DOGRU #

Kira müddetindeki "opsiyon" ifadesi

iyi günler,

işyeri kiralama müddeti maddesindeki "opsiyon" ifadesi ile ilgili anlayamadığımız bir durum var. aşağıda size kontratın bu maddesini aynen kopyalıyarak yazıyorum. biz kiraya veren olarak "opsiyon" ifadesini 5 sene sonunda kiracı +5 sene daha uzatmak isterse iki tarafın söz konusu +5 sene için yeni bir kira bedeli üzerinde anlaşmasına bağlı olarak uzatılabileceğini sandık ancak görüş aldığımız bir avukat bu opsiyonun sadece kiralayan bankanın insiyatifinde olduğunu, 5 sene sonunda bizim kira güncellemesi isteyemeyeceğimizi belirtti. sizce kiraya veren olarak biz, aşağıdaki maddeye göre, ikinci 5 senenin başında kira bedelini güncelleme hakkına sahip miyiz?

teşekkürler.

3-KİRA MÜDDETİ:
icar müddeti 01/05/2008 tarihinden itibaren (5) beş yıldır. Ayrıca (5) beş yıl opsiyonludur.
Kiracı, icar müddetinin sona ermesinden (1) ay evvel yazı ile veya Noter vasıtasıyla kiralayanı haberdar etmek suretiyle kira akdini (5) sene daha kesin olarak uzatma hakkına sahiptir. bu takdirde kiracının bu ihbarı kiralayanın bu madde hükmündeki vaki icabına karşı kabulü hükmünde sayılır. bu ihbar kiralayanın işbu sözleşmede yazılı adresine yapılır. tebligatın süresi içinde notere sunulması tebliği hükmünde sayılacaktır
18-04-2009 16:12:42 Erdoğan Kırcalı #

Re: Kira müddetindeki "opsiyon" ifadesi

5 senenin sonunda devam edilecekse, güncel kira artış oranlarıyla kira miktarınızı arttırabilirsiniz.
18-04-2009 16:23:11 sdt23 #

Re: Kira müddetindeki "opsiyon" ifadesi

6570 sayılı Gayrimenkul kiraları hakkında kanunun 9. ve 11. maddesi şöyle der:

Madde 9 - Kira mukavelelerinde; bu Kanunun kira bedellerinin tayinine mütaalik hususlar müstesna kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz.

Madde 11 - Kiracı kira müddetinin bitmesinden en az on beş gün evvel mecuru tahliye edeceğini yazı ile bildirmediği takdirde sözleşme aynı şartlarla bir yıl uzatılmış sayılır.

Yani sözleşmede "kira sözleşmesi süresi sonunda kiracı çıkacaktır" şeklinde bir ifade olsa bile geçerli değildir. Kira dönemi sonunda devam edip etmeme inisiyatifi, (kiralayan açısından 7. maddedeki tahliye koşulları oluşmadıysa) her zaman kiracıya aittir.

Yani kiracı, sözleşmeye konulan bu madde nedeniyle, 5 yıl sonunda "çıkıyorum" deyip çıkabilir veya "kalıyorum" diye bir 5 yıl daha oturabilir. 10 yılın sonunda da çıkıp çıkmamak kiracıya kalmış. Kiracı çıkmak istemedikçe ve 7. maddedeki tahliye koşulları olmadıkça kiracı birer yıllık sürelerle oturabilir.

Kira sözleşmesinin kendiliğinden yenilendiği bu dönemlerde ÜFE oranında kira artışı yapmalıdır.

Siz ne kiracıyı 5. yılın sonunda sebepsiz yere çıkarabilirsiniz ne de 5. yılın sonunda istemediği halde oturmaya zorlayabilirsiniz.
18-04-2009 16:33:03 DOGRU #

Re: Kira müddetindeki "opsiyon" ifadesi

kafamızı karıştıran konu şu, daniştiğimiz bir avukat kira müddeti maddesine, "opsiyon kiraya veren için de geçerlidir" veya "5 sene sonunda kira günün koşullarına göre güncellenecektir" ifadesini açıkça yazdırmamızı tavsiye etti. bu açıklamayı eklemeye gerek var mı? çünkü maddedeki "opsiyonludur" ifadesinin hemen ardından kiracı için bir açıklama yapılmış ancak kiraya veren için hiç bir açıklama yok.

teşekkürler
18-04-2009 16:37:51 sdt23 #

Re: Kira müddetindeki "opsiyon" ifadesi

Yazdığınız maddede kira miktarına dair herhangi bir hüküm yok.
İlk 5 yıl boyunca kiranın aynı kalması da hayatın olağan akışına ters bir durum.
Sözleşmenin herhangi bir yerinde kiranın sabit kalacağına dair bir hüküm yoksa aslında artış yapılması gerekir.

Ayrıca 3 yıllık kira dönemi sonunda hem kiracı hem de kiralayan kiranın şartlara göre uyarlanması için dava açabilir.
18-04-2009 16:51:59 DOGRU #

Re: Kira müddetindeki "opsiyon" ifadesi

4-kira bedeli:
İlk bir yılın kira bedeli peşin ödenecek olup, müteakip aylara ait kira bedelleri aylık peşin ödenecektir.
Müteakip yılların kira bedellerine bir önceki yılın aynı ayına göre DİE Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) + DİE Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) /2 oranında zam yapılacaktır.
Kira bedeline ilişkin vergi kanunlarında ve/veya stopaj oranlarında kanunen herhangi bir değişiklik yapılması durumunda, "brüt kira" tutarı esas alınarak kanunen öngörilen kesintiler yapıldıktan sonra kalan tutar net kira bedeli sayılacaktır.
18-04-2009 17:01:31 sdt23 #

Re: Kira müddetindeki "opsiyon" ifadesi

Bu maddeden kiracılık devam ettiği sürece kiranın her sene ne şekilde arttırılacağı açıkça anlaşılıyor.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.