Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Karşılıksız Çek Davaları ve AB

17-12-2008 04:10:27 uyducu #

Karşılıksız Çek Davaları ve AB

Merhaba
Ben sorularımı maddeler halinde yazacağım. cevaplanırsa sevinirim.

1. Karşılıksız çek davalarında alınan para cezası ödenemediği durumlarda adli para cezasına karar verilen bir mahkemenin bitiminden sonra hükümlünün adli para cezasını maaşını mal beyanı olarak gösterip maaşından belli bir miktar kesinti ile ödeme şansı varmıdır ?

2. Birden fazla ve birden çok kişiye karşılıksız çek keşide etmiş ve fiilen iflas edip aciz durumuna düşmüş gerçek kişi yada firma yetkililerinin hakkında açılan karşılıksız çek davalarında uygulanacak hükümler nelerdir ? Suçun tekkerrüründen bahsedilebilir mi ?

3.Elinde aynı sanığın keşide ettiği birden fazla karşılıksız çek bulunan müştekinin aynı sanık yada sanıklar için farklı tarihlerde yaprakları ayrı ayrı kullanarak birden fazla karşılıksız çek ceza davası açması ( ibraz tarihleri aynı olan çek yaprakları için ) nasıl yorumlanır. ? Etikmidir ? Hukuka aykırılık teşkil edermi ? Kanun yanıltılmaya çalışılıyor mu ?_

4. Çek keşide etmiş ve talihsizlik sonucu iflas ederek çeklerini ödeyememiş aciz duruma düşmüş gerçek yada tüzel kişilerin çek miktarı kadar para cezası ile cezalandırılması ( bu duruma düşmüş zaten aciz durumda olan kişinin bu adli cezayı ödeyemeyeceğinden ) hapisle cezalandırılması hem alacaklının parasını geri alabilmesi , ( hapis cezası yoluyla ) hemde borçlunun borcunun ödeme imkanlarının elinden alınması sizce doğrumudur ?

5 - Avrupa birliğine üyelik süresince Türkiye ' nin de imzası bulunan sözleşmelere ve anayasamıza göre " kimse borcundan dolayı hapsedilemez " ( ister mahkemeler tarafından verilen para cezası borcu olsun , isterse 3. kişilere borçlar olsun ) ülkemizde uygulanan mevcut kanunlar ve maddelerinin uygulanması ile bu sözleşmeler ve anayasa ihlal edilmektemidir. ?

6. Bilimum bankacılık vekaleti ve çek alma , kullanma yetkisi veren bir gerçek kişi. Bankadan çek koçanın teslim alınmasıda dahil hiç bir çeke imza atmadığı durumda Karşılıksız çek keşide etmekle dava edildiğinde savunmasını " keşide edilen çeklerden bilgim yok " şeklinde yapar ve yetki verdiği kişide hesap sahibinin bilgisi olmadan bu çekleri keşide edip kullandığını doğrularsa hesap sahibi ve yetkili keşidecei hakkında verilecek hüküm nedir ?

Bu soruları cevaplayacak bilgili forum kullanıcılarına şimdiden teşekkürler.
18-12-2008 10:42:53 uyducu #

Re: Karşılıksız Çek Davaları ve AB

Sorulara cevap yazabilen varsa çok memnun olurum. tşk
29-12-2008 04:35:44 uyducu #

Re: Karşılıksız Çek Davaları ve AB

11 gündür bekliyorum. Halen cevap yazan olmadı.
29-12-2008 12:21:53 demirkelebek #

Re: Karşılıksız Çek Davaları ve AB

Uydurucu merhaba
Kendi bilgilerim çerçevesinde size yardımcı olmak isterim...
2) İflas etmiş olamanız herhangi bir ceza indirimi vs. sebep olmuyor... Borç aynen duruyor.
4) Zaten borcu yüzünden zor duruma düşmüş kişinin hem Adli para cezası hem de özgürlüğünden kısıtlanıyor olması tabi ki doğru değildir. Merkez Bankasının verilerine göre 1,000,000 dan fazla şahıs çekinin yazıldığı ve büyük bir kısmınında mahkemelik olduğu biliniyor. Bir kişinin ortalama 5 adet çeki yazılmış olsa bu ortalama 200,000 kişi eder. Mevcut ceza ve infaz kurumlarımızda şu an da 100,000 kişi var ve bu arkadan gelen vatandaşları nerede yatıracaklar o da büyük bir soru işareti... bu ve bunun gibi sebeplerden ötürü mevcut yasalarda değişikliğe gidilme ihtimali söz konusu
5)Bununla ilgili 2003 yılında çıkarılan çek yasası, Anayasa da "hiç kimse,yanlızca sözleşmeden doğan bir yükümlülüğü yerine getirmemesinden dolayı özgürlüğünden alıkonulamaz" ilkesine aykırıdır diye Anayasa mahkemesine götürülmüş ancak herhangi bir olumlu sonuç çıkmamıştır.

saygılarımla,
30-12-2008 14:34:37 uyducu #

Re: Karşılıksız Çek Davaları ve AB

Cevaplarınız. için teşekkürler. uyducu yerine yanlışlıkla olduğunu sanıyorum. " uydurucu " yazmışsınız problem değil. Diğer katılımcılarıda bekliyorum ve özellikle ilaveten şu soruyuda sormak istiyorum.


