Alıntı:
selimaktan rumuzlu üyeden alıntı
Tasfiye halinde olan bir kooperatifin fesh edilmesi için ayrıca genel kurul yapılarak fesh kararı alınmalımıdır..
KOOPERATİFLERİN DAĞILMASI
A) DAĞILMA SEBEPLERİ
MADDE 81 - (Değişik: 3476 - 6.10.1988) Kooperatif:
1. Anasözleşme gereğince,
2. Genel Kurul kararı ile,
3. İflasın açılmasıyla,
4. Kanunlarda öngörülen diğer hallerde, ilgili bakanlığın mahkemeden alacağı karar üzerine,
5. Diğer bir kooperatifle birleşmesi veya devralınması suretiyle,
6. Üç yıl olağan genel kurulunu yapmaması halinde,
7. Amacına ulaşma imkanının bulunmadığının ilgili Bakanlıkça tespiti halinde mahkemeden alacağı kararla,
Dağılır.
Konut yapı kooperatifleri, anasözleşmede gösterilen işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların ortaklar adına tescil edilmesiyle amacına ulaşmış sayılır ve dağılır. Ancak tescil tarihinden itibaren 6 ay içerisinde usulüne uygun şekilde anasözleşme değişikliği yapılarak kooperatifin amacının değiştirilmesi halinde dağılmaya ilişkin hüküm uygulanmaz. Konut kooperatiflerinde yapı kullanma izninin alınmasını müteakip en geç bir yıl içinde ortakların Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre ferdi münasebet işleri sonuçlandırılır.
Mahkemece veya genel kurulca tasfiye memurları seçilmediği takdirde tasfiye işlerini yönetim kurulu yapar. Tasfiye kurulu üyelerine, atamayı yapan merci tarafından tespit edilecek miktarda ücret ödenir.
Anasözleşme ile özel bir hesap belirlenmemiş ise, tasfiye halinde kooperatiflerin genel kurul toplantılarında nisap aranmaz. Kararlar oy çokluğu ile verilir.
Tasfiye kurulunun görevleri anasözleşmede gösterilir.
Tasfiye kurulu üyeleri, tasfiye işlerinin biran önce bitirilmesi için çalışmakla yükümlüdür.
56 ncı maddenin 1 inci fıkrasının 3 üncü bendi ile 62 inci madde hükümleri tasfiye kurulu üyeleri hakkında da uygulanır.
-----------------------------------------------
Bu konudaki bir Yargıtay Kararı:
Yargıtay 11.HD T. 23.3.1998 1998/1750 K. 1998/2012
1163 sayılı Kooperatifler Yasasının 81/2. maddesine göre, konut yapı kooperatifleri, anasözleşmede gösterilen işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların ortaklar adına tescil edilmesiyle amacına ulaşmış sayılır ve dağılır. Bu madde gereğince ortakların münferiden kooperatifin tasfiyesi için dava açabilirler. Ancak, konutları ortaklar adına tescil ettirmesinden başka çevre düzenlemesinin de kooperatif tarafından bitirilmesi gerekir. Bu işler tamamlanmadan kooperatifin tasfiyesine karar verilemez. 27.4.1996 ve 10.8.1997 tarihli genel kurul toplantılarında çevre düzenlemesinin bitirilmesi ve bazı onarımların yapılması konusunda alınan kararlar gözönüne alınarak mahkemece, davalı kooperatifin iskan ruhsatını alıp almadığı, çevre düzenlemesini ve gerekli onarımları tamamlayıp tamamlamadığı, kooperatif tarafından yapılması gerekli işler olup olmadığı konusunda gerekirse mahallinde uzman bilirkişilerin de katılımı ile keşif yapılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile karar verilmesi doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün davalı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 23.3.1998 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.