Alıntı:
sezber rumuzlu üyeden alıntı
İdari yönden bana verilen "Müdür Başyardımcılığından alınarak aynı okulda Müdür Yardımcısı olarak çalışması uygundur" teklifinin yanlışlığı İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tespit edilmiş ve benim teklifim "Müdür Başyardımcılığı görevinin üzerinden alınarak başka bir okulda öğretmen olarak çalışması" şekline döndürülmüş. Bir teklifin geri dönmesi durumunda yeni teklif yazılabilir mi? Burada usule aykırılık var mıdır? Yeniden ifade alınması gerekmez mi? Çünkü benim elimdeki belgede farklı bir teklif yazarken bir kaç gün sonra tarafıma tebliğ edilecek ceza farklıdır. Okul Müdürümle aramda oluşan kişisel bir husumet sonucu bu duruma düştüm. Gerçekten haklı olan değil, güçlü olan kazanıyor galiba...
1-2577 sayılı idari yargılama usul kanununa göre, kesin ve yürülmesi zorunlu işlemler hakkında idari dava açabilirsiniz. görüş belirten ve hazırlık işlemi niteliğinde olan işlemlere karşı dava açmanız mümkün değil.
Disiplin soruşturma raporuda tek başına dava konusu yapılamaz. Ancak verilen disiplin cezasına karşı açılan davada sağlıklı soruşturma yapılmadığı şeklinde bir sav dile getirilebilir. Ama dava konusu yine soruşturma raporu değil, verilen disiplin cezası olacaktır.
2-Diğer taraftan uyarma ve kınama cezalarına karşı yargı yolu kapalıdır. Anayasanın 129.maddesinde Türk Silahlı kuvvetleri ile hakim ve savcılar hariç, tüm memurlar için uyarma ve kınama cezalarına karşı yargı yolunun kapatılmasına imkan verilmiştir. 657 sayılı yasaya görede bu yol kapatılmıştır.
Gerçi Anayasa mahkemesinin 27.11.2007 tarihli kararında "Devlet memurlarına verilen uyarma ve kınama cezaları, Anayasa’da yer alan hükme ve Anayasa koyucunun bu yöndeki iradesine uygun olarak yargı denetimi dışında tutulduğundan söz konusu kuralların Anayasa’ya aykırılığından söz edilemez." şeklinde kararı var ama öğretmen olduğunuz için söylüyorum...kendi özel yasanızda bu tür cezalara karşı yargı yolunu kapatan bir hüküm var mı, bir bakın. Zira yoksa dava açma imkanınız olabilir.
3-Eğer hakkınızda atama işlemi yapılır ise, bu durumda bu işleme karşı dava açma hakkınız bulunmaktadır. Zaten disiplin cezasına dava açma hakkınız olsa bile, atama işlemine ayrı dava açmanız gerekecektir. zira usul yasasında her işleme karşı ayrı ayrı dava açılması esastır.
4-İdari yaptırım uygulanmasına neden olmak dahi iftira suçu kapsamında kalmaktadır. Yani Bilgi Edinme kanunu uyarınca tanık ifadelerine, soruşturma onay yazısı ve eklerinde yer alan müdürünüzün yazdığı ve soruşturmayı başlatan yazıya, diğer eklere (sicil özetiniz hariç) ulaşmanız mümkündür.