Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Şirket Hisseleri Hakkında

17-01-2009 13:03:02 phzero #

Şirket Hisseleri Hakkında

Merhabalar,

Öncelikle bu gibi ücretsiz hukuki danışma sitesi açıldığından ve hizmet vermesinden dolayı ilgili kişilere teşekkürler.

Benim, siz değerli meslek mensubu arkadaşlardan bir konu ile ilgili hukuki görüşünü almak istiyorum. Aynı zamanda bir iktisat öğrencisi olarak hukuku elimden geldiğince yakından takip ediyorum.

2,5 yıldır ön-muhasebe görevini yürüttüğüm şirket 2007 haziran ayında yeni bir anonim şirket ilan etti ve tamamen 5 kişilik kontejyanı doldurmak açısından zaten aramızda kan bağı bulunan ve o zamanlar güvendiğim patronumun teklifi üzerine şirket ortaklarından birtanesi oldum. Şirket ilan edildikten sonra yeni işletmenin banka hesaplarına yaptığımız iş münasebetiyle hatrı sayılır rakamlar girdi çıktı. Ancak son zamanlardaki gerek global kriz gerekse işlerin aksaması nedeniyle yaptığımız inşaat ile ilgili kontratlardaki taahütleri yerine getiremedik. Bu bağlamda müşterilerimiz ile aramızda bağlar kopma noktasına geldi ve işin yargıya taşınacağından şüpheliyim.

Bugüne kadar bankalara gelen paraların çıkışları için (şirket yönetim kurulunda olduğum için) en az iki kişinin müşterek imzası ile dekontlara imza attık ve gerek şantiye gerekse diğer masraflar için harcamalarımızı yaptık. Yani banka dekontlarında benimde imzam var.

Bu noktada benim içimi sıkan ve görüşünüze ihtiyaç duyduğum iki nokta var.

1. Şu ana kadar şirkette herhangi bir şekilde maaşım haricinde bir gelir elde etmedim. Yani kara ortak olmadım. Bu durumda olası bir durumda zarara da ortak olmamam için ne yapmam gerekir? Bu durumla ilgili kendi fikrim ise şirket ile şahsım arasında bir protokol yapmam hukuku bağlar mı? Mesela kara ortak olmadım o yüzden herhangi bir zarara da ortak değilim gibisinden.

2. Bankalara gelen paraların harcanması ile ilgili olarak yukarıda bahsettiğim imzalardan dolayı herhangi bir sorumluluk altına girermiyim?

Kısacası bu durumda nasıl bir yol izleyerek şahsımı kurtarabilirim derdindeyim.

Yorumlarınız ve görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.

Not: Umarım konuyu doğru yere açmışımdır. Herhangi bir yanlışlık yaptıysam moderatorlerden özür diliyorum.
09-02-2009 21:03:45 Av.Nilgün Sevil Kaplan #

Re: Şirket Hisseleri Hakkında

Mrb ,
A.Ş'lerde yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu nu iki şekilde inceleyebiliriz.Şirket içi hissedarlara karşı olan sorumluluk ve 3.şahıslara verilen zararlardan sorumluluk.

Anlattığınız kadarı ile imza yetkiniz var dolayısı ile bankalardan aldığınız paraların şirket menfaatine kullanılıldığını diğer hissedarlara ,herhangi bir dava halinde ispat etmelisiniz.Kasıt ,ihmal yada dikkatsizlik sözkonusu olduğunda (yani şirkete bir zarar verilmişse) tüm malvarlığınız ile sorumlusunuz.Tavsiye olarak şunu söyleyebilirim ; şirket adına aldığınız paraların tasarruf yetkisi sizde değilse bir an önce yönetim kurulundan istifa edin.

Üçüncü şahıslardan kasıt,şirketinizin iş yaptığı müşterileriniz,özellikle borç senedi ,yada iş taahüdü gibi durumlar için söz konusu burda şahsi sorumluluğunuz yok,şirket sorumlu ancak şirketin sorumlulara yani yönetim kurulu üyelerine karşı rücu hakkı vardır.

Yani bir an önce yönetim kurulundan kurtulmalı yada ilk olağan toplantıda ibra olmayı beklemelisiniz.
09-02-2009 21:25:02 Av.Emrah Yavuzcan #

Re: Şirket Hisseleri Hakkında

Alıntı:

phzero rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle bu gibi ücretsiz hukuki danışma sitesi açıldığından ve hizmet vermesinden dolayı ilgili kişilere teşekkürler.

Benim, siz değerli meslek mensubu arkadaşlardan bir konu ile ilgili hukuki görüşünü almak istiyorum. Aynı zamanda bir iktisat öğrencisi olarak hukuku elimden geldiğince yakından takip ediyorum.

Not: Umarım konuyu doğru yere açmışımdır. Herhangi bir yanlışlık yaptıysam moderatorlerden özür diliyorum.

Moderatör diyince sayın Başbakanımızın görüntüsü geldi bir anda gözlerimin önüne. Ben de sakince sizi dürtmek istiyorum.

Site anasayfasında yazan yazılar aynen şöyledir:
Hukuki Net'e yeni kayıt olmak isteyenlere, kayıt sözleşmesinde belirtildiği üzere şu hususları hatırlatmak isteriz:
Hukuki Net; Hukukçu ve Hukuk severlerin, hukuki bilgi paylaşım platformudur. Bu itibarla 'özel meselelerinizi danışımak' , 'Tek bir soru' sormak veya 'avukat aramak' için kaydolmayınız. Hukuki bilgi paylaşmak isteyenler; Bu site tüm kaynakları ile tamamen sizler için tasarlanmıştır.

Bu forum sitesinde verilen bilgiler, hukuki mütalaa veya hukuksal öneri şeklinde olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır. İşbu sitede verilen bilgiler dolayısıyla Hukuki.Net yönetici veya üyeleri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Hukuki bir sorununuz veya davanız mevcut ise zaman kaybetmeden avukatınıza danışınız.


Sitemiz, ücretsiz hukuki danışma sitesi değildir.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.