Cevap: Yeni bir hukuk fakültemiz daha oldu
Bana göre yeni hukuk fakültelerinin çok fazla bir zararı yok. Hatta hoca sıkıntısı çekmemesi kaydıyla yararı olur.
Nasıl yararı olur? Şöyle:
Ülkemizde sadece 4-5 hukuk fakültesi olduğunu ve makul düzeylerde mezun verdiklerini varsayalım. Bu fakültelerden mezun olan herkes rahatlıkla iş bulur, bu kişilere olan talep fazla olur. Prestije sahip olurlar. Fakat burada sorun fakülteden en düşük ortalamayla mezun olan, kendini hiç bir şekilde geliştirmemiş, bir makale açıp okumamış mezun ile yüksek ortalamalar alıp kendini geliştirmiş olan mezun neredeyse aynı ilgiyi görür kanımca.
Hukuk fakültesi sayısının fazla olduğu durumda ise, evet belki mezunların prestiji biraz düşer; iktisat, işletme vs... gibi bölümlerin mezunlarının iş alanları
daralır. Fakat bu fazlalığın olduğu durumda, rekabetin artacağı kanısındayım. Yani master, doktora, yabancı dil gibi eğitimlerle kendisini geliştirip rakiplerinden daha üstün konuma çıkmaya çalışacaktır mezunlar. Ayrıca ÖSS sınavında yeterli başarıyı gösteremediği halde hukuk ve siyaset konusunda gayet bilgili insanların da hedeflerine ulaşması kolaylaşır.
Hukuk fakültelerinin kalitesini arttırmaya yönelik bir öneri: Amerika'da bildiğim kadarıyla hukuk eğitimi 3 sene, fakat hukuk eğitimi almak için 4 yıllık bir üniversite bitirmek gerekiyor(yani 7 sene okuyup hukukçu ünvanı alıyorsunuz). Bu sebeple de sırf hukuk fakülteleri için yapılan ayrı sınavlar var(benzer sınavlar tıp fakülteleri için de var). Böylece ÖSS tercihleri sırasında "ya hukuk ya psikoloji, belki işletme de yazarım" gibi düşünen, hukuka yeterince ilgisi olmayan insanların hukuk okumasının da önüne geçilmiş olur.
Henüz öğrenciyim ama, Türkiye'de avukatlık sınavının uygulanmasından yanayım. Yine Amerika'daki uygulamadan örnek vereceğim, tam detay bilmesem de sınav birden çok oturumda gerçekleşiyor; yazılı, çoktan seçmeli sorular var. Sınavın diğer kısmında size verilen bir dosyayı yazılı olarak incelemeniz gerekiyor.Son olarak uç bir örnek; Finlandiya'da da avukat olabilmek için hukuk alanında en az master derecesine sahip olmak gerekiyor.
Diyeceğim o ki; mesele fakültelerin çokluğu değil, hukuk alanında seçici davranılması gerektiğidir.