Alıntı:
denizblk rumuzlu üyeden alıntı
Boşanma davasında taraflardan kadın ya da kocanın annesi-babası mahkemede yalan beyanda bulunurması normal midir?
Şu açıdan soruyorum. Bugün yakın arkadaşımın duruşmasından önce davayı açan koca avukatından şunu öğrenmiş. Eşinin anne-babası mahkemede yalan söylese bile ceza almaz demiş. Bu doğru mudur?
tam olarak bilmiyorum ama yala şahitlik suç teşkil etmezmi..benim davamdada aynı sorun oldu bayan akrabasını yalancı şahit olarak kullandı.savcılığa suç duyurusunda bulundum.çünkü ben o akrabayı sadece düğünde gördüm tanımam etmem.evime geldiğini beyan etti.bende bunun yalan olduğunu ikamet ettiğim yerim güvenlik bölgesi olmasından dolayı belgeledim.ama halen savcılığın dosyayı inceleyip mahkeme açmasını bekliyorum. hukuki net sitesinde bunu yazdığımda yalancı şahitliğin suç teşkil ettiğine dair tabi ispatlanırsa kanun maddelerini cvb olarak yazmışlardı..
cvb şu şekildeydi
Yalan tanıklık
MADDE 272. - [1] Hukuka aykırı bir fiil nedeniyle başlatılan bir soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye, dört aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.(Sulh Ceza)
[2] Mahkeme huzurunda ya da yemin ettirerek tanık dinlemeye kanunen yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.(Asliye Ceza)
[3] Üç yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçun soruşturma veya kovuşturması kapsamında yalan tanıklık yapan kişi hakkında iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (Asliye Ceza)
[4] Aleyhine tanıklıkta bulunulan kişi ile ilgili olarak gözaltına alma ve tutuklama dışında başka bir koruma tedbiri uygulanmışsa, yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olması koşuluyla, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
[5] Aleyhine tanıklıkta bulunulan kişinin gözaltına alınması veya tutuklanması hâlinde; yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olması koşuluyla; yalan tanıklık yapan kişi, ayrıca kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna ilişkin hükümlere göre dolaylı fail olarak sorumlu tutulur.
[6] Aleyhine tanıklıkta bulunulan kimsenin ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet hapis cezasına mahkûmiyeti hâlinde, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezasına; süreli hapis cezasına mahkûmiyeti hâlinde, mahkûm olunan cezanın üçte ikisi kadar hapis cezasına hükmolunur.(Ağır Ceza-Asliye Ceza)
[7] Aleyhine tanıklıkta bulunulan kimsenin mahkûm olduğu hapis cezasının infazına başlanmış ise, altıncı fıkraya göre verilecek ceza yarısı kadar artırılır.
[8] Aleyhine tanıklıkta bulunulan kişi hakkında hapis cezası dışında adlî veya idarî bir yaptırım uygulanmışsa; yalan tanıklıkta bulunan kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (Asliye Ceza)