7 - ) dolandırılıp , iflas etmiş ve aciz duruma düşmüş , kendisinin ve ailesi can güvenliği nedeniyle tüm ikamet adreslerinden ve iş yerlerini terketmek uğradığı psikolojik ve fiziksel şiddetten dolayı kaybetmiş ve zorlukla geçimini idame ettiren şirket sahibi veya gerçek kişiler için " karşılıksız çek " davaları açılmış ise bu şatlar altında çözüm yolu ne olmalıdır. ? Lütfen alacaklı müvekkili durumunda olan avukatlar varsa böyle bir durum için onlarda görüşlerini yazsınlar. Bu şartlarda bu iş nasıl çözülür ?
31-12-2008 00:53:58 Av.Tayfun Eyilik #

Re: Karşılıksız Çek Davaları ve AB

Alıntı:

uyducu rumuzlu üyeden alıntı
11 gündür bekliyorum. Halen cevap yazan olmadı.

11 gününüzü forumlarda araştırma yaparak geçirseydiniz keşke
31-12-2008 20:14:46 ertugrulgurlek #

Re: Karşılıksız Çek Davaları ve AB

Alıntı:

Av.Tayfun Eyilik rumuzlu üyeden alıntı
11 gününüzü forumlarda araştırma yaparak geçirseydiniz keşke

Merhaba ben ertugrul gurlek. ben de sizin gibi muflis bir sanayiciyim. bu bakimdan bu tip haberleri dikkatle izliyorum. internet gazetesinde okudugum haberde kredi, kredi karti, banka borcu, cek, senet vb. borclarindan dolayi ticari sicilleri bozulmus ancak borclarini odemis kisilere diyor. yakalama yada hapis cezasi ve benzeri bir durum icermiyor. tahmin ediyorum sizin ve benim icin degisen bir sey yok cunku once borclari odemek ve sonra sicil affindan faydalanmayi denemek gerekiyor. hali hazirda devam eden yada karara baglanmis herhangi bir cek davasindan bahsetmiyor. kaldi ki cek borcunu oderseniz davaniz zaten kanunen dusuyor. bu bakimdan sanirim once borclari odeyebilmeyi denemek lazim.
Benim asil sorunum ise odenmeyen sirket ceklerinde imza sahibi mudur olarak yasadigim bir sikinti.cek yasasinda cek kesidecisi diyor ama ben yetkili mudur olarak imza attim kotu niyet yok odeyemedik ortaklara gelin alacaklilarla anlasmayi borcu vadeye yaymayi deneyelim dedim. sorumluluklari olmadigi icin yanasmadilar ve batmis sirketin piyasada kalan 14 ceki yuzunden mudur olarak 14 ayri dava acildi bana hakkimda. simdi ben sirketin %15 hissesine sahip iken borclarin tamamindan sorumlu olmak durumunda kaldim. alacaklilarima musade edin ama payima duseni odeyebilirim dememe ragmen kabul eden olmadi. hal boyle olunca da ortada 250 milyarlik davalar toplulugu var benim de bu surede bu parayi odeme sansim yok. simdi ben bu kanuyu yargitaya tasisam odenmeyen ceklerden hissem kadar sorumlu olmam gerekli degil mi seklinde ne kadar mantikli olur. diger iki ortagim elini kolunu sallaya sallaya geziyor ama ben yurtdisina cikmak durumunda kaldim. bence cek kanununu bir de bu yonden ele almak gerekir diye dusunuyorum limidet sirketler de ortaklarin ceklerle ilgili sorumluluklari belirlenmeli.
ben de yeni yilinizi simdiden kutluyorum selamlar ve sevgiler.
Alıntı ile Yanıtla
11-01-2009 01:26:30 uyducu #

Re: Karşılıksız Çek Davaları ve AB

" 11 gününüzü forumlarda araştırma yaparak geçirseydiniz keşke "

Av. Tayfun Bey forumlarada baktık , heryere baktık , siz bu sitede bilgilenmek isteyen insanların moralini bozmak için mi yönetici oldunuz. Forumlarda güncel olarak işlenmişse bu soruların cevapları ,15 gündür tartışılan konu başlığını yazmanız gerekmezmiydi yönetici olarak ? Biraz yapıcı olun lütfen.
14-01-2009 02:13:35 uyducu #

Re: Karşılıksız Çek Davaları ve AB

Mecliste karşılıksız çek keşide etmek suçunun kasıtlı suçlardan çıkarılmasını sağlayacak bir yasa tasarısı bulunuyor bilgilerinize
15-01-2009 12:02:01 demirkelebek #

Re: Karşılıksız Çek Davaları ve AB

Merhabalar...
Bahsettiğiniz kanun tasarısı Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanun Tasarısıdır. Yani, bir nevi bankalar arası sicil affı. Karşılıksız çek kaşide etmek suç olmaktan çıkarılamaz sadece cezai yaptırımı değiştirilebilir. TBMM Komisyonun da olan Yeni TTK'da karşılıksız çek kaşide etmekten dolayı hapis cezasının kaldırılma ihtimali söz konusu.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.