Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Bu Karara Çok Hayret Ettim

17-04-2009 11:07:41 kartograf #

Bu Karara Çok Hayret Ettim

İYUK 8 madde 3. fıkrası aynen diyor ki :

"Bu Kanunda yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır. "

Şimdi Afyon İdare Mahkemesinin açtığım bir dava ile ilgili kararı bana 28 Temmuz 2008 günü tebliğ edildi.

2008 yılı adli tatil süresi 01 Ağustos 2008 günü başlıyor ve 05 Eylül 2008 Cuma günü mesai bitiminde bitiyor.

06 Eylül 2008 Cumartesi olduğu için yeni adli yıl 08 Eylül 2009 pazartesi günü başladı.

Afyon İdare Mahkemesinin kararı bana 28 Temmuz 2008 günü tebliğ edildi. 30 günlük yasal temyiz süresi 27 Ağustos 2008 tarihine denk geliyor. 27 Ağustos 2008 tarihi de adli tatil içinde olduğu için yeni adli yılın başlağıncıdan itibaren 7 gün daha temyiz sürem var. Yeni Adli Yıl 08 Eylül 2008 günü başlamış. Buna göre 15 Eylül 2008 günü mesai bitimine kadar temyiz yapmam gerekiyor.

Ve temyizi 15 Eylül 2008 günü yaptım.

Afyon İdare Mahkemesi Bana gönderdiği kararda temyizi süresinde yapmadın diyor. Adli Tatil 05 Eylül 2008 günü mesai bitiminde bittiğinden İYUK 8. madde 3. fıkrası uyarınca 12 Eylül 2008 mesai bitimine kadar temyiz etmem gerekirmiş.

Böyle hesap olur mu ya?

Yeni adli yıl 08 Eylül 2008 de başladı bende 15 Eylül 2008 de temyiz başvurumu yaptım.

Kim haklı sizce?
17-04-2009 13:32:11 Kantaroncu #

Re: Bu Karara Çok Hayret Ettim

Mahkeme haklı...
17-04-2009 14:38:29 kartograf #

Re: Bu Karara Çok Hayret Ettim

Nasıl haklı ya?

Yeni adli yıl ne zaman başladı?

08 Eylül 2008 de.

Yedi gün sonrası ne zaman?

15 Eylül 2008.

Şimdi temyiz son günü adli araverme tarihinde olan ve bu nedenle İYUK 8. madde 3. fıkrası hükmü gereği 15 Eylül 2008 de temyiz edilen bir sürü temyiz davası vardır ve eminim bu davalara çatır çatır Danıştayda esastan bakıyorlardır.

Kimisine öyle kimisine böyle, bu nasıl yargı bu nasıl adalet?
17-04-2009 14:54:32 kartograf #

Re: Bu Karara Çok Hayret Ettim

Bu olaydaki bir hukuksuzlukda şu.

Afyon İdare Mahkemesi önce benim temyizimi süresinde bulmuş ve Danıştaya yollamış.

Danıştay 6. Dairesi dosyaya bakmış ve Afyon İdare Mahkemesine "Gönderme Kararı" adı altında bir yazı ile dosyayı geri yollamış.

Bu Gönderme Kararı tam anlamıyla hukuksuz uydurma bir şey.

Gönderme Kararı (!) adlı kararda özetle Danıştay 6. Dairesi , Afyon İdare Mahkemesine "temyiz süresinde yapılmış mı bunu bir incele" diyor. Afyon İdare Mahkemeside bunun üzerine "temyiz süresinde değil" diye karar veriyor.

İşte bu saçmalık.

Çünkü zaten Danıştay 6. Dairesi temyizin süresinde yapılmadığını düşünüyorsa bu konuda kendisi karar verebilir. Topu Afyona atmanın alemi ne? Afyon İdare Mahkemesi zaten temyiz isteğimin zamanında olduğuna karar verip dosyayı sana yollamış.

Sen yani Danıştay 6. Dairesi benim temyizimin süresinde olmadığını düşünüyorsan bu kararı kendin versene. Niye topu Afyon'a atıyorsun? Afyon zaten temyizimi süresinde bulmuş ki dosyayı sana yollamış.

Tam bir usul rezaleti.

Böyle olunca ne oluyor?

Danıştay 6. Dairesi yerel mahkemenin kararını yine o mahkemeye bozduruyor.

Hiç usulde görülmüş mü böyle birşey?

Afyon benim temyizimi zamanında bulmuş sana yollamış.

Senin artık dosyayı Afyon'a yollama hakkın yok. Temyizim zamanında değilse bunu sen karara bağlayacaksın.

Hakimlerin böyle yanlış uygulamaları insanı çıldırtıyor ya !

Tekrar ediyorum bu olay bu açıdan tam bir usul rezaletidir.
17-04-2009 16:41:44 kartograf #

Re: Bu Karara Çok Hayret Ettim

Arkadaşlar bu konuda sizlerinde yorumunu bekliyorum. Kim haklı sizce?
17-04-2009 18:17:15 Devrim Sinan Karavelioğlu #

Re: Bu Karara Çok Hayret Ettim

Sayın kartograf,

Kısa mesajla isteğiniz üzerine kendi görüşümü aktarıyorum:

Öncelikle 30 günlük yasal temyiz süresi hesabınız hatalı. Karar size 28 Temmuz 2008 günü tebliğ edildiğine göre 30 günlük sürenin sonu 28 Agustos 2008 değil 27 Ağustos 2008'dir. Bu pek önemli değil.

Maddeyi aynen alalım:

Bu Kanunda yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır.

Dikkat ederseniz madde kapsamında "ara vermenin sona erdiği" ibaresi var (ara vermenin sona erdiği gün 5 Eylül 2008'dir) ve bu duruma göre ara vermenin sona erdiği gün üzerine 7 gün eklersek temyiz için son günün 12 Eylül 2008 Çuma günü olduğu sonucuna ulaşıyoruz.

Eğer madde kapsamındaki "ara vermenin sona erdiği gün" ibaresi yerine "çalışmaya başlama gününü..." ibaresi olsaydı o zaman haklı olacaktınız. Saygılarımla,
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU

Not: Süre hesaplarında tebliğ edildiği gün sayılmaz, ertesi günden itibaren bir, iki diye saymaya başlayacaksınız. 30. günün mesai bitimi sürenin sonudur.
17-04-2009 18:43:16 kartograf #

Re: Bu Karara Çok Hayret Ettim

Karavelioğlu Arkadaşım :

İYUK 8 madde 3. fıkrası aynen diyor ki :

"Bu Kanunda yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır. "

Madde metni aynen şöyle olsaydı :


"Bu Kanunda yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günden itibaren yedi gün uzamış sayılır. "

olsaydı sizin bu hesabınıza birşey demezdim. Ama madde "ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren" diyor.

Ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarih nedir?

Yani ara vermenin sona erdiği günden bir sonraki gün demek değil mi bu?

Diyelim ara vermenin sona erdiği tarih 05 Eylül 2008 olsun. "05 Eylül 2008 gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün sonra temyiz süresi biter" şeklindeki bir cümleden nasıl hesap yaparız?

05 Eylül 2008 gününü izleyen tarih 06 Eylül 2008 günüdür. Buna 7 gün eklenirse 13 Eylül 2008 günü bulunur. Bu tarihte cumartesiye denk geldiği için ve haftasonu tatili olduğu için temyiz sürem 15 Eylül 2008 pazartesi günü mesai bitiminde sona erer diye düşünüyorum.

Yani asıl vurgulanacak nokta şu. "İzleyen tarih" ne demek? Mesela "05 Eylül 2008 gününü izleyen tarih" deyince ne anlamamız gerekir? Ben bundan 06 Eylül 2008 tarihini anlıyorum.

Doğru değil mi?
17-04-2009 19:24:26 Devrim Sinan Karavelioğlu #

Re: Bu Karara Çok Hayret Ettim

Hukukta bütün süreler yukarıdaki "not" bölümünde yazdığım şekilde hesap edildiğinden 6 Eylül 2008 Cumartesi gününü birinci gün olarak saymışlar. Ortaya bu sonuç çıkıyor. Başka bir şey diyemeyeceğim.
17-04-2009 19:32:06 kartograf #

Re: Bu Karara Çok Hayret Ettim

Tamam sizin o notta yazdığınız doğru ona birşey demiyorum.

Sadece madde şu şekilde, tekrar yazıyorum :

"Bu Kanunda yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır. "

Bu madde diyelim şöyle olsaydı :

"Bu Kanunda yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günden itibaren yedi gün uzamış sayılır. "

Bu iki ifade arasında anlam yönünden fark var mı yok mu? Bence fark var.

Sizce bu iki ifade aynı mıdır?
17-04-2009 23:42:19 yguclu #

Re: Bu Karara Çok Hayret Ettim

hesabınız şurada yanlış bence önemli olan çalışmaya ara verme süresinin sonunun tatil gününe rstlaması değil. çalışmaya ara vermeden sonraki 7 günlük sürenin son günü tatil gününe rastlarsa o zaman o süre ilk mesai günü bitimine kadar uzamış şayılır.
Yani yedi günlük süre normalde 12 eylülde bitmektedir. eğer 12 eylül cumartesi gününe gelirse o zaman 14 eylül pazartesi olacağından en son pazartesi mesai bitimine kadar temyiz yapmış olmanız gerekirdi.
Kanımca mahkeme bu konuda haklı.
orada itibaren kelimesine yüklenecek anlam önemlidir. "itibaren" dikkate alınacak günü ifade etmektedir. yani ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren demek, o günde sayılacak demektir. o güne de itibar edilecek demektir.
dolayısıyla ara vermenin sona erdiği gün 5 eylül olduğuna güre takip eden 6ncı günden itibaren sürenin hesaplanması gerekir diye düşünüyorum




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.