Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

İşten çıkarma prosedürü

15-07-2005 12:44:15 berto #

İşten çıkarma prosedürü

Merhaba, ilgililere iletmek üzere bir işten çıkarma prsoedürü hazırlamak istiyorum. Bu konudaki görüş ve önerilerinizi söylermisiniz. Teşekkürler.


İşten çıkarma prosedürü
Öncelikle isnat edilen suçla ilgili kişiden mutlak surette yazılı savunma istenecektir.

Savunma hangi durumlarda ve nasıl istenir? : Savunma, öncelikle yazılı olarak istenir, cevabı da yazılı olarak alınır. Çalışanın, işin genel düzenine, kendisine özel olarak verilmiş görevlere, iş ahlakına, genel ahlaka veya geleneklere vb#8230; benzer konularda uygun olmayan davranışları olduğu yönünde belirti veya ciddi duyumların olması halinde, bağlı olduğu yönetici tarafından 4 iş günü içinde (Cumartesi iş günü, Pazar günü hafta tatilidir; resmi tatillere dikkat etmekte fayda vardır.) savunması istenir. Savunma istemi yazısı imza karşılığında personele tebliğ edilir. Personelin imzalamaktan kaçındığı durumlarda yazının, iki şahit huzurunda yüzüne karşı yüksek sesle okunduğuna ve kişinin bunu imzalamadığına dair #8220; İmzadan İmtina Tutanağı#8221; düzenlenir. Yazılı savunma vermediği takdirde savunma hakkından vazgeçmiş sayılacağı kendisine belirtilir. Belirtilen süre içinde yazılı savunma verilmemesi halinde bu durum çalışana yazılı olarak bildirilir ve konunun ilgili birimlere (varsa Disiplin Kurulu#8217;na veya üst yöneticiye) aktarılacağı kendisine tebliğ edilir

Soru : 4 iş günü yazdım, ancak burada yasal bir süre var mı?
Savunma istenen konu haklı bir gerekçeye dayanmalı ve karşı tarafta, yanlış anlamaya yer vermeyecek şekilde açık ve net bir dille bildirilmelidir. Verilen cevap tatmin edici değilse aynı konuda, cevabı verilmesi istenen konu özellikle belirtilerek yeni bir savunma istenmesi yararlı olacaktır.

Tutanak nedir ve nasıl düzenlenir? : Tutanak, herhangi somut bir olayın nasıl gerçekleştiğini yazılı olarak saptayan belgedir. Bu, bir çeşit olayın fotoğrafının yazılı anlatılması olarak da nitelendirilebilir. Tutanak genellikle olayın nedenlerini değil, ne veya nasıl olduğunu saptamak amacı ile düzenlenir. Tutanağa, tarih (gerekli görülürse saat) ve olayın nasıl meydana geldiği yazılmalıdır. Tutanak, personelin bir eylemi ile ilgili olarak düzenleniyor ve kişi de tutanağı düzenlendiği şekli ile imzalamayı kabul ediyor ise, fazladan şahide gerek yoktur. Ancak, muhatap olayı kabul etmiyorsa, bu durumda tutanakta belirtilen olayın yazıldığı şekli ile gerçekleştiğine ve muhatabın olayı kabul etmediğine şahitlik edecek mümkünse iki kişinin imzası gereklidir.


Savunmanın Kabul/Reddinin Çalışana Bildirilmesi : Yönetici, çalışanın yazılı olarak vermiş olduğu savunmayı tatmin edici bulur veya bulmaz. Her iki durumda da yönetici, çalışana ilgili kararını yazılı olarak bildirmekle yükümlüdür. Personelin imzalamaktan kaçındığı durumlarda yazının, iki şahit huzurunda yüzüne karşı okunduğuna ve kişinin bunu imzalamadığına dair #8220; İmzadan İmtina Tutanağı düzenlenir.


Soru : Her halikarda savunma istemi yazısı, imzadan imtina tutanağı, personelin bilinen adresine tebligat yapılacak mı? Yapılacaksa noter kanalıyla mı?, iadeli taahhütlü mü?
İşten Çıkarma ile ilgili açıklamalar : 4857 sayılı İş Kanunu#8217;nun 25. maddesinde belirtilen eylemlerin gerçekleştirilmesi durumunda, olayı açıkça ortaya koyan kanıtlara (tutanak, savunma ve diğer kanıtlar) dayanarak direkt olarak işten çıkarma işlemi yapılabilir.

Ancak; ortada bu denli ağır bir cezayı gerektirecek bir eylem yoksa, istenen savunmalar, verilen cevaplar ve buna dayanarak İlgili birimce verilmiş cezalar önem kazanırlar. Çünkü, böyle durumlarda, kişinin kazanılması yönünde yapılan tüm çabalara karşın, benzer davranışları alışkanlık haline getirdiği, verilebilecek bir işten çıkarma kararının haklılığını destekleyecektir. Örneğin, bir gün işe habersiz gelmemek bir uyarı nedeni olabilir; ancak, asla yasal bir işten çıkarma nedeni olamaz. Ama, bu durumun kanun maddesinde belirtilen şekilde süreklilik arz etmesi ve de bu konuda gerekli prosedürün uygulanması durumunda (devamsızlık konusunda savunmaları alınmış, haklı gerekçe sunamadığı için uyarılmış ise#8230;) işten çıkarma işlemi uygulanabilir.
19-07-2005 20:41:39 Av.Abbas Bilgili #
Siz, işten çıkarma işleminde savunma alınması konusu üzerinde yoğunlaşmışsınız gibi görünüyor. Oysa işten çıkarma prosedüründe savunma alınması işlemi bir zorunluluk değildir. Savunma alma zorunluluğu, iş güvencesi kapsamındaki işçilerin (işe iade davası açma hakkı olan işçilerin) verimsizliği veya davranışlarına bağlı "geçerli sebepler"le işten çıkartılması haline özgüdür. Örneğin, iş güvencesi kapsamında olmayan bir işçinin işten çıkartılmasında savunma alma zorunluluğu yoktur. Ya da iş güvencesi kapsamında olup da "haklı sebeple" işten çıkartılıyor ise yine savunma alma zorunluluğu yoktur. Yine iş güvencesi kapsamında olup da işletme gerekleri ile (ekonomik kriz, teknolojik yenilik vs. ile) işten çıkartmalarda da savunma alınması zorunlu değildir. Alınan savunmanın da işe iade davaları açısından önemi vardır. Savunmanın diğer konularla (işçinin alacak hakları ile) ilgisi yoktur. İş güvencesi kapsamında olan bir işçiyi verimsizlik ya da davranışı nedeniyle işten çıkarttığınızda ve savunmasını da almamış iseniz (işçi işe iade davası açmışsa) işe iadesine karar verilmelidir. Savunma alınmamış olması işe iade sebebidir. Selamlar.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.