Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Boşanma Sonrası Kadının Soyadı Değişikliği

16-04-2009 16:54:46 Klotho #

Boşanma Sonrası Kadının Soyadı Değişikliği

Merhaba,

02.04.2009 tarihinde eşimle anlaşmalı olarak boşadık. Evliliğimizden velayetleri bende kalan 2 çocuğumuz var. Çocuklarımızın annelerinin farklı soyada sahip olması nedeniyle sorun yaşamaları kaygısıyla eski eşimin soyadını taşımayı sürdürmek istiyorum. Eşimin de itirazı söz konusu değil. Ancak dava aşamasında bu tip bir talepte bulunmadım ve duruşma tutanağında da bahsi geçmiyor.

Henüz kesin karar elimize geçmemiş olmamakla birlikte eski eşimin soyadını kullanmayı sürdürebilmem için nasıl bir girişimde bulunmam gerektiği konusunda bilgi rica ediyorum.

İlgilenecek herkese şimdiden teşekkürler.
17-04-2009 11:16:02 Erdoğan Kırcalı #

Re: Boşanma Sonrası Kadının Soyadı Değişikliği

Boşanma davasından sonra, eski eşin soyadının kullanılmasına izin verilmesi için dava açılması gerekmektedir.
17-04-2009 15:35:50 denizblk #

Re: Boşanma Sonrası Kadının Soyadı Değişikliği

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eski kocasının soyadını taşımak isteyen kadınları üzecek bir karara imza attı. Daire, boşanma davası sonuçlandıktan sonra mahkemeye dilekçe vererek boşandığı kocasının soyadını almak isteyen kadının talebini reddetti. Yargıtay, eski kocasının soyadını almak isteyenlerin dava açarak bu hakkı elde edebileceklerine karar verdi.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, verdiği emsal kararda şu görüşlere yer verdi:
"Davalının, boşandıktan sonra kocasının soyadını kullanmasına
izin verilmesine ilişkin bir davası veya karşı davası bulunmamaktadır. Davalı, dilekçe ile boşanmadan sonra kocasının soyadını taşımasına izin verilmesini istemiştir. Bununla ilgili başvuru harcını yatırmış olması, dava açıldığı anlamına gelmez. Bu bakımdan kadının bu
talebiyle ilgili usulüne uygun açılmış bir karşı dava bulunmadığından karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerekirken, kesin
hüküm oluşturacak şekilde red hükmü kurulması doğru görülmemiştir. Gösterilen sebeple hükmün bozulmasına karar verildi."

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin bu kararıyla birlikte eski kocasının soyadını taşımaya devam etmek isteyen kadınlar dava açarak bu hakkı elde edebilecek.


4721 sayılı TMK nun 173. maddesinde - “Boşanma halinde kadın, evlenme ile kazandığı kişisel durumunu korur; ancak, evlenmeden önceki soyadını yeniden alır. Eğer kadın evlenmeden önce dul idiyse hakimden bekarlık soyadını taşımasına izin verilmesini isteyebilir.
Kadının, boşandığı kocasının soyadını kullanmakta menfaati bulunduğu ve bunun kocaya bir zarar vermeyeceği ispatlanırsa, istemi üzerine hakim, kocasının soyadını taşımasına izin verir.
Koca, şartların değişmesi halinde bu iznin kaldırılmasını isteyebilir.”

Görüldüğü gibi kanun iki şart koşmaktadır. Menfaat şartı ve kocaya zarar vermeme şartı. Gerçekten bu iki şartın birlikte varlığını ispat etmek o kadar kolay değildir. Davanın Aile mahkemesinde açılması görev yönünden esastır.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.