Alıntı:
bayitalyan rumuzlu üyeden alıntı
Sayın hukuk sever,ailesinin işi bozuldu diye bir genci eğitimden alıkoymak mantıklı gelmiyor.Yani bir geçen dönemdende bir miktar borç var,bu dönem kayıt yapılmadı.Ancak acaba öğrenci borçlandırılamazdı yada başka bir çıkar yol varmı?Saygılar.
Vakıf üniversitelerinde okumak için 3 yol vardır:
1. Burslu kontenjanına yetecek yüksek puanı almak,
2. İlk dönem veya yıl sonunda bursa hak kazanacak ortalamayı tutturmak,
3. Eğitim giderlerinin bir kısmını karşılamak.
Vakıf üniversitelerine ödediğiniz harç sizin eğitim giderlerinizin sadece bir kısmını (%75) karşılamaktadır. Kalan %25 ise kanun gereği üniversitenizi kuran vakfın gelirlerinden ve vakfa yapılan bağışlardan karşılanmaktadır.
İlk iki gruptaki öğrencilerin eğitim giderleri de diğer öğrencilerin ödedikleri ve vakıf gelirleriyle karşılanmaktadır.
ÖSS'de sizden yüksek puan almış fakat ilk iki gruba giremeyen öğrenciler maddi durumları yeterli değilse, sizin gibi üniversitede eğitime başlama şansına bile sahip olamıyorlar. Yani sadece ÖSS'yi kazanmak kayıt yaptırmak için yeterli değil. İlk taksidi ödemeleri gerekiyor. Ödeyecek güçleri olmadığı için vakıf üniversitelerine girmeyi hayal bile edemiyorlar.
Bundan daha acısı devlet üniversitelerini kazandığı halde harcı ödeyemeyecek durumda olanlar var. Veya başka bir şehirde okumaya ailelerinin bütçeleri yetmeyenler. Bunlar da eğitimlerini sürdüremiyorlar.
Vakıf üniversitesinin sizin geçen dönemki borçlarınıza rağmen eğitiminize devam etmenize izin vermiş olması ve bu dönem de borcunuzu ödeyememeniz üzerine kayıt yapmaması çok doğal. Siz harcınızı ödemezseniz başkası ödemezse bu vakıf üniversitesi nasıl ayakta duracak?
Bir mal ve hizmet alabilmek için ücretini ödemek gerekir. Ücret ise, sınavı kazanmak, burs bulmak veya harcı ödemekle ödenebilir.