Alıntı:
oktyn rumuzlu üyeden alıntı
birkaç gün önce aracım trafik polisleri tarafından şikayet edilmesi üzerine evimin bulunduğu sokaktan çekildi. aracımın çekilme gerekçesi garaj önüne park edilmesi olarak söylendi. ancak aracımı park ettiğim yer garaj önü değil dükkan önü. dükkan sahibi dükkan içerisine aracını park etmiş bu yüzden şikayette bulunmuş. aracımı park ettiğim yolda herhangi bir park yasağıda bulunmamaktadır.
Konu güncelliğini yitirmiş olsada başka bir konuyu incelerken benzer konular bölümünde dikkatimi çekmesi ve okumam neticesinde konuyu yanıtlayan üyenin kafadan savma cevap verdiği kanaatim sebebiyle bilgi açısından cevap verme gereği duydum.
İlk olarak aracı çeken trafik zabıtasının işgüzarlığı sözkonusu diyebilirim.Sebep olarak aracın plakasından ruhsat sahibi bilgisine ulaşarak buradaki iritbat numarası ile iletişime geçip her iki tarafıda (aracını çıkartamayanı ve aracı çekilen vatandaşı ) memnun edebilirdi.Ve uzun süredir kolluk kuvvetlerinin yürüttüğü Polis-Vatandaş Elele projesine katkıda bulunabilirdi.Kolaya kaçmış aracı çektirmiş.Olan olmuş.
Trafik zabıtasının aracınızı çektirmesi için illaki park yasağı olan bir yere aracınızı bırakmanız gerekmez.Trafiğin akmasını engelleyici hallerde,mesken giriş çıkışlarını kapatmanız durumunda ( aracını dükkana park eden vatandaşın durumundaki gibi),park yasağı olmasa bile önünüzdeki aracın çıkmasının mümkün olmayacak kadar yakın park durumlarında ( siz nizami park etmişsinizdir vatandaş gelip aracın arkasına park etmiştir yada siz bu parkı yapmışsınızdır ) bu gibi durumlarda hatalı park olarak değerlendirilebilir.
Hatalı park yalnızca park yasağı olan yerlere park etmek değildir.
Zaten park yasağı olan yerlere yapılan park hatalı değildir çünkü zaten yasaktır oraya park etmek.
Hatalı park yeri park yasağı olan heryer olduğu gibi,trafik işaret ve işaretçilerinin görülmesini engelleyecek şekilde aracı park etmekte hatalıdır.Şehiriçinde traifk işaret ve işaretçilerine geliş yönüne göre ve gidiş yönüne göre 15 metre,şehirlerarası yollarda ise 25 metre mesafelerde park etmek yasaktır.Neden ?Çünkü karayolları tüm kamunun kullanımına açıktır,yalnızca o şehirde yaşayanlar o yoldan geçecek diye bir kural yoktur.Ankarada gün içerisinde güzergahlar kaç defa değişiyor Ankaralılar daha iyi bilir.Siz sola dönülmez yada tekyön yolun olduğu bir yerde gidip levhanın dibine park ederseniz,o yolu bilmeyen birinin o yola girmesine sebep olursunuz ve bunun vebali her zaman edilen birkaç kötü söz olmaz.Bu gibi durumlarda trafik zabıtası aracınıza hatalı parktan ceza yazıp aracı çekebilir.
Aracın çekilmesi için altın kurallar mevcuttur.Örneğin aracın fotoğraflanması gibi,örneğin aracın çekilmesi esnasından en az iki ekibin tutacağı rapor olması gerektiği gibi.
Aracınızın çekilmemesi için park alanı olarak alanlara girmeye dikkat ediniz.Son zamanlarda diğer illerde durum nasıl bilmiyorum ama Kocaeli'nin pek çok yerinde park yerleri sokaktada olsa ücretli.Hatta dün akşam çok ilginç bir durum tespit ettim fotoğraflayamadım fakat resmini çekip buraya ekeleme yapmak gayesindeyim.
Trafik Komisyonu yolun en sağına yol boyu park yapılmaz levhası koydurtmuş.Levhanın altına da belediye ücretli park ve ücretlerin bulunduğu fiyat tabelası koydurtmuş.
Zaten oraya park yasak iken park eden araçlardan para tahsilatı yapılması güzel Türkiyem'e ait nadir uygulamalardan sanırım...
Saygılarımla..