Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Yeni bir İş Fikri Korunabilir mi?

30-10-2008 00:04:34 yayser #

Yeni bir İş Fikri Korunabilir mi?

Merhabalar,
Benim yeni bir iş fikrim var ve bunu koruyup koruyamayacağımı merak ediyorum. İş fikrim endüstri sektörüne yönelik ancak derdimi daha kolay anlatabilmek için örnek olarak Boyner'in Backup servisini kullanmak istiyorum (bilmeyenler için kısaca bahsedeyim; bu servis belirli bir taksit karşılığı size her daim telefondan yardım sunuyor; yolda kalana araba yollarlar, canınız karpuz çekti nerede manav olduğunu söylerler, hangi sinema size en yakın ve ne filmler var vs. gibi her çeşit yardımı sunarlar). Şimdi burada telefonla hizmet yeni birşey değil, ancak bu tip bir iş modeli tamamen yeni. Tıpkı benim fikrim gibi. Şimdi bu model yeni olduğundan belirli bir para kazandırma potansiyeli var. Dolayısı ile insan bunu korumak ister. Bunun mümkün olup olmadığını merak ediyorum.
Birkaç patent firması ile görüştüm, bunun mümkün olduğunu ve Fikir ve Sanat eserleri kanunu çerçevesinde, telif hakkı alınabileceğini söylediler. Bana sadece fikrimi kağıda dökmemi ve mümkünse noterde onaylatmamın iyi olacağını söylediler. Dedikleri gibi yaptım ve fikrimi kağıda döktüm. Olabildiğince geniş bir çerçevede açıklamaya çalıştım. Olayın detaylarını daha iyi anlamak için daha sonra Fikir ve Sanat Eserleri kanununu okudum. Benim iş fikrime patent şirketinin telif hakkı için başvuracağı alan şu imiş,

Madde2:İLİM VE EDEBİYAT ESERLERİ
-1- Herhangi bir şekilde dil ve yazı ile ifade olunan eserler,
-2- Bu madde alakasızmış...
-3- Bedii vasfı bulunmayan her nevi teknik ve ilmi mahiyette fotoğraf eserleriyle, her nevi haritalar, planlar, projeler, krokiler, resimler, coğrafya ve topografya'ya ait maket ve benzerleri, her çeşit mimarlık ve şehircilik tasarım ve projeleri, mimari maketler, endüstri, çevre ve sahne tasarım ve projeleri,

Bana söylediklerine göre benim iş fikrimi 1. madde altında koruyabilirlermiş. Ancak emin olmamakla birlikte bana 3. madde de mantıklı gibi geliyor. Çünkü endüstri projelerine gönderme yapıyor..

Toparlarsam iki sorum var,
1) Yeni bir iş fikri Fikir ve Sanat eserleri kanunu çerçevesinde korunabilir mi? Yoksa ben bu fikri kağıda döküp telif haklarına başvurduğumda, Kültür Bakanlığı bu fikrimi bir edebi eser gibi değerlendirip ona göre mi koruyacak. Sanki ben bir sayfalık masal yazmışım da ona koruma alıyorum gibi bir durum mu olacak?
2) Korunabilir ise bir Endüstri dalı ile ilgili bu fikri hangi madde uyarınca korumak daha uygundur?

Umarım sorularım saçma değildir, zira çok anlamıyorum bu konulardan:).Şimdiden teşekkürler. İyi çalışmalar.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.