Re: İş davasında tefrik
Alacak davasındaki "zamanaşımı" ile, hizmet tespiti davasındaki "hak düşürücü süre" oldukça farklıdır.
1) Hizmet tespiti davasında, dava açıldıktan geriye doğru son beş yıl içindeki hizmetlerin tespitini isteyebilirsiniz. Ancak, işe giriş bildirgesi veya eşdeğer bir belge varsa bu süre söz konusu belgenin tarihine kadar uzanır. Sizin işçinin işe giriş bildirgesi 98'de verildiğine göre, son beş yıl değil, işe giriş bildirgesinin verildiği tarihe kadar dönemi kapsayacak şekilde tespit istenebilir. Ama zaten bu dönemin pirmleri yattığına göre de bu davanın açılmasına gerek kalmamıştır. 98 öncesi ise hak düşürücü sürenin dışında kaldığından davanın reddedileceği kanısındayım.
2) Alacak davası sanırım ihbar ve kıdem tazminatı ile ilgilidir. Bu tazminatlarda zamanaşımı 10 yıldır. Buradaki zamanaşımı, fesihten itibaren 10 yıl içinde dava açılabileceği şeklinde anlaşılmalıdır.
3) Hizmet tespiti ile alacaklar aynı davada talep edilebileceği gibi ayrı davalar olarak da açılabilir. Birlikte açıldığında, tespit edilen hizmet süresien göre tazminat hesaplanacaktır. Ayrı ayrı fakat aynı zamanda açılırsa kanımca alacak davasının tespit davasını beklemesi gerekir. Önce tespit davasını açıp sonuçlandırdıktan sonra alacak davası açılırsa tespit davasının sonucuna göre tazminatlar hesaplanacaktır. Önce alacak davasını açıp sonuçlandırdıkatn sonra tespit davası açılırsa, alacak davasının kararı tespit davası için "kesin delil" değil, "kuvvetli bir delil" olarak değerlendirilir. Bizim tercih ettiğimiz yol, önce alacak davasını açıp sonuçlandırmaktır.
4) Siz zaten iki ayrı talebi iki ayrı dava ile açtığnıza göre davaların tefriki söz konusu değil. Anladığım kadarı ile alacak davasında 1989-2005 arasına isabet eden tazminatı istediniz ve mahkemenin vereceği kararda 89-98 arasını dışlayarak 98-2005 arasına ait kısım için karar vereceğinden endişeleniyorsunuz ve bu iki dava birlikte varken bence de o şekilde karar verecek. Bence, tespit davasında "alacak davasının sonucunun beklenmesini" talep edin derim, yani bekletici mesele talebinde bulunmakta yarar var. Bu davalar birbirinin sonucunu etkileyeceğinden, öncelikle alacak davasını devam ettirerek 89'dan itibaren fiili çalışmayı kanıtlamaya çalışın. 89-98 arasına ait belge bulabilirseniz çok iyi olur. Alacak davasını bu şekilde kabul ettirebilirseniz tespit davası için kuvvetli bir delil elde etmiş olursunuz. Aksi taktirde tespit davanızın reddedileceğini düşünüyorum.
Kolay gelsin, selamlar